Intrucat Montignac s-a dus, produsele sale sunt din ce in ce mai greu de gasit. Prin urmare, pentru a nu risca sa folosesc fructoza din categoria "rea" (care se gaseste din pacate peste tot la noi in comert - cateodata e chiar mai rea decat zaharul), am decis sa caut alternative. In momentul de fata, studiez avantajele si dezavantajele dintre Xylitol si Erythritol.

Xylitol
• Made from U.S.-grown hardwood trees – fermenting agent added.
• Safe for diabetics
• 2.4 calories per gram
• 75% less carbohydrates than sugar
• 7 on the glycemic scale
• GRAS - General Recognized As Safe
• FDA approved food additive
• 1:1 in place of sugar
• Absorbed through large intestine
• Can be mixed with other sugars
• 100% as sweet as sugar
• Excessive use can cause mild laxative effect

Erythritol
• Made from Sugar
• Safe for diabetics
• 0.2 calories per gram
• 0 carbohydrates
• 0 on the glycemic scale
• GRAS - General Recognized As Safe
• FDA approved food additive
• 2/3’s cup equals 1 cup of sugar
• Absorbed through small intestine
• Can be mixed with other sugars
• 70% as sweet as Sugar
• Highest digestive tolerance of all sugar alcohols

Din cate am citit, xylitol-ul se foloseste de vreo 120 de ani... japonezii ajungand sa-l foloseasca in aproximativ 80% din dulciuri. Cu IG 7 (fata de fructoza care are IG 20), pare a fi chiar mai bun. Dar, ramane sa mai ma documentez, si revin cu date noi.

P.S. O alternativa la cele doua (dar despre care nu am gasit documentatie serioasa), ar fi stevia (nu ştevia - sunt 2 chestii complet diferite)! Aceasta pare a avea chiar 0 IG, 0 calorii. Daca aveti mai multe detalii, let me know.

Ca referinta, vorbim despre Stevia rebaudiana care nu are nicio legatura cu Rumex confertus Willd (la romani ştevie - cea cu care se mai face borş cateodata).