Single post: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

  1. #19 SP
    Admin MonkY's Avatar
    V.5. Fertilizarea
    Indiferent cat de buna ar fi apa introdusa in acvariu, pentru a tine un acvariu plantat cu brio, trebuie sa apelati la fertilizare. Atentie, aici nu vorbim de acvarii cu 2-3 plantute... ci de acvarii serios plantate (un minim de 25% din capacitatea totala a acvariului).

    Trebuie inceput clar, prin a va spune ca optim este sa mergeti pe o liine de fertilizare completa. Recomand liniile de fertilizare de la Dennerle, ADA, Dupla, AquaMedic... linii care insa sunt costisitoare, dar care sunt testate si imbunatatite de zeci de ani. Pentru solutii pt. buget redus, puteti merge pe solutii JBL sau Tetra. Repet, nu incercati combinatii gen "substrat de la Dupla, fertilizant de la Dennerle combinat cu solutii de la JBL". Am vazut de multe ori astfel de combinatii, si cam tot de atatea ori am vazut algele explodand.

    Inainte de a specifica fertilizantii, tin sa va reamintesc ca aceasta operatiune este aproape egala cu zero daca nu mentineti la acelasi nivel celelalte elemente: lumina, control-ul pH-ului, temperatura. De exp. daca veti avea lumina insuficienta sau de slaba calitate, puteti fertiliza oricat de mult veti dori... plantele nu vor reusi sa faca fotosinteza si nu vor fi capabile sa traga fertilizantii respectivi. La fel, degeaba oferiti lumina si fertilizanti de calitate, daca in acvariul vostru nu este suficient CO2.

    Fertilizantii necesari intr-un acvariu de apa dulce sunt urmatorii:
    • substratul fertilizant, despre care puteti citi mai multe detalii aici. In functie de producator, acest substrat este cel care contine minerale, ingrasamant si alte elemente necesare plantelor cu radacini. Dupla de exp. foloseste un singur tip de substrat, care contine din start fertilizant. Ceilalti producatori au produse speciale care fie se combina cu pietris/nisip, fie se aseaza in straturi sub pietris/nisip. Aici recomand neaparat folosirea unui incalzitor de substrat. Atentie, nu toate substraturile fertilizante au acelasi tip de actiune, aceeasi durata de viata. De exp. cel de la AquaMedic are un startup foarte lent (dupa cel putin o luna, doua), pe cand cel de la Dennerle porneste in cateva zile. Cel de la JBL/Tetra are durata de viata de 6-12 luni, pe cand Dupla, Dennerle va pot tine ani buni (in functie si de plante).
    • fertilizantul lichid "de baza". Aici putem dezolva in mii si mii de feluri (in functie de producatori). Majoritatea liniilor insa se folosesc de un fertilizant lichid care se dozeaza zilnic, si un fertilizant extra care se dozeaza periodic (saptamanal, lunar). Cititi cu mare atentie prospectele si nu exagerati cu folosirea lor. Cel putin din start, nu dozati niciodata dublu in ideea ca "lasa ca vor creste plantele mai rapid". Tot ceea ce nu va fi folosit de plante, va da sanse mai mari algelor. In timp, in functie de valorile de Fe, Po4, No3, puteti adauga mai mult sau mai putin. Tineti cont si de maturitatea plantelor... cu cat sunt mai mature, cu atat vor consuma mai mult.
    • fertilizantul lichid "extra". Aici mentionam fertilizantii pentru nevoi specifice. De exp. pentru acvarii cu pesti putini, producatorii ofera fertilizanti care contin si No3 si Po4 pe langa elementele de baza. Tot in aceeasi categorie putem include si aportul extra de Fe sau fertilizantii dedicati anumitor plante.
    • fertilizantii solizi "de baza". De obicei acestia sunt cei care contin cantitati mari de Fe, element ce nu trebuiasca sa lipseasca plantelor. In majoritatea liniilor acestia se folosesc periodic (saptamanal, la doua saptamani). Vin sub forma de pastile sau praf.
    • fertilizanti solizi "extra". In categoria aceasta sunt inclusi fertilizantii dedicati unor anumite tipuri de plante. De exp. pastilele pentru echinodorusi, care se stie ca nu se hranesc prin frunze ci prin radacini. Acestea se introduc la radacina plantutelor.
    • fertilizanti de "reintinerire". Well, dupa o anumita perioada, substratul fertilizant fie se "termina", fie este depasit de capacitatea plantelor de a-si trage elementele necesare. In acest caz, toti producatorii ofera diverse produse de "refresh". Sunt fie sub forma de bile, fie sub forma de pastile, se introduc in substratul fertilizant pentru a face un refill cu tot ceea ce vor radacinutele. Este singura solutie pentru a readuce substratul fertilizant la viata fara a reface complet
    Exista o regula de baza in fertilizarea corecta: faceti teste de apa ! Nu introduceti fertilizanti dupa ureche... sau dupa cum vi se pare ca merg plantele. Anumite plante detin capacitati extraordinare de a-si strange fertilizantii din apa, dupa care insa se vor folosi doar de ceea ce au acumulat... Caz in care va veti trezi ca fertilizati de fapt algele. De aceea, excesul va aduce de fiecare data probleme. Se poate verifica foarte simplu nivelul de Fe, No3, Po4, pH-ul si temperatura. Daca toate sunt in concordanta cu cerintele plantelor, atunci e ok. Daca valorile sunt mult peste, atunci reduceti sau chiar intrerupeti fertilizarea... iar daca sunt sub, mariti dozajul.

    Verificati de fiecare data ce contin respectivii fertilizanti. De exp. daca aveti probleme cu fosfatii si nitratii (Po4 si No3) nu mai introduceti in apa fertilizanti ce contin Po4 si No3. Acelasi lucru valabil si pt. Fe, desi multi merg pe valori mari de Fe tocmai pentru a avea "plante rosii".

    O alta regula de baza este "rabdarea". Sa nu credeti ca exista o solutie de fertilizare la care plantele voastre sa raspunda instant. Sa nu credeti ca schimband o linie de fertilizare veti vedea in cateva zile efectul. De multe ori, asa cum am mentionat, plantele sunt capabile sa se foloseasca si o luna de zile din ceea ce au acumulat deja. De multe ori, producatorii prefera ca in linia lor de fertilizare sa mearga pe cantitati mici din ceea ce au nevoie plantele, in special la fertilizantul lichid de baza, cel zilnic.

    Tot la acest capitol va reamintesc sa aveti grija cu apa pe care o folositi pentru schimburile de apa (sau schimb de apa la picatura). Testati inainte pentru a nu va trezi ca introduceti apa cu clor, prea mult Fe sau No3. Contrar rezultatelor de la firme precum ApaNova, apa de la robinet contine cam mult No3... prin urmare verificati fertilizantii folositi.

    De multe ori am primit intrebarea "Fertilizantii nu afecteaza pestii ?". Nu, categoric nu ! (bineinteles, cu conditia sa nu puneti doze de n ori mai mari). Ba din contra, sunt multi fertilizanti care pe langa cele necesare plantelor, contin si vitamine, enzime si solutii care fac bine pestilor (de exp. Dennerle S7 Vitamax).

    V.6. Testarea
    Aceasta a fost dezbatuta in Capitolul III.14 pe care-l puteti citi aici.
    Attached Images Attached Images elemente_plante.jpg substrat_fertilizant_incalzitor.jpg linia_fertilizare_dennerle.jpg