Quote Originally Posted by emanuel View Post
In plus, vorbesti ca trebuie sa ai putin incredere - atunci de ce ti-e frica de returnarea pachetului ? nu mergi pe incredere ? sau increderea este intr-un singur sens ?
Nu stiu daca pot sa-ti explic ca sa intelegi, dar o sa incerc (cred ca am mai zis) : daca tu nu ridici pachetul eu nu prea pot sa fac nimic (nu pot sa te reclam la politie, de exemplu) pentru ca tu o sa poti zice : n-am primit aviz. In schimb daca platesti in avans si nu primesti nimic tu ma poti reclama usor la politie - ai dovada platii. Mai e un aspect aici : la produse de valoare mica e o prostie URIASA rambursul, te costa foarte mult transportul (raportat la pretul produsului).

Sa zicem ca eu vreau pe un joc PS2 20 lei. Daca-l trimit cu ramburs trebuie sa platesc 8 lei pt transport si sa fac doua drumuri la posta, sa completez doua formulare, saastept sa vina banii, risc sa nu ridici pachetul si sa pierd mai mult decat valoreaza produsul (taxe de retur + magazinaj). Daca il trimit fara ramburs si cu plata in avans ma costa doar 3 lei si am siguranta ca primesc banii, nu trebuie sa fac 2 drumuri, etc. Asa ca voi suporta eu costul transportului (eu asa fac). Dar pt ramburs o sa cer min 10 lei (si nici asa nu-mi convine).

Deci tu ce preferi ? Sa dai 20 lei pt joc sau 30 lei ? Mai ales cand nu cred ca o persoana sanatoasa la cap o sa riste sa aibe probleme pt 20 lei...

Daca esti persoana de incredere si ai recomandari trimit tot fara ramburs si cu plata dupa testare - tot pe card, efectiv urasc rambursul, sa completez inca un formular si iar sa merg la posta.

Iar cu frauda e mult mai complicat decat iti inchipui tu : sunt multi care se chinuie de luni de zile sa porneasca un proces si au pierdut sute de lei (stiu un caz cu 2500 lei). Politia se cam fereste cand aude "internet", e extrem de vaga legislatia in domeniul asta. Iti garantez ca daca eu iti zic pe Internet ca iti vand o consola PSP cu 200 lei si iti trimit ramburs un telefon vechi si tu ma dai in judecata o sa pierzi. Pentru ca eu am dovada chitantei ca am trimis pachetul si tu n-ai nicio dovada scrisa ca tu ai comandat de la mine un PSP si nu un telefon vechi, eu sa zic in instanta ca tu mi-ai cerut telefonul ala vechi, ca esti un colectionar de telefoane.

Si asta e un exemplu, e usor sa vorbesti de frauda pana nu ai de-a face cu una si sa vezi ce dificil e sa dovedesti ceva si sa te bage cineva in seama.

Eu imi fac o reputatie pe orice site pe care vand, cine are incredere in vechimea mea si in calificativele mele va cumpara. Cine e paranoic nu va cumpara, e simplu. Te inteleg, am si eu un coleg paranoic, ala deschide si coletele de la emag sa vada ca nu i-au trimis altceva...

Dar sunt si oameni complet opusi ca mentalitate, am primit in avans sute de lei pentru monitor LCD, consola XBOX 360 si alte produse si le-am trimis rapid (si bine ambalat pachetul) pe cheltuiala mea prin curier rapid. Insa au fost si oameni care au refuzat sa plateasca in avans un joc PS2 sau un cablu de 20 lei si care vroiau DOAR cu ramburs. Nu-i o pierdere pt mine, prefer sa nu fac tranzactii cu respectivii oameni.