Single post: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

  1. #10 SP
    Admin MonkY's Avatar
    III.14. Teste de apa
    Desi multi ignora aceste teste, vor ajunge mai devreme sau mai tarziu sa le considere necesare. Nici chiar cei mai experimentati acvaristi nu pot verifica valorile apei "din ochi". Iar de cele mai multe ori, valorile apei sunt singurele care ne pot spune ce trebuie sa "reparam" si unde. Cel mai bun mod de a tine un acvariu este acela de a mentine parametrii apei la valori optime.

    Cei mai importanti parametrii pe care trebuie sa-i monitorizati sunt:
    - pH : optim intre 6.5 - 7.5, dar conteaza ce specii de pesti aveti in acvariu. In functie de valorile pH-ului, apa este acida, neutra sau bazica:
    • sub pH 7 apa este acida (nu va faceti griji, acida nu inseamna ca apa contine acizi periculosi ci materii organice acide/acizi humici)
    • un pH 7 (de obicei intre 6.8 si 7.2) inseamna ca apa este neutra
    • peste pH 7 inseamna ca apa este bazica
    - Kh : duritatea carbonatilor. In functie de acesta se calculeaza cantitatea optima de CO2 ce trebuie introdusa pentru scaderea pH-ului. Voi atasa tabelul aferent. Cresterea Kh-ului se face prin produse din comert (Kh+) fie prin adaugarea a � de lingurita de bicarbonat de sodiu la 100L de apa.
    - Gh : duritateaa generala. Aceasta da "numele" tipului de apa pe care-l avem in acvariu. Astfel:
    • Gh intre 0 si 4 = apa foarte moale
    • Gh intre 4 si 8 = apa moale
    • Gh intre 8 si 12 = apa cu duritate medie
    • Gh intre 12 si 18 = apa cu duritate mare
    • Gh intre 18 si 30 = apa dura
    • Gh peste 30 = apa foarte dura
    - NH3 / NH4 : amoniacul. Acesta este cel mai toxic produs ce apare in acvariul vostru. Valoarea optima si constanta trebuie sa fie 0 (zero)
    - NO2 : nitritii, rezultatul interventiei bacteriilor si a oxigenului asupra amoniacului, deasemenea foarte toxic pentru pesti. Valoarea optima si constanta trebuie sa fie 0 (zero)
    - NO3 : nitratii, rezultatul interventiei bacteriilor asupra nitritilor, mai putin toxici pentru pesti (in cantitati mici) si folositi ca fertilizanti de catre plante. Valoarea optima se invarte in jurul valorii de 20 (douazeci)

    Ceilalti parametri sunt la fel de importanti, insa doar in cazul acvariilor plantate:

    - NO3 : nitratii, recomandat intre 10 - 30
    - Fe : fierul, recomandat intre 0,03 si 0,2
    - PO4 : fosfatii, recomandat sa fie intre 0,02 si 0,5
    - CO2 : dioxidul de carbon, in functie de duritatea carbonatilor. Optim intre 20 - 30

    O atentie mare trebuie sa aveti si cu urmatorii parametrii, chiar daca nu trebuie sa testati foarte des:

    - Cu : cuprul, care in valori peste 0,03 poate fi considerat otrava pentru pesti
    - O2 : oxigenul, cu valori optime intre 3 si 6

    Exista multe kituri si testere pe piata, insa nu sunt foarte multe cele care sa merite atentia. Dintre cele "ieftine si rapide" recomand de la JBL kitul Easy 5 in 1 (cu 50 de betisoare), cu ajutorul caruia puteti sa aflati intr-un minut valorile pH-ului (de la 6,4 la 9,0) a kH-ului (de la 0 la 20), a Gh-ului (de la <3 la 21), a NO2 (de la 0 la 10) si a NO3-ului (de la 0 la 250).

    Insa, desi este destul de costisitor, va recomand de la JBL kitul "Testlab freshwater". Daca faceti un calcul al fiecarui test in parte si le cumparati separat, iesiti aproape dublu. In plus, la acest test aveti si o gentuta in care sa va tineti toate recipientele, plus ceva bonus (seringi, termometru, pix, tabele). Cu acesta puteti testa pH, Kh, Gh, Fe, PO4, NH4, NO3, NO2, adica aveti aproape tot ceea ce va trebuie.

    De apreciat sunt cateva teste de la Sera si Dupla, insa un pic mai costisitoare. Totodata, pentru amoniac va pot recomanda testul permanent de la Seachem (care tine aproximativ un an) sau testul permanent de pH de la Dennerle (care nu e necesar insa daca aveti pH controller).
    Attached Images Attached Images teste_jbl_freshwater_kit.jpg teste_apa_jbl_easy_5in1.jpg tabel_co2_ph_kh_co2.jpg