Quote Originally Posted by paulone View Post
extrem de interesant Monky ceea ce ai descris dar nu cumva atunci cand avem antene externe radiatia din casa este mai puternica/nociva?
Undele radio sunt peste tot oricum... Cat de nocive sunt insa, aici ar fi o lunga discutie. Sunt studii care arata ca sunt inofensive, sunt altele care spun ca apar efectele in zeci de ani (doar ne aducem cu totii aminte de discutiile despre GSM, si cum apar tumori pe creier s.a.m.d.)... Si cum am spus mai sus, poti avea antene interne de putere mai mare decat externe. Faptul ca nu se vad, nu afecteaza atat de mult cat puterea cu care sunt alimentate antenele respective. Exemplu: 3 antene mimo interne de 8dBi intotdeauna vor radia mai puternic decat 3 antene externe de 2dBi.
Quote Originally Posted by paulone View Post
si o alta nedumerire ar fi de ce daca antena externa este mai eficienta, ceilalti competitori nu le folosesc la modelele de top?
Cum am explicat si mai devreme, si in postul acesta, tine de implementarea antenelor, de puterea cu care sunt alimentate, de chip-ul care se ocupa de wifi. Poate fi mai eficient un chip bun, putere mare si antena mica (sau interna) decat un chip prost cu 30 de antene externe. Mai departe, tine si de locul unde sunt utilizate. Cum zicea si RaverX, intr-o cladire cu birouri, facuta prost (in stil romanesc cu cabluri de curent "aruncate" prin pereti), un router fara antene externe poate sa nu bata nici macar prin 2 pereti... Aici vine avantajul celui cu antene externe, unde poti sa le detasezi, pui un cablu care sa te ajute sa treci de cei 2-3 pereti, si plasezi antena pe un alt palier (de exp.).

Noi am avut cazuri clare unde in anumite camere nu reusea sa faca fata wifi-ul (si am testat cele mai scumpe routere de pe piata). Era atat de rau, incat nici specialistii de la Vodafone si Orange nu au gasit solutii (chiar si dupa montarea unor antene si amplificatoare direct pe cladire). Pur si simplu intrai in camera si adio semnal (puteai sa ai si mama telefoanelor)... Acolo nu s-a rezolvat decat fie cu repeatere (pe cablu), fie cu "free line of sight" (adica sa nu fie nevoit sa treaca semnalul prin pereti, ci pe usa - o sa razi, dar mimo cateodata nu e asa eficient dupa cum arata in teste).