Nu ma deranjeaza sa continuam discutia... la urma urmei, de aceea e forum, nu ? Desi e pt. consolisti... nu-i bai, ca doar avem voie mai multe hobby-uri odata, chiar si pe timp de criza

Din cate vad eu, filtrul nu este rau gandit... avand "cosulet" pentru fiecare mediu de filtrare in parte. Iar acolo e simplu (tu poti sa pui orice alt mediu de filtrare mai bun, de la Eheim sau Sera de exp.)... mediile bio nu se schimba (decat poate dupa un an, doi... in functie si de ce medii sunt, si cat de repede se colmateaza) ci doar se spala dupa perioade mai lungi. Mediile mecanice, acelea se spala sau se schimba. De exp. bureteii se pot spala (repet, cu apa din acvariu, nu cu apa cu clor), iar vata de perlon e normal ca se schimba... lunar sau chiar mai des (daca se imbacsesc repede).

Eu la filtrele externe Eheim stratul de perlon il schimb la 3 luni, bureteii tot asa, ii "spal" la 3-6 luni... iar curatenie generala (spal si filtrele bio) doar odata la un an. Insa am avantajul ca merg cu doua in paralel, daca se decicleaza vreunul nu se va intampla nicio nenorocire in acvariu.

Legat de mizerie si excremente... repet, e rolul bacteriilor. Ele cu asta se hranesc, din acest proces rezultand nitriti. Dupa care intervin alte bacterii, si rezulta nitrati. Doar nitratii nu-i poti transforma decat cu ajutorul plantelor sau prin schimburi de apa. Gandeste-te un minut la un mediu natural. Gandeste-te la un lac sau un iaz, unde traiesc pesti, nevertebrate si alte minunatii. In mod normal, ar trebui ca in timp acolo sa se stranga munti de dejectii... pentru ca nu sta nimeni sa le curete, nu ? Si cu toate acestea, e totul "luna". Well, asta incercam si noi sa facem in acvariile noastre. Nu ne putem compara cu natura, insa daca respectam conditiile ca acest ciclu al azotului sa aibe loc, totul devine ok.

Important este sa nu uitam ca totusi acvariul este un mediu inchis, si de aceea este necesar schimbul de apa. Sa nu uitam sa oferim suficient spatiu pestilor.... de cele mai multe ori suprapopularea sau excesul de mancare fiind principalele cauze pt. problemele aparute in acvariile pe care le-am vazut.

Sunt niste reguli atat de simple... din pacate atat de putin respectate... Mai departe tot ce poti face este sa aduci cu ajutorul tehnologiei un "ajutor" micii bucati din natura. Filtrarea este cea mai importanta. Noroc, si asteptam detalii despre evolutia acvariului !