Eu nu am nici cea mai mica indoiala ca va fi din ce in ce mai mult "downloadable" content. Sunt constient ca din ce in ce mai multi se indreapta spre distributia digitala. Insa sunt la fel de sigur ca "in my lifetime", nu se va renunta complet la retail. Asa cum nu s-a renuntat inca la carti... nu ?

Pe de alta parte, ca si colectionar... nu cunosc placere mai mare decat desigilarea unui produs, mirosul de nou (sau de vechi, dupa caz), rasfoirea carticelei, artwork-ului... Pana si simpla senzatie de "it's mine !" si e suficient. De multe ori cumpar produse digitale, platesc, downloadez, instalez... si dupa aceea ma intreb "pe ce Dzeu am dat banii ?"

Dar, trebuie sa recunosc... spatiul e o problema. Si banii. Din pacate insa, ma tem ca atunci cand retailul va fi complet eliminat, jocurile downloadable vor avea acelasi pret. Ceea ce se pierde prin scrierea disk-urilor, a manualelor... se va duce in viitor in investii imense in infrastructura, in servere capabile sa tina bandwith-uri enorme (TB/s). So, it's not really a win for me.

Marele avantaj ar fi faptul ca poti avea in sfarsit jocul in ziua (chiar ora) lansarii. Sau poate chiar mai devreme pt. subscriberi. Din pacate ma tem ca fiind in Romania, ma voi trezi cu restrictii... si nu voi putea downloada cutare sau cutare titlu.

Mai mult, daca se va trece la totul downloadable... probabil se va trece si la "online verification". Si ce fac daca nu-mi merge netul ? Stau si ma uit la o lista cu sute de jocuri pe care nu le pot porni pentru ca providerul meu de internet e "plecat in weekend" ?

Oricum ar fi... nu cred ca se va intampla foarte repede. Sa nu uitam ca mari lanturi de magazine lucreaza in tandem cu publisherii, producatorii, etc... Eu de exp. sa fiu Gamestop, si sa vina sa imi spuna Microsoft "de azi inainte nu vei mai vinde decat consolele noastre, jocurile vor fi doar downloadable de la noi", a doua zi as trimite un raspuns la Microsoft "de azi inainte nu vom mai comercializa consolele Microsoft". Si sincer nu vad pe Microsoft sau Sony sa inceapa sa-si deschida magazine doar pentru a-si vinde consolele. So, it's a strict bound... ce nu va fi rupta prea curand. Parerea mea, hac