Single post: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

  1. #20 SP
    Admin MonkY's Avatar
    VI.1. Sfaturi Practice
    Acesta va fi un capitol care in mod sigur va suferi adaugiri de-a lungul timpului, fiind practic o sectiune ce ar putea fi extinsa la infinit. Ma voi rezuma insa numai la sfaturi legate de problemele de baza, probleme cu care ne intalnim zi de zi. Well, sa incepem:
    • La achizitia pestilor din petshop, nu mergeti niciodata "pe incredere". Inainte de a cumpara pesti, rapiti-va din timpul vostru cel putin o jumatate de ora, o ora... timp in care sa supravegheati acvariul din care doriti sa luati pestii. Urmariti cu atentie comportamentul lor, culorile pestilor, vedeti daca sunt activi, daca au puncte, pete... Intrebati vanzatorul daca au stat in carantina si daca da, pe ce perioada. Nu va sfiiti sa intrebati si cu ce au fost hraniti pentru ca e posibil ca odata ajunsi la voi in acvariu sa nu accepte (la inceput) decat acelasi tip de hrana. Nu cumparati pestii ca la piata (in 5 minute veniti cu lista si spuneti vreau x pesti) si alegeti-va fara rusine exemplarul dorit. Nu de putine ori am vazut pe vanzatori cum vindeau intai pestii cei mai "cu posibile probleme" doar pentru ca acestia nu erau suficient de rapizi si nu necesitau extra efort din partea lor.
    • Inainte de achizitia pestilor din petshop: Informati-va! Nu cumparati pestii mergand doar pe informatiile primite din petshop. Interesul multora este sa vanda cat mai mult. Sa vanda pesti care se vor face mari, pentru ca stiu ca veti reveni si veti cumpara acvarii mai mari, accesorii mai multe, mancare mai multa, etc... Vanzatorii "experimentati" au ochiul format pentru incepatori. Am patit-o si eu la inceput cand mi s-a spus ca intr-un acvariu de 65L merg 6 carasi (un singur caras avand nevoie de 50L de fapt), 2 hoplo, 3 ancistrusi, 10 neoni, etc... Stia ca in scurt timp fie vor muri, fie ma voi intoarce cu ei, fie voi cumpara acvariu mai mare. Un simplu search pe google va aduce de multe ori satisfactia aceea de a-i raspunde cu aceeasi moneda vanzatorului nesimtit. Asa s-a intamplat atunci cand am intrebat de un black ghost knife fish (pestele cutit) si mi s-a spus ca mai mult de 7-8cm nu mai creste. A ramas socat cand i-am aratat pe telefon o pagina in care scria negru pe alb ca pestele respectiv ajunge la 49cm!
    • Dupa achizitia pestilor nu ignorati Carantina! Adica nu introduceti direct in acvariul comunitar. Daca totusi nu aveti un acvariu separat pt. carantina, incercati ca macar introducerea pestilor sa o faceti cat mai putin stressanta. Un peste stressat este de n ori mai susceptibil la boli si probleme. De aceea, va recomand ca dupa ce ati ajuns cu "punga cu pesti acasa" sa-i puneti usor intr-un vas cat mai inalt (nu de multe ori au sarit pestii din vas, culmea, chiar si specii care nu sunt saritoare) cu apa de la petshop. Ii lasati sa se linisteasca 10 minute (in timp ce ii urmariti atent, sa nu aiba pete, puncte, probleme de stabilitate, ciuperci, etc.) dupa care completati in vasul cu pesti apa din acvariul unde vor fi introdusi. Cate putin (eu pun cate o cana la fiecare 10 minute)... pana ce apa din vas va ajunge la proprietati cat mai apropiate de cea din acvariu (temperatura, ph, etc.). Dupa aproximativ o ora puteti face "transbordarea" dar Atentie! Nu varsati pur si simplu vasul cu pesti si apa in acvariul principal. In nici-un caz, pentru ca riscati sa introduceti apa contaminata in acvariul dvs. Veti muta doar pestii cu ajutorul unui minciog, cat mai usor posibil. Daca aveti si alti pesti deja in acvariu, va recomand sa stingeti lumina in acvariu, pentru a nu aparea probleme (cu pestii teritoriali in principal).
