Snake, pe scurt si la obiect (si usor de inteles) referitor la dieta bazata pe indice glicemic: Cei mai importanti in alimentatie sunt carbohidratii (de obicei ei sunt de vina la ingrasare)... astia la digestie se transforma in zaharuri (glucoza)... care apoi e absorbita in sange... Cantitatea de glucoza sau nivelul de zahar din sange = glicemia.

Bon, ideea e ca prezenta glucozie in sange face pancreasul sa secrete insulina... corect ? Corect !
Insulina permite glucozei sa treaca din sange in celulele corpului. Si mai corect, da ?
Odata ce ajunge in celule, glucoza + oxigen = ardere = energie. Corect ?

Bon, la o persoana sanatoasa, orice surplus de glucoza e transformat in glicogen care e pastrat in muschi si ficat, ca rezerva de energie pe termen scurt. Acum, daca ai prea mult zahar in sange, pancreasul saracul trebuie sa produca o cantitate mai mare de insulina pentru a aduce la normal nivelul... da ?

Ei bine, orice surplus de glucoza este stocat... ai ghicit... ca grasime

Cu alte cuvinte... diferenta dintre un obez si un om slab, este ca cel slab are un pancreas care detine exact cantitatea de insulina necesara... Pe cand ala obez saracu nu poate tine pasul... si asa ajung sa se produca grasimi. Care se depun. Care este. Sper ca am explicat pe cat de simplu posibil.

Iar dietele bazate pe IG mic exact asta fac. Te pun pe tine sa fii atent la IG-urile carbohidratilor. In prima faza, cea de slabire, mananci numai chestii cu IG mic. Faza a doua, dupa 3 luni, poti sa mai cochetezi si cu produse cu IG mai mare. Dar moderat. Dupa ce organismul tau se invata... s-ar putea sa nici sa nu mai vrei nebuniile cu IG mare. Dar macar fiind totul "pus la punct", pancreasul va putea face fata mai usor la excese. Hope it helps....