Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 20 of 50

Thread: Nvidia GeForce RTX 5070, 5070 Ti, 5080, 5090

1. #1 SP
    Manager paul's Avatar

Cool Nvidia GeForce RTX 5070, 5070 Ti, 5080, 5090

La CES 2025 Nvidia a prezentat seria 50 Blackwell, DLSS 4 si Reflex 2:
    - 5070 (2x4070 sau =4090; 12GB GDDR7, 672 GB/sec, 6,144 CUDA cores) - $549, TBA
    - 5070 Ti (2x4070 Ti; 16GB GDDR7, 896GB/s, 8,960 CUDA cores) - $749, TBA
    - 5080 (2x4080; 16GB GDDR7, 960GB/sec, 10,752 CUDA cores) - $999, 30 ianuarie
    - 5090 (2x4090; 32GB GDDR7, 1,792GB/sec, 21,760 CUDA cores) - $1999, 30 ianuarie

Quote Originally Posted by Nvidia
    Powered by the NVIDIA Blackwell RTX architecture, GeForce RTX 50 Series graphics cards and GeForce RTX 50 Series laptops accelerate frame rates by up to 8X using NVIDIA DLSS 4 with Multi Frame Generation, reduce latency by up to 75% using NVIDIA Reflex 2, enable next-level graphical fidelity for gamers and creators with NVIDIA RTX Neural Shaders, and much more.

The NVIDIA RTX Blackwell architecture has been built and optimized for neural rendering. It has a massive amount of processing power, with new engines and features specifically designed to accelerate the next generation of neural rendering.

New GeForce RTX 50 Series Graphics Cards & Laptops Powered By NVIDIA Blackwell Bring Game-Changing AI and Neural Rendering Capabilities To Gamers and Creators | GeForce News | NVIDIA

DLSS 4:

Reflex 2:
    Attached Images Attached Images geforce-rtx-5090-founders-edition-photo-004.png geforce-rtx-5090-founders-edition-photo-005.png geforce-rtx-5090-founders-edition-photo-006.png geforce-rtx-5090-founders-edition-photo-007.png

2. #2 SP
    Senior Member Xander RO's Avatar
    Nu ma pricep prea bine intrucat ultima mea placa video a fost un Radeon 2900XT, dar sunt curios cum vi se par specificatiile fata de seria 40*0?
    Pare a fi diferenta mai mare de la 40*0->50*0 comparativ cu 30*0->40*0?

3. #3 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Xander RO: trebuie sa astepti sa vedem real reviews, benchmark-uri, etc. Asa, dupa specs, eu as spune ca pare sa fie o diferenta mai mare, insa stii cum e cu specificatiile astea, nu le lua de bune pana nu vezi in realitate efectul... Eu, care de obicei merg pe seria RTX x070 Ti, sunt multumit ca macar de data asta nu si-au mai batut joc de ea, si nu mai vin cu 12GB RAM sau 192bits. Cu 16GB RAM si 256bits, practic 5070 Ti-ul actual nu va mai permite un Super (sau cel putin asa pare - eu mi-am luat teapa cu 4070 Ti-ul anterior, si de-abia la 4070 Ti Super pot spune ca a meritat cu adevarat). Si chiar daca in specs nu pare, eu cred ca 5070 Ti-ul acesta are sanse sa se bata cu 4090-ul anterior. Dar, ramane de vazut, si conteaza si cat de mare impact va avea acel DLSS 4.

Important pentru mullti este faptul ca macar de acum seria 40x0 ar trebui sa inceapa sa se ieftineasca.

4. #4 SP
    Senior Member Espiritus's Avatar
    Nvidia's new RTX 5070 will deliver 'RTX 4090 performance at $549' when it launches in February. The RTX 4090 was a $1,599 GPU at best, and generally costed far more throughout its lifetime, but is now being matched by a $549 card.

But, it is worth pointing out that's likely down to the new DLSS 4 magic that Nvidia is baking into its new RTX 50-series chips. With the new Multi Frame Generation feature of the RTX Blackwell family you are going to be able to compute one frame and then have up to three further frames generated by Nvidia's AI chops.
    Daca noul lor algoritm de frame generation functioneaza asa cum promit, diferenta e monumentala. As astepta totusi sa apara placile in loc sa ii cred pe cuvant.

5. #5 SP
    Senior Member Xander RO's Avatar
    Am intrat random pe site si am ramas masca sa aflu ca suntem un fel de jupani la nVidia si ca avem propria noastra pagina/regiune dedicata.

Any idea why and how? Inteleg ca pentru Sisisoft nu suntem atat de importanti ca nu ne permitem console de 300$, dar pentru astia cu placi video suntem, atat de mare este piata in Romania?

