Quote Originally Posted by MonkY View Post
Eu nu am inteles niciodata aberatia asta cu jocurile de console la pret mai mare decat cel de PC (...)
Motivul pentru pretul mai mare al titlurilor de consola fata de PC este simplu: royalties, care sunt o forma de taxare pentru sectorul privat, un drept, un interes financiar procentual, care se aplica si drepturilor de autor in sensul clasic, deci si pentru muzicieni (sau alti artisti), case de productie etc.

Pe scurt, Sony, Microsoft si Nintendo percep un procent din vanzarea fiecarui titlu vandut pentru acea platforma. In acelasi fel, producatorii unor subansamble folosite la productia consolelor (vezi AMD) primesc de la Sony un procent din vanzari. Motivul unei astfel de strategii? Pai, unul ar fi nevoia de a reduce costurile initiale, nevoia de lichiditati pentru a lansa productia.

Pentru PC nu exista asa ceva. In schimb, costurile de dezvoltare ale unui titlu de PC poate fi mai mare decat costul dezvoltarii unui titlu echivalent pe consola (exact lipsa arhitecturii unificate despre care ai amintit) si in plus sunt riscuri mai mari pentru vanzare.

Daca fabricantii de console ar gasi o alta forma de a-si recupera banutii sau macar o formula de a scadea valoarea acelor royalties, atunci preturile jocurilor pentru console ar scadea in raport cu cele de PC.