    • In perioada de ciclare a acvariului, mai exact perioada de start (de cel putin 21 de zile) incercati sa respectati regulile de la capitolul V.1 si in nici-un caz sa nu va apucati sa curatati filtrul, sa-l opriti, sa curatati tot substratul, geamurile, etc... pentru ca aveti mari sanse sa opriti ciclarea si sa omorati culturiile de bacterii benefice. In toata aceasta perioada, chiar daca faceti schimburi de apa zilnice sau saptamanale, nu depasiti niciodata 20% din volumul total de apa al acvariului, iar apa introdusa trebuie sa fie neaparat declorinata (fie sa stea 48h intr-un vas cu gura larga, fie va folositi de solutii care elimina clorul si leaga metalele din apa). Un schimb prea mare de apa poate duce la deciclare si pornirea de la zero a procesului. In perioada de ciclare nu introduceti pesti noi si incercati sa tineti hranirea la minim (cel mult de 2 ori pe zi, si de fiecare data mancare cat sa nu mai ramana nimic dupa 5-10 minute). Incercati sa mentineti temperatura si pH-ul constante in aceasta perioada si nu ignorati oxigenarea apei (fie prin introducerea unei pompe de aer, fie prin valuri la suprafata cu filtrul extern sau intern). Cele mai importante lucruri in aceasta perioada sunt rabdarea si atentia. In special atentia la valorile apei. Faceti teste de apa odata pe zi pana la terminarea ciclarii. In felul acesta veti invata si veti sti cand se produce o deciclare si care sunt valorile de care trebuie sa va feriti.
    • La achizitia plantelor nu ezitati sa va informati de cerintele plantei. Nu are rost sa va chinuiti cu o planta ce necesita foarte multa lumina si CO2 daca in acvariul dvs. nu aveti lumina suficienta si nu introduceti CO2. Ca si in cazul pestilor, va recomand sa cititi pe internet cat mai multe informatii despre planta respectiva. Nu de putine ori am luat plante "de fata" care au sarit usor de 40cm inaltime, mergand pe sfaturile vanzatorului. Mai mult, multi dintre ei (de exp. Hornbach) vand plante la raionul de acvaristica, plante care nici macar nu pot trai in acvariu (sau daca o fac, rezista cel mult 2-3 luni). Dupa ce ati verificat ca plantuta respectiva o va duce bine in acvariul vostru, urmeaza cel mai important pas: curatarea plantei. Multi ignora acest lucru, insa este bine stiut ca prin plante se transporta cele mai multe "nedorite" din acvariu. De la oua de melci, pana la virusi, bacterii, spori de alge si alte nebunii. Asa ca fiti nemilosi in ceea ce priveste spalarea plantei in apa de la robinet (clorul omorand mare parte din bacterii), curatarea ei de orice urma de alga precum si taierea tuturor frunzelor care prezinta probleme. Va recomand ca minim o zi sa o tineti in apa de la robinet, la o temperatura apropiata de cea a acvariului, fara lumina. Totodata, va recomand sa achizitionati plante crescute in acvariu. Majoritatea celor din petshop sunt crescute emers, si veti avea mari probleme in mentinerea lor in viata. De obicei toate frunzele care au crescut emers in acvariu incet-incet se vor distruge, pentru a face loc frunzelor adaptate la viata in apa. De aceea, sa nu va speriati daca in perioada de start nu merge totul cum trebuie. Rabdare si tutun (pt. voi, pentru ele fertilizanti, lumina, co2).
    To be continued...
    Attached Images Attached Images sfaturi_practice.jpg