Folosirea optiunii Hardware Monitoring.

Aici aveti parte de o gramada de optiuni de monitorizat. Mare parte vin deja incapsulate in RivaTuner, dar pot fi adaugate si plugin-uri third-party (Core2Duo sau AMD core temperature, plugin pentru SpeedFan sau Everest, de exemplu).
La prima lansare a uneltei Hardware Monitoring s-ar putea sa fiti atentionati ca trebuie activate niste plugin-uri. Click Yes.



Fereastra principala Hardware Monitoring



Asigurati-va ca ati activat background monitoring prin click pe cerculetul rosu din poza



Acum sa aruncam un ochi prin optiunea Setup



Aici putem selecta ce poate fi monitorizat/controlat de catre RivaTuner si unde sa fie afisat (pe ecran, in tray sau chiar pe ecranul tastaturii voastre Logitech G15).
Incepem prin a selecta Core temperature apoi selectam Setup



Acolo avem toate optiunile pentru Core temperature. Daca vreti sa fie afisata temperatura in tray si/sau ca tooltip selectati casutele corespondente.



Tot aici daca vrem ca prin intermediul RTSS sa fie afisate informatii pe ecran in timpul jocului bifam si casuta Show core temperature in on-screen display.



Mai jos aveti un screenshot cu informatiile oferite de RivaTuner in timpul unui joc.



Mai departe puteti schimba culoarea cu care va fi afisata temperatura in tray.



Alegeti o culoare si click OK



De asemeni puteti sa alegeti si alt interval pentru afisarea temperaturilor.
Cind terminati cu toate modificarile click OK.



Mai departe procedati in acelasi fel si pentru alte optiuni de monitorizre pe care le vreti afisate.
Cind terminati, din nou click OK.



Mai jos aveti ce-mi afiseaza RivaTuner mie in tray: temperatura core GPU si ambient, temperatura Core0 si Core1 de la procesor.



Utilizare Statistics Server.

Unul din punctele forte al lui RivaTuner. Prin intermediul lui puteti automatiza lansarea profilelor (overclock, fan) in functie de lansarea unui joc sau odata cu iesirea din joc (sau orice alta aplicatie 3D).
Pentru aceasta e necesar ca acest server sa ruleze in background. Il lansati ori din grupul lui din Start-Programs-RivaTuner ori ii faceti o intrare in Launcher.



Aplicatia porneste minimizata. Click dreapta pe iconita ei si click Setup.



Aici aveti citeva setari cosmetice, daca sa porneasca odata cu Windows-ul, daca sa va afiseze pe ecran ceea ce vreti sa monitorizati, coordonatele zonei ecranului in care sa afiseze, culoarea afisajului.

Sa vedem acum cum putem automatiza lansarea profilelor de overclock si underclock/stock in functie de intrarea/iesirea dintr-un joc.
Deschidem Hardware Monitoring, click pe Setup, cautam Hardware acceleration si click pe check box-ul ei pentru a o activa.



OK, acum Hardware acceleration va monitorizeaza calculatorul si la detectarea lansarii unei aplicatii 3D va avea valoarea 1 iar la detectarea parasirii aplicatiei 3D va avea valoarea 0.
Acum va trebui sa adaugam 2 task-uri in tab-ul Scheduler care sa lanseze cele doua profile stock si underclock bazate pe Hardware acceleration. Un task e Stock, selectam item si apoi Stock. Mai departe selectam "on hardware monitoring threshold event", apoi ca sursa Hardware acceleration, valoare threshold 0.5 directie upward.
Click OK.



La fel mai cream un task pentru underclock, numai ca la directie punem downward.



Acum odata cu lansarea unei aplicatii 3D se intimpla ceva ca in poza de mai jos: Hardware aceleration se schimba in 1 si se lanseaza profilul Stock. La parasirea aplicatiei 3D Hardware acceleration revine la 0 si se lanseaza profilul Underclock.



Acest tip de management automat bazat pe RTSS functioneaza perfect dar numai intre 2 profile, dar ce ne facem daca de exemplu jucam un joc la care avem nevoie sa avem placa video overclockata?
Exista si aici o solutie destul de eleganta: definim o intrare pentru jocul respectiv in tab-ul Launcher si o asociem cu profilul de overclock si un shortcut la tastatura.



Si acum totul a devenit mai simplu, la apasarea combinatiilor de taste care lanseaza jocul, RTSS detecteaza schimbarea valorii Hardware acceleration si lanseaza profilul asociat jocului respective



Mai sunt destule subtilitati, eu am incercat doar sa prezint doua lucruri care le fac mai toti care au o placa video: sa reduca la tacere ventilatorul pastrind in acelasi timp o temperatura rezonabila si sa faca overclock/underclock la placa in functie de ce se vede pe ecran.
In categoria subtilitati intra reglarea fan-ului la placile HD38x0, citeva explicatii fiind oferite aici.