Quote Originally Posted by hitmandmc View Post
Desktopurile vor ramane in continuare datorita preturilor mai joase fata de laptopuri si tablete.
Fals. Desktop-urile vor continua sa existe, dar nu datorita pretului. Desktop-urile costa inca mult mai mult ca si laptop-urile si ca si tabletele. Un desktop (nou) entry level si complet (adica unitate+monitor+tast.mouse, etc) nu prea ai cum gasesti sub 1000 lei. O tableta de 7" entry level o gasesti lejer sub 500 lei, zilele astea era la promotie in Real ceva tableta de 7" cu 250 lei.

Un desktop high end sare lejer de 5000 lei (daca iei monitor bun, procesor si placa video high end, o carcasa si sursa serioasa, un SSD maricel si rapid, etc). O tableta high end (adica ipad3, asus transformer prime, etc) se invarte pe la 3000 lei, poate si mai putin.

Deci tabletele castiga la capitolul pret. Dar pierd cand vorbim de performanta. Insa castiga iar cand vorbim de portabilitate si consum.

Avantajul major oferit de PC e usurinta cu care-l poti upgrada. O tableta o iei si aia e, cand nu mai "poate" o schimbi. La PC mai schimbi o placa video, mai pui niste memorie daca trebuie, mai adaugi un HDD daca ai nevoie, etc. Eu cred ca asta e motivul principal pt care PC-urile sunt inca pe piata, plus performanta oferita si aplicatiile "serioase" pe care nu le gasesti pe tablete.

Personal folosesc inca foarte mult PC-ul pt aproape orice (inclusiv gaming). Dar de vreun an si ceva il folosesc mult mai putin ca inainte. Pt filme mi-am luat un mediaplayer si l-am conectat la PC. Ma joc mult mai mult pe console ca si pe PC. Pe net folosesc telefonul in anumite cazuri, doar ca sa nu mai pornesc PC-ul, de exemplu sa verific mail-urile sa vad daca am PM-uri pe forumuri, etc. Daca as avea tableta probabil ca n-as mai naviga aporoape deloc pe PC.

In urma cu doar 3-4 ani foloseam exclusiv PC-ul pt tot, nu aveam consola, smartphone, mediaplayer, etc. Dar inca nu pot (si nici nu vreau) sa renunt la PC. Poate peste inca 3-4 ani, cine stie. Dar momentan nu exista tableta care sa faca fata unui PC, am un PC destul de vechi deja cu procesori i7 980x si GTX480. Dar inca nu exista tableta care sa se apropie la performante si chiar daca ar fi nu exista aplicatii pe care le folosesc. Cand voi avea editor pt harti de Quake si cand voi avea Maya, Cubase si alte programe serioase pe tableta probabil ca deja voi avea si putere de procesare si voi abandona PC-ul. PC-ul principal, cele retro vor ramane, PII-ul cu Voodoo2-urile SLI si AWE32+Yamaha DB50XG nu va putea fi inllocuit niciodata cu o tableta