Quote Originally Posted by Snake View Post
Am si eu o mica intrebare. Am inteles ca se tot bat nutritionistii intre ei. O parte mergand pe consumul de calorii, si zici tu o parte care se ia dupa IG. Daca la consumul de calorii am inteles cum e (caloriile care nu se consuma se depun), la dieta asta cu IG nu prea inteleg eu exact care e rolul glicemiei, zaharului in toata povestea asta ? Sper ca ma poti lamuri, ca am tot cautat pe net cu mai mult sau mai putin succes (adica am gasit niste explicatii stiintifice, ori eu vreau sa inteleg ca omul, simplu si la obiect). Danke !
Snake, daca imi permiti iti explic si eu un pic.

Fiecare principiu alimentar are un indice caloric. Inclusiv proteinele, inclusiv lipidele si inclusiv glucidele.

Astfel, este pur si simplu o chestiune de supply and demand. Un organism normal are nevoie de in jur de 2000 de calorii/zi. Depinde si de activitatea fizica. Astfel, daca toate caloriile insumate din tot ce ai mancat tu in ziua aia (proteine, glucide, lipide) trec peste valoarea consumata de organismul tau vei avea un bilant pozitiv al caloriilor. Acestea, nefiind consumate sunt stocate pentru zile mai rele. Unele in ficat sub forma de zaharuri complexe, altele in muschi, sub forma de proteine, aminoacizi complecsi, si altele (cel mai important) sub forma de grasimi in adipocite. Si uite asa, depozitele cresc incetul cu incetul si o data cu ele si greutatea.

Deci in concluzie, carbohidratii, asa cum a mentionat si monky contribuie la cresterea glicemiei. Grija mare insa, si lipidele si proteinele pot fi transformate in glucoza (vezi actiunea glucagonului). De aceea, mai bine va uitati la calorii decat la altceva.

Sper ca am reusit sa te lamuresc macar un pic...