Adica Slovacia, Ungaria, Elvetia, Irlanda, Grecia intra la categoria Rest of Europe, in timp ce Romania are pagina ei dedicata? Nu mai inteleg nimic si fac icter pe sistem nervos!
    Attached Images Attached Images screenshot-2025-01-07-132843.png nvidia.jpg

6. #6 SP
    Member tudort's Avatar
    Avem mulți în domeniul IT și probabil programare, grafică , Ai , gaming ... Bănuiala mea este că avem mai mulți posesori de placi grafice și unități Potente decât de console Xbox sau PlayStation. Și ... Pe PC se mai joacă și fără să cumperi , cunosc oameni cu 4090 care descarcă de pe FL jocurile să le "testeze" înainte de a le cumpăra. Dacă le mai și cumpără după, nu pot să zic.

Sent from my Pixel 9 Pro XL using Tapatalk

7. #7 SP
    Member IsNotMe's Avatar
    Dupa anuntul asta va fi plin olx-ul de seria 4xxx

8. #8 SP
    Manager paul's Avatar
    DLSS 4 on Nvidia RTX 5080 First Look: Super Res + Multi Frame-Gen on Cyberpunk 2077 RT Overdrive!:
    00:00 Introduction
    02:06 Capturing DLSS 4 Multi Frame-Gen: It's Tricky
    03:17 Super Resolution and Ray Reconstruction: The Transformer Model
    04:32 Transformer Model vs Prior CNN Model
    07:06 DLSS 4 Multi Frame-Gen Introduction
    07:39 Frame-Gen 2x, 3x, 4x Frame-Rate Improvements
    08:30 RTX 4080 Super Frame-Gen 2x vs RTX 5080 Frame-Gen 4x
    08:55 DLSS 4 Multi Frame-Gen: Frame-Pacing And Latency
    12:05 DLSS 4 Features for RTX 20, 30, 40 and 50 Series GPUs
    12:42 DLSS 4 on RTX 5080: First Look Summary

9. #9 SP
    Teo
    Senior Member Teo's Avatar
    Quote Originally Posted by tudort View Post
    Pe PC se mai joacă și fără să cumperi , cunosc oameni cu 4090 care descarcă de pe FL jocurile să le "testeze" înainte de a le cumpăra. Dacă le mai și cumpără după, nu pot să zic.

Numarul celor care pirateaza a ajuns atat de mic, incat nici nu mai merita luat in calcul. M-am uitat acum pe filelist la sectiunea PC-Gaming si toate jocurile din primele pagini au fost downloadate cam de 20 de ori / pe joc. Doar cateva sunt care au +100, iar asta dupa cateva pagini de cautare, iar aici discutam de jocuri foarte populare, cum ar fi Spider-Man. Pe cand la filme, traficul este mult mai mare.

Gaming-ul nu mai este ca acum 15 ani cand se pirata ca pe campie, PC, 360,PS3, etc. Oamenii s-au saturat sa se chinuie cu patch-uri, crack-uri si tot felul de probleme. Steam, Epic functioneaza ca pe console, update automat, salvari in cloud, totul foarte clar si simplu de utilizat.

Folosesc filelist, in special pentru filme. Desi am Netflix 4K + altele, chiar daca gasesc acolo vreun film, prefer sa il iau de pe filelist in BluRay, remux, bitrate mai mare, storage local. Nu simt ca este o piraterie, atat timp cat am acces la acelasi film pe o platforma de streaming unde platesc, insa nu as face asta cand vine vorba de jocuri.
    Attached Images Attached Images 111.jpg 222.jpg

10. #10 SP
    Member tudort's Avatar
    Eu pe Filelist la secțiunea jocuri PC văd după sortare la număr de descărcări și după peers. Iar în toate jocurile moderne când intru sunt zeci de pagini de comentarii. Sunt sigur că adevărul e undeva la mijloc. Oricum, ai dreptatea ta când zici că nu mai merită piratat.

Că idee , Stalker 2 a apărut la finalul lui 2024 și într-o lună a fost descărcat de 8.500 de ori. Hogwarts are aproape doi ani și 58 de mii de descărcări. Primul la lista de download e God of War pus în septembrie și are în 3 luni 22 mii de descărcări. Asta doar pe Filelist, sunt alții care trag din surse externe pe net stabil. Eu cred că încă se trag puternic jocuri. Oricât de ieftine ar fi pe Steam la unele reduceri, nu poți juca indiana jones sau Stalker decât cu gamepass sau 60 de dolari. Sau pe Filelist gratis. Ce variantă aleg românașii dacă dai 1000 euro pe placa video doar, faci economie la jocuri

11. #11 SP
    Member Antiohh's Avatar
    Fac ceva pe marketingul lor. Ca sigur e vrajeala de aia cu nu stiu cate frame-uri facute din AI. Ok, foarte bune si alea, dar sa ne zica in primul rand in putere bruta cum se raporteaza la alte placi video. Prezinta treaba asta ca pe un feature nou si lasa-ma pe mine sa decid daca vreau sa folosesc sau nu. Se apropie 5070 de 4090, cum stiu porcii sa zboare.

