In general mai toate castile cu fir sunt "dumb". De obicei ele se comporta ca un monitor extern (de aceea majoritatea chiar au cablu HDMI sau DP) + headphones, si dau inapoi calculatorului doar functiile de tracking/motion. Cele wireless (cum sunt Quest 1, 2, 3, Pico 4) au si un SoC, practic pot lucra independent de un PC sau un alt device. Desigur, le poti conecta si pe cablu (usually USB-C, unde din pacate apar probleme de compresie si calitatea nu e la fel de OK ca la un DP sau HDMI)... insa majoritatea (in special Quest 3) au inceput sa fie al naibii de bune pe WiFi (daca ai 6E e perfect), plus ca au acum codec dedicat, plus decodare hardware (pe scurt, ai sanse sa se vada mai bine pe WiFi decat pe cablu).
Grafica nu e neaparat "atroce" la cele stand-alone... depinde foarte mult de developer, de genul jocului, de ce casca vorbim. La urma urmei, sunt niste device-uri gen smartphone (dar Apple Vision Pro va folosi M1 sau M2), dar care cu siguranta depasesc puterea unui Nintendo Switch (de exp.). Din pacate, vorbim de VR aici, huge resolutions... asa ca un Nintendo Switch probabil n-ar putea rula nici macar un singur joc din a sa biblioteca in mai mult de 2-3 FPS-uri. De aceea Qualcomm a construit chipuri dedicate pentru VR, cu accelerare pentru motion tracking and stuff. La fel cum Apple va folosi un chip dedicat pt. VR/MR pe langa M1 sau M2.
Daca vrei sa te joci in VR si sa "te simti intr-un mediu cat mai realist", probabil ca va trebui sa-ti faci un upgrade la calculator. VR-ul (casca in sine), va fi cea mai mica investitie. Sa luam un Pimax 8KX (care are panel-uri 2x4K). Te va costa vreo 2000 de euro. Din pacate, daca vrei sa joci ceva VR in acea rezolutie nativa, cred ca nu-ti va ajunge nici macar un RTX4090, care totusi, sare lejer de 2000 de euro (plus restul calculatorului). Si chiar si pe acea placa, probabil vei merge in half res or something...
Acum, eu nu inteleg ce anume vrei sa joci tu de fapt? Vrei sa folosesti VR-ul cu rolul de monitor? Pentru jocurile clasice (2D - in sensul ca sunt afisate pe un ecran bi-dimensional)? Adica sa zicem, vrei sa joci Diablo V, pe o casca VR, pe un ecran (virtual) de 200"? Pentru asta poti folosi cam orice casca VR... depinde doar cat de buna calitatea (in special rezolutia) o vrei. Pui Virtual Desktop, si practic ce ai pe ecranul TV-ului, vei avea tu in VR, cu diferenta ca poti face orice diagonala vrei... sau, poate vrei sa te joci pe un ecran cat blocul, iar ecranul sa fie asezat undeva pe Marte. Easy peasy! Te poti juca cu gamepad-ul fara probleme. Ma indoiesc ca ai putea juca cu tastatura, pt. ca de obicei, nu prea o vezi (deh, ai niste casti pe ochi- momentan doar Quest 3 ar fi o mica exceptie).
Daca insa vrei sa joci Half Life Alyx, Beat Saber, Flight Simulator VR (dealtfel orice titlu de VR), atunci iti trebuie un PC capabil sa tina jocul respectiv la o rezolutie cel putin nativa (nativa a castilor tale VR), si o casca VR care sa stie environment-ul respectiv. Momentan Steam-ul cred ca este cel mai mare pe VR, urmat de Meta, dupa care probabil Sony and so on... Aici vei folosi tracking-ul (head tracking, body tracking, hand tracking, vr controllers), nu prea merge sa te joci VR games doar cu gamepad sau mouse/tastatura.
Cred ca treaba asta cu "pot lucra ore in sir la un birou virtual" tine de fiecare in parte. Eu am testat mai toate castile mele pe diversi, si unora dupa 2 minute li se facea rau chiar din meniu. Pana si eu, care ma consider "veteran", am avut momente in care am exagerat si m-am dat peste cap. Desigur, ma refer aici la anumite jocuri VR, unde chiar iti pot da simturile peste cap. Daca insa tot ce vrei e sa lucrezi pe 3 ecrane virtuale, eu zic ca e suficient un Quest 3 si softuletul de mai sus (Virtual Desktop). Asta ar fi varianta cea mai "de bun simt" cand vine vorba de pret. Daca iti permiti, poti sa urci la Quest Pro (care costa de 2-3x mai mult)...
Hope it helps...
Bookmarks