Single post: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

  1. #11 SP
    Admin MonkY's Avatar
    IV. Elementele de baza dintr-un acvariu:
    IV.1. Apa
    Pornind de la prezentarea unui acvariu din capitolul III.1. principalul sfat pe care trebuie sa-l luati in considerare este cantitatea de apa necesara pentru pestii pe care doriti sa-i aveti. Inainte de a achizitiona acvariul, pestii si plantele, trebuie sa va asigurati ca acvariul va contine indeajuns de multa apa pentru a fi totul perfect. Problema numarul 1 la toti acvaristii incepatori este suprapopularea. Nu ignorati calculul de la capitolul cu acvariul si lasati pe cat de mult posibil extra volum. Ganditi-va ca pestii vostrii nu vor fi statici, nu vor sta ascunsi sau vor incerca sa ocupe cat mai putin spatiu posibil.

    Al doilea pas, dupa ce ati stabilit ce volum de apa este necesar, este sa verificati informatiile despre pestii pe care-i doriti. Fiind la capitolul apa, ceea ce ne intereseaza cel mai mult cand ne uitam la ce pesti vrem sa introducem in acvariu, sunt urmatoarele puncte:
    • temperatura optima a apei pentru specia respectiva
    • pH-ul optim al apei pentru specia respectiva
    • elementele necesare biotopului din care face parte specia respectiva
    Temperatura optima: trebuie sa accentuez ca expresia "lasa-i mai ca traiesc si asa" nu merge. Nu puteti combina pesti de apa rece cu pesti de apa calda si sa credeti ca pestii vor trai in perfecta armonie. Pe langa bolile la care sunt predispusi pestii vor fi si prea stressati si nu ii veti vedea niciodata etalandu-si adevaratele culori. Oricat de mult va atrage un anumit peste, daca acesta nu este compatibil cu ceilalti in ceea ce priveste temperatura, renuntati la el. Nu il chinuiti doar pentru ca va place de el.

    Un mic exemplu: caraseii, carora le place o apa rece (chiar si sub 20 de grade) nu ii puneti in acelasi acvariu cu discusii (asa numitii regi ai acvariilor) care vor fi fericiti in ape de 28 de grade. O temperatura de mijloc ii va face atat pe discusi cat si pe carasei sa devina stressati, irascibili, predispusi bolilor.

    Marea majoritate a pestilor de apa dulce prefera o apa de 24-26 de grade. Pentru a le mentine o astfel de temperatura constanta veti avea nevoie de incalzitor (capitolul III.5) un chiller (capitolul III.7) si de o asezare ideala a acvariului. Acesta nu trebuie sa stea in soare sau intr-un hol extrem de rece. Altfel atat chillerul cat si incalzitorul vor lucra si vor consuma extrem de mult, orice defectiune putand fi fatala pentru pesti. Nu va faceti griji pentru variatii de 1-2 grade, acestea de obicei sunt nesemnificative.

    Un alt sfat de luat in calcul este acela de a merge pe un acvariu open-top (fara capac). Desi la acesta veti avea vara dezavantajul ca se va evapora mai multa apa, datorita lampilor pozitionate la o distanta mai mare de luciul apei, aceasta se va incalzi mai putin. In plus, se va aerisi mult mai bine.

    pH-ul optim: si aici ne lovim de aceeasi situatie. Nu combinati specii de pesti care traiesc in apa acida (sa zicem cu pH 6) cu pesti care vor o apa bazica (8). Nu veti face altceva decat sa omorati pesti. Din fericire, majoritatea speciilor ce le gasiti la magazinele pet-shop de la noi sunt destul de adaptabile si accepta variatii intre pH 6.5 si 7.5, valori destul de usor de atins cu apa din Romania.

    Pentru obtinerea unui pH optim nu va recomand produse "chimice" din comert... in special solutile minune care spun ca "regleaza" pH-ul. Voi incerca sa va dau cateva mici sfaturi pentru ridicarea si coborarea pH-ului.
    • Cand pH-ul are valori prea mari
    - se poate introduce CO2 pentru scaderea acestuia. Atentie la tabelul cu CO2-ul optim, in functie de Kh
    - se limiteaza agitatia apei pentru a se limita eliminarea CO2-ului
    - se poate introduce apa mai acida
    - se introduce in filtru turba ce va elimina acizi
    • Cand pH-ul are valori prea mici
    - se mareste agitatia apei pentru a favoriza eliminarea CO2-ului
    - se poate introduce apa mai bazica (apa dura)
    - se introduce in filtru material calcaros

    Daca va stabiliti de la inceput ce pesti doriti sa aveti, puteti sa va folositi fie de medii filtrante ce scad sau coboara pH-ul (turba sau calcar de obicei), fie puteti apela la un substrat care scade pH-ul. Insa pentru scaderea pH-ului, consider ca cea mai buna metoda este aceea de a folosi o instalatie de CO2 (capitolul III.11).

    Elementele necesare: vorbim de cerintele specifice fiecarei specii in parte, sau mai bine zis anumitor specii de pesti. De aceea revin si bat moneda pe acest lucru: "cititi cat mai multe informatii despre pestii pe care vreti sa-i achizitionati". Va "pierdeti" 10-20 de minute de cautat pe Google, lucru care va va salva de luni sau poate chiar si ani de chinuri. Dau aici un exemplu foarte simplu cu o specie foarte usor de gasit la noi: ancistrusul. Acesta are nevoie pentru a trai fericit in acvariu de tanin. Stati linistiti, nu va trebui sa puneti tanin zilnic, sa faceti teste de tanin sau ceva de genul acesta. Tot ce trebuie sa faceti este sa ii puneti un mic mopan (care contine tanin), si veti vedea ce fericit va fi. Atentie, este recomandat sa tineti o perioada mai indelungata (aproximativ 2 saptamani) mopanul intr-un recipient inainte de a-l pune in acvariu, deoarece acesta initial elibereaza cantitati foarte mari de tanin (vi se va ingalbeni apa).
    Attached Images Attached Images temperatura.jpg dennerle_ph_tester.jpg dennerle_ph_controller.jpg