12. #12 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by Antiohh View Post
    Fac ceva pe marketingul lor. Ca sigur e vrajeala de aia cu nu stiu cate frame-uri facute din AI.
    Acelasi lucru il face si AMD si Sony. Nu e marketing, e o metoda de a rezolva niste probleme cu hardware prea slab pt. a rula la framerate mult mai mare. Daca stam si ne gandim bine, ceva asemanator face orice televizor, introducand cadre care nu exista, facand upscale de la rezolutii mult mai mici decat cea nativa.
    Ok, foarte bune si alea, dar sa ne zica in primul rand in putere bruta cum se raporteaza la alte placi video.
    Pai Nvidia iti da "puterea bruta" foarte clar in specificatii. Nu au ascuns nimic niciodata (din cate stiu eu). Ba au si comparat cu alte placi, cu DLSS 4 si fara. Si cu siguranta vom vedea asta si in mai toate review-urile, ca sigur toti se intreaba daca merita sau nu upgrade-ul.
    Prezinta treaba asta ca pe un feature nou si lasa-ma pe mine sa decid daca vreau sa folosesc sau nu.
    Practic, cam asta au facut. DLSS 4 cu Multi Frame-Gen e un feature nou doar pt. seria 5xxx. Nu-ti place sau nu-ti trebuie, nu-l folosesti.
    Se apropie 5070 de 4090, cum stiu porcii sa zboare.
    5070 Ti cu DLSS 4 si Multi Frame-Gen s-ar putea sa-l si intreaca pe 4090. In "raw power" cum ii zici tu, si eu ma indoiesc profund ca poate sa-l bata. Nici macar 5080-ul nu se apropie la specs de 4090, daramite 5070-ul.

Eu sunt tare curios daca acest DLSS Multi Frame-Gen e "fortat" ca fiind limitat pt. seria 5xxx, sau chiar necesita un anumit hardware care se gaseste doar pe seria 5xxx. Ca daca e fortat, atunci sa le fie rusinica astora de la Nvidia...

13. #13 SP
    Member Antiohh's Avatar
    Pai Nvidia iti da "puterea bruta" foarte clar in specificatii. Nu au ascuns nimic niciodata (din cate stiu eu). Ba au si comparat cu alte placi, cu DLSS 4 si fara. Si cu siguranta vom vedea asta si in mai toate review-urile, ca sigur toti se intreaba daca merita sau nu upgrade-ul.
    Ahm, din punctul meu de vedere ei nu fac foarte clara distinctia. Ei au prezentat un produs, stim hardwareul, dar nu stim ce poate face in performanta bruta cand vine vorba de randat frameuri. De ce nu au anuntat cum se raporteaza RTX 5070 la vechiul RTX 4070 fara DLSS-uri si alte minuni? Stim foarte bine ca in ceea ce priveste noile tehnologii de upscaling, frameurile nu mai sunt egale, nici in ceea ce priveste calitatea lor, nici in ceea ce priveste latenta. Nu e normal sa prezinti un produs si in acelasi timp eu sa nu am nicio idee despre cum va fi produsul respectiv de fapt. Anunturile astea sunt pentru cei care n-au nicio treaba cu calculatoarele si pun botul ca vezi doamne ce chilipir va fi 5070, ca e exact ca si 4090 la bani putini. Si nu e ca si cum sunt mai bland cu altii. PS5 si 8k ul e clar reclama mincinoasa. Dar nu e ca si cum devizia PS de la SONY nu sunt tot o apa si-un pamant cu tacticile anticonsumeriste (motiv pentru care am si renuntat la ei).

14. #14 SP
    Member Antiohh's Avatar
    Attached Images Attached Images screenshot-2025-01-11-102655.jpg

15. #15 SP
    Admin MonkY's Avatar
    @Antiohh: man, la demo booths (inclusiv la CES), au pus in paralel PC-uri identice pe care rulau aceleasi jocuri, difereau doar placile video. Si rulau cu toate setarile la maxim, cu ultima versiune de DLSS pe care o suportau placile respective. Au postat gameri mari despre experienta de-acolo. Tu ii spui reclama mincinoasa, ei spun ca nu au vazut nicio diferenta de calitate intre ce rula pe 5070 vs ce rula pe 4090. Singura diferenta era faptul ca pe 5070 frame-rate-ul era mult mai mare.

