Single post: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

  1. #4 SP
    Admin MonkY's Avatar
    III.3. Mediile de filtrare
    In mod normal, multi din lumea acvaristicii dau prea putina importanta mediilor de filtrare si le includ repede la categoria Filtre. Ei bine, nu este atat de simplu, iar diferenta dintre un filtru umplut cu medii din fabrica pentru a iesi cat mai ieftin si un filtru cu medii de filtrare bune poate fi diferenta dintre a avea o apa murdara, tulbure si o apa cristal.

    Mai mult, sunt producatori care nici macar nu includ medii de filtrare, cumparatorul trezindu-se dupa ceva timp ca filtrul sau extern sau intern are eficienta aproape zero in acvariu. Si asta pentru ca multi vand filtrele doar cu bureti de exp. neluand in calcul faptul ca nu toti oamenii stiu despre ce alte medii de filtrare trebuie sa puna in acvariu. De aceea, le vom enumera pe toate aici, vom vedea ce rol are fiecare si de ce nu, compara eficienta acestora. Mediile de filtrare se imparte in 3 categorii:

    Medii de filtrare mecanice
    : acestea de obicei sunt bureti, vata de perlon, plasa cu ochiuri fine sau orice alt material care nu actioneaza asupra valorilor apei, ci are doar rol de a capta particulele din apa (mizeria). Aceste filtre mecanice, indiferent de cat de mult vor fi colonizate sau nu de bacterii, in timp se vor colmata, si va trebui sa le spalati sau schimbati. Daca doar le spalati, faceti acest lucru usor, folosindu-va de apa din acvariu, si nu apa de la chiuveta. Daca le schimbati, folositi produse ce contin culturi de bacterii pentru a repopula mediul respectiv. Incercati ca atunci cand spalati/curatati aceste filtre, sa o faceti partial. Adica, nu spalati tot filtrul, ci doar cate un burete, doi. In felul acesta nu riscati sa deciclati filtrul.

    In cazul filtrelor mari, sau a celor compartimentate, mediile de filtrare mecanice este bine sa le organizati in urmatoarea ordine: Intai puneti un burete prefiltru (care sa opreasca mizeria mare, de exp. frunze care ajung in filtru). Dupa aceea puneti un filtru cu porozitate mare, dupa care unul cu porozitate mai mica... si in final vata de perlon, ce va capta cele mai mici particule.

    Medii de filtrare biologice: fara acest tip de filtrare, pestii vostrii nu au nicio sansa. Practic pe aceste medii se vor forma colonii de bacterii (nitrobacter si nitrosomonas) care au rolul de a transforma substantele toxice din apa (in special amoniacul, aparut ca urmare a descompunerii hranei neconsumate, sau a dejectiilor acestora) in nitriti si nitrati, acestia din urma fiind consumati de plante (ca nutrienti).

    Probabil veti spune "Dar pestii in rau, nu au filtre biologice, bile si alte nebunii". Complet gresit. Colonii de bacterii se formeaza inclusiv pe nisip, in roci vulcanice (poroase)... Chiar si in acvariul vostru un rol important biologic il are nisipul (in special cel poros sau cu origine vulcanica), si de aceea este recomandat sa nu spalati nisipul daca vi se pare murdar... ci doar sa-l curatati (cu ajutorul unui Gravel Cleaner, despre care vom discuta mai jos).

    Mediile optime pentru aceste colonii de bacterii sunt cele comerciale, de la firme precum Sera (Siporax), Eheim (Substrat Pro), AquaMedic (Cerapore), Seachem (Matrix), JBL (Micromec). Acestea se lauda majoritatea cu suprafete de peste 450m2 la un litru de media (JBL se lauda chiar si cu 1500m2 la un litru, dar din pacate doar se lauda). Personal recomand Siporax de la Sera si Eheim Substrat Pro. Siporaxul este din ceramica poroasa si are avantajul de a fi sub forma de tub (lasand apa sa treaca prin interior fara sa se colmateze), iar Substrat Pro-ul fiind din sticla sinterizata sub forma de bile mici, poroase ce permit o foarte mare suprafata pentru bacterii.

    Atentie, daca mediile mecanice la un moment dat se vor schimba complet/arunca (mai ales vata de perlon), mediile biologice nu se vor arunca (asa cum specifica unii producatori - deh, sa mai scoata niste bani in plus). Mediile biologice pot fi folosite fara probleme ani de zile, eventual spalate (partial) in functie de mizeria produsa in acvariu.

    Totodata, in compartimentele pentru media biologica, va recomand sa nu "inghesuiti" pe cat de mult posibil. Aceste medii au nevoie sa "respire" si sa circule apa printre ele. Pe acelasi principiu este recomandat si incalzitorul de substrat (despre care vom discuta mai jos) care formeaza curenti de aer prin substrat, permitand acestuia sa "respire".

    Medii de filtrare chimice: acestea sunt de obicei medii care vor actiona chimic asupra valorilor apei sau se doreste eliminarea substantelor daunatoare pestilor. Aici putem enumera carbunele activ (pentru eliminarea clorului, a mirosului urat, a substantelor nedorite), rasinile schimbatoare de ioni, orz fermentat (pentru reducerea algelor), si diverse alte substante ce pot ridica sau cobora pH-ul, CH-ul, reduce nitratii sau nitritii.

    Personal nu folosesc in acvariu nici-un mediu de filtrare chimica. Optim intr-un acvariu este sa nu aveti niciodata nevoie de chimicale. De-a lungul timpului am testat diverse "minunatii" care spun ca te scap de alge fara succes. Succesul consta in echilibrarea valorilor din acvariu si a da plantelor si pestilor fix cat au nevoie. Orice exces duce la dezechilibru, ceea ce duce la probleme pestiucilor sau plantelor.
    Attached Images Attached Images filrare_biologica_sera_siporax.jpg filtrare_biologica_eheim_substrat_pro.jpg filtrare_mecanica_eheim_mech.jpg filtrare_eheim_media.jpg filter_pad.jpg