Quote:
Curtea Europeană de Justiţie a decis că producătorii de software nu le pot interzice clienţilor să revândă o licenţă achiziţionată, dacă nu o mai folosesc. Decizia a venit în urma unui proces intentat de Oracle unei companii germane care se ocupă cu vânzarea la second-hand a licenţelor, iar decizia, din câte înţeleg, are valoare în toată Uniunea Europeană şi reprezintă un precedent pentru orice alt proces de acest tip şi orice software de pe piaţă.
Pare atât de logică treaba încât mă întreb de ce abia acum s-a tranşat această problemă şi la un nivel așa de înalt. De exemplu dacă eu am cumpărat acum nişte ani o licenţă CorelDraw 13 şi anul acesta cumpăr alta de 16, de ce să nu o pot vinde altuia pe cea veche la un preţ mic? Trei avantaje imediate:
* poți vinde jocurile vechi sau cele noi și deja terminate, dacă știi că nu le mai rejoci
* poți pune pe picioare o mică firmă cu software legal, achiziționând la început licențe SH de, să zicem, XP, Office 2007 și un Photoshop mai vechi
* producătorii de software sunt astfel impulsionați să aducă modificări substanțiale de la o versiune la alta, ca să merite achiziția produsului nou.
Mă miră îndârjirea cu care companiile de software luptau împotriva acestei practici. E ca şi cum producătorii de maşini ar vrea să interzică vânzările second-hand de autovehicule, obligând pe toată lumea să cumpere doar noua generaţie.
Singurele condiţii puse de UE sunt ca vânzătorul să se asigure că nu mai poate folosi respectiva licenţă, transferând-o pe deplin cumpărătorului, iar dacă a beneficiat de o ofertă la un pachet de licenţe (cum are Microsoft câte trei la family pack, de exemplu), trebuie să le vândă tot la pachet mai departe. Totodată curtea a declarat nulă o clauză din acordul de licenţiere care spune că proprietarul nu o poate transfera altuia, iar decizia se aplică şi retroactiv.