Sigur ca da, oameni cu drepturi egale sunt toti plecand din Luxembourg si ajungand pana in Bangladesh.
Eu cand sunt atat de patimas in materie de gaming o fac dintr-o competitivitate constructiva, nicidecum nociva. Cum spunea si colegul mai sus, poate ca sunt prea patriot. Niste ani traiti pe afara au scos la iveala anumite sentimente din mine si o anumita apartenenta pentru tara asta, asa cum este ea.
Ma deranjeaza ca in Romania suntem obisnuiti cu o resemnare din asta de genul.. 'ce conteaza ca nu avem suport oficial, ce conteaza ca nu avem localizare, ce conteaza ca cel mai bun gamer roman are cont pe UK, ce conteaza ca..'.
Conteaza, si noi suntem oameni ca si restul si noi muncim 8 (12?) ore pe zi pentru banii nostrii.
Am vrut PlayStation, am facut petitii ->Avem PlayStation. Si ce facem cu el?
De ce am vrut sa vina PlayStation in Romania, ca sa umplem in continuare Leaderboards pentru UK? Ca sa urmarim cum incarca PlayStation Romania content in engleza si sa nu spunem nimic?
Este evident ca toti care petrecem timp pe aici cunoastem intr-o anumita masura limba engleza, aici este vorba strict de respect, nu de cunoasterea unei limbi.
Vrem Xbox, probabil ca la un moment dat vom avea Xbox. Ce vom face cu el? Cati se vor obosi sa migreze contul pe Romania? Ne vom plange oare iar ca pe Argentina sunt jocuri cu 5$ mai ieftine?
Eu cand dezvolt o pasiune pentru ceva, in cazul de fata gaming, pentru mine este ca in sport. De ce la olimpiada sportivii poarta steagul? De ce nu se joaca meciuri de fotbal random cu nationalitati mixte la campionatul mondial?
In gaming, este frumos sa existe si un anumit nivel de competitivitate. Evident ca nu ne da nimeni nici un premiu ca suntem locul X in Ledearboards, dar nu este oare rusine sa fim in urma unor tari ca Malta sau Guatemala? Ce spune asta despre noi ca si comunitate?
Nu trebuie neaparat sa existe un castig palpabil imediat ('ce iti da daca..?'), e vorba si de mandria noastra pana la urma. Daca eram din Republica Moldova, Muntenegru, San Marino sau etc... orice alta tara prea mica pentru a conta, ma resemnam cu faptul ca asta este.. in gaming suntem la rubrica 'si altii'.
Dar nu, noi suntem dintr-o tara care desi este condusa de niste idioti si omoara oameni pentru ca nu e in stare sa inteleaga ca o supradoza de oxigen fara o aerisire buna exploreaza (FFS...a cata oara..), are o istorie totusi si este a noastra.
Innebunesc si-mi da sangele prin urechi de cate ori aud oameni in viata de zi cu zi 'doar la noi'. Nu fratii mei dragi, nu este nimic 'doar la noi', pe acest 'doar la noi' il creem si il alimentam noi prin actiunile noastre mici de zi cu zi, si atunci cand suntem prosti si dam foc la spitale si la copii in maternitati, dar si atunci cand trimitem copii la olimpiada de informatica sau cand luam o medalie de aur.
Fiecare avem datoria sa ne zbatem macar putin pentru ceea ce iubim, pentru lucrul in care credem si la care ne pricepem.
Noi faurim acest 'doar la noi', zi de zi, fara sa ne dam seama. Daca vedem lucruri in neregula in domeniul/activitatea/ramura/hobby-ul nostru principal si stam latenti, nu facem decat sa alimentam acest 'doar la noi'.
Eu nu ma pricep la fizica, sport, medicina sau alte domenii mai vizibile, eu ma pricep la gaming si este de datoria mea sa ma zbat pentru comunitatea mea, sa fie respectata, sa primeasca servicii oficiale, sa fie corect reprezentata in Leaderboards, etc.
Imi creste inima cand vad manualul de PlayStation 5 in limba romana, sau un roman in top Leaderboards, sau cand vad primul roman care face 1 milion Gamerscore (LordMakanaki), sau cand vad un roman ca este competitiv la concursuri.
Aceste lucruri ma fac mandru ca am aceasta pasiune si ca pasiunea mea se identifica cu o comunitate unita si performanta, nu una adormita si resemnata.
Altfel, vom sta mereu resemnati si ne vom uita la altii si ne vom intreba de ce ei pot.
De ce au polonezii totul localizat si prezent in moneda lor, de ce au 100 de oameni in top 1000 in Leaderboards, de ce au cehii jocuri in limba lor inca din 2009, etc...
Au pentru ca s-au zbatut si si-au cerut drepturile, one way or another. Nu au acceptat mizerii cum acceptam noi de la Microsoft sau Apple carora le dam zeci de mii de euro anual si ei ne plaseaza alaturi de Kenya ca si suport/recunoastere.
Imi cer scuze pentru offtopic, am incercat doar sa explic.
Ma voi opri aici, continuam cu PS5.