Acum, daca tu vrei sa te joci fara ultimele nebunii alte tehnologiei activate, ce sa zic? Iei 5090-ul, dezactivezi tot, joci nativ in 4K si aia e. After all, e doar "the best hardware there is for gaming" (nici nu vreau sa ma gandesc la ce pret va ajunge la noi). Daca accepti ca altii ca DLSS-ul e super misto (mai ales DLSS4), atunci vezi ce altceva te atrage din gama actuala dar cu buget mai normal la cap. Daca nu.. cu siguranta mai scade pretul la 4090, daca te atrage atat de mult seria anterioara.

Dupa cum am mai zis, eu voi lua 5070 Ti-ul (astept o versiune OC de la Asus), fara sa mai astept reviews and stuff. Pt. ca deja stiu ce va putea, fata de 4070 Ti Super-ul actual.

Uite un exemplu al cuiva care a fost la demo booths: I just tested the Nvidia GeForce RTX 5070, and yes it can beat the RTX 4090. Va dati seama ca 5070 Ti-ul care e mult peste 5070, e chiar belea, nu? 5080-ul, luand in calcul pretul si diferentele de specs fata de 5070 Ti, nu mai mi se pare la fel de atractiv. After all, are "doar" 60W extra cerinte. Iar 5090-ul pentru mine e "completely out of my league". Sorry.

16. #16 SP
    Senior Member Espiritus's Avatar
    E foarte filosofic sa nu vrei sa folosesti DLSS pentru ca sunt "fake frames". Cat timp arata aproape identic cu un joc rulat nativ, nu vad problema. Pe majoritatea ne intereseaza cum arata jocul, nu cate putere are placa video, ca nu o pun sa traga la caruta. Pe mine tocmai comparatii de cum arata jocurile cu 5070 vs 4090 ma intereseaza, nu specificatii tehnice care ma lasa rece. Daca ar putea sa imi genereze imagini frumi din AI cu putere de telefon, ar fi o mare victorie pentru mine, mai fac si economie la curent.

17. #17 SP
    Manager paul's Avatar
    Quote Originally Posted by Espiritus View Post
    E foarte filosofic sa nu vrei sa folosesti DLSS pentru ca sunt "fake frames".
    Aceeasi treaba cu "What is a photo?". La prezentari de noi telefoane fiecare se lauda ca au mai bagat ceva procesare.

@Antiohh: portiunea cu seria 50 din conferinta Nvidia:
    "GeForce enabled AI to reach the masses and now AI is coming home to GeForce. There are so many things you can't do without AI."

"The future of computer graphics is neural rendering, the fusion of AI and computer graphics."
    Prea scump si dureaza daca mergi pe raw power, mai usor o rezolvi acum cu AI.

18. #18 SP
    Member Antiohh's Avatar
    Eu nu spun ca nu vreau sa folosesc aceste functii de upscale, eu cred doar ca ceva e foarte ciudat la lansarea asta. Cand ceva pare prea bine ca sa fie adevarat, probabil ca nu e. Dar sa fie cum spuneti voi, evident ca m-as bucura la randul meu sa am echivalentul unui 4090 cu vreo 4000 lei.

In concluzie, nu am o problema cu fake frames, si eu folosesc la majoritatea jocurilor si sunt dispus chiar sa tankez niste calitate vizuala pt fpsuri.

---------- Post added 11-01-2025 at 16:25 ----------

Problema mea cea mai mare e ca un frame nu mai e acelasi frame - poate ca dlss4 dubleaza framerateul de la dlss3, dar are mai multe artefacte. Poate ca in unele jocuri merge ok, in altele nu. Inainte cand iti zicea cate fps uri scoate, era mult mai clara treaba, ca toate frameurile aratau la fel.

19. #19 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Uite man aici dovada. Cyberpunk rulând nativ în 4K, fără DLSS activat. 19FPS pe 4090, 27FPS pe 5090. Practic fără DLSS e de nejucat nativ, chiar și pe cele mai tari plăci.

În concluzie: trăim într-o perioadă în care hardware-ul nu face față cerințelor, și atunci se vine cu "trucuri" (AI-ul e "la modă"). Și gândiți-vă că de-abia suntem la 4K. Vă dați seama ce nebunie va fi la 8K?

P.S. De ținut cont aici că driverele pentru 5090 încă nu sunt suficient de optimizate (as they are for 4090).

20. #20 SP
    Member tudort's Avatar
    Deci în teorie, cu drivere optimizate, abia 5090 va putea încerca un locked 30fps cu RT in cyberpunk doar prin randare efectivă fără artificiile de upscaling și framegen. O placă video care la noi va costa probabil 3000 de euro. Evoluează tehnologia dar parcă evoluează să umple buzunarele celor care s-au orientat bine în viață.

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 1 of 3 1 2 3 LastLast