Single post: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

  1. #7 SP
    Admin MonkY's Avatar
    III.8. Pompa de aer
    Personal nu recomand nimanui folosirea unei pompe de aer, decat poate in cazul in care filtrul acvariului nu poate asigura oxigenarea suficienta. Insa intrucat s-a pastrat placerea de a "vedea bule in acvariu", vom vorbi si despre acest accesoriu. Practic este o mica pompa alimentata la curent care introduce aer folosindu-se de o membrana, din afara acvariului in interiorul sau. In acvariu aerul este introdus cu ajutorul unei pietre de aer sau cu ajutorul diverselor "jucarii" de pe piata, gen "scoica" sau "scafandru". Sunt kitsch dupa parerea mea, dar, gusturile nu se discuta.

    Recent cei de la Hydor au scos o pompa de aer care se monteaza complet in acvariu. Mai mult, au modele care pe langa bule mai si lumineaza (cu ajutorul unor led-uri). Deci daca vreti sa aveti ceva un pic diferit, be my guests.

    Repet, in cazul in care nu doriti "bule in acvariu", este suficient sa asigurati ca filtrul dvs. va creea valuri la suprafata apei, oxigenarea apei realizandu-se la contactul apei cu aerul. Mai mult, daca aveti acvariu foarte bine plantat, oxigenarea este de preferat sa fie facuta de plante, si nu de "bule".

    III.9. Pompa de apa

    Acesta este un accesoriu iarasi foarte util acvaristului. Fie ca vreti sa scoateti sau sa introduceti repede apa in acvariu, fie ca vreti sa montati un reactor de CO2, un chiller sau un incalzitor extern... pompa de apa este intotdeauna de folos. Acestea se impart in mare in 2 categorii: cele care pot functiona si in afara apei, si cele care nu functioneaza decat in apa. Cu cele care functioneaza doar in apa puteti scoate apa, monta chiar un filtru temporar, conecta la un reactor de co2 intern... pe cand cu celelalte puteti opta pentru orice varianta.

    Recomand folosirea acestora atunci cand aveti prea multe accesorii montate pe filtrul extern. Decat sa reduceti foarte mult volumul de apa conectand la acesta toate cele, puteti sa luati frumos o pompa de apa si sa montati la el toate cele. Mai ales ca pompele de apa de obicei au volum de apa net superior unui filtru.

    III.10. Pompa de recirculare

    Pompa de apa este un echipament fara de care un acvariu marin nu poate rezista, dar poate fi folositor si in cazul bazinelor de apa dulce, mai ales in cazul celor acvariilor mari (peste 300L). Aceasta are un simplu rol, si anume acela de a "misca apa" din acvariu... de obicei la un flow foarte mare (de la 1000L/h in sus). Mai nou, am vazut ca cei de la Hydor au scos chiar si pompa de recirculare pentru acvarii nano. Personal cred ca e exagerat... pana si cu un filtru intern micut reusind sa faci "furtuna" intr-un nano.

    Rolul acesta de a "plimba apa" prin acvariu nu este doar un moft. Pe langa faptul ca se vor distra pestii sau vor face "exercitii" incercand sa innoate impotriva curentului, are cateva roluri extrem de importante: transporta nutrientii in acvariu, misca mizeria (de preferat spre sorbul filtrului), nu permite colmatarea zonelor unde filtrul nu ajunge.

    Va recomand pompele de recirculare de la Hydor, cele numite Koralia, care au un debit de la 1000L/h pana la (tineti-va bine) 12500L/h. Sunt foarte usor de montat (cu magnet si ventuza), usor de manevrat (capul mobil, pe bila), usor de curatat (se desfac foarte usor) si cu grile suficient de bine asezate incat sa nu va traga pestiucii.

    Este foarte recomandat mai ales daca aveti in acvariu pesti de rau (apa curgatoare) carora le place sa innoate impotriva curentului. E o adevarata placere sa-i vezi cum fac "exercitii" in curentii de apa generati de pompa de recirculare, chiar si atunci cand au la dispozitie un bazin mai lung de 1.5m.
    Attached Images Attached Images pompa_aer.jpg aerator_color_bule.jpg aerator_color.jpg pompa_apa.jpg pompe_de_recirculare.jpg