Demult vroiam sa scriu si eu aici, dar pe de-o parte faptul ca tocmai eu am cumparat Trip World (pt 200 lei), pe de alta parte lipsa timpului m-au facut sa aman momentul.

Eh, m-am apucat de cumparat/colectionat jocuri de GB prin 2011 (asta fiind minima introducere necesara).
Am cumparat de pe toate forumurile posibile din tara, de la majoritatea colectionarilor si vanzatorilor de retro gaming. (Am cumparat si de afara dar asta nu intra in discutie acum).
Concluzia mea: colectionarul roman in general cauta afacerile bune (deal-urile). Cauta preturile foarte bune din doua motive: 1 sa se laude si 2 sa poata vinde bunul respectiv mai scump, iesind altfel in profit. Ar exista si punctul 3: lipsa banilor, dar aici tine de strategia fiecaruia de achizitionare si nu cred ca o persoana cu bani limitati nu si-a pus la punct o strategie bine definita de cumparare a jocurilor, pentru ca altfel ar dormi in strada.

Multe tepe pe care mi le-am luat, lipsa informatiilor utile in cadrul comunitatilor de retro gameri din tara si chiar comunitatea destul de micutza si "schiopa" (exceptie facand cativa oameni de legenda de pe acest forum si de pe computergames care m-au inspirat si pe care ii respect) m-au facut sa-mi indrept atentia catre forumurile si site-urile active de afara.

Aici totul este diferit si nu intru in detalii, dar datorita stabilitatii comunitatilor de retro gameri am invatat (sau aprofundat, pentru ca sunt cunostinte ce se pot capata si la noi) un lucru legat de preturi:
1. Exista cateva ghiduri ce te ajuta sa afli raritatea unui joc. Unele ghiduri sunt actualizate, altele nu. Raritatea stabileste pretul corect pentru un joc retro.
2. Ebay si Amazon sunt site-uri ce stabilesc preturile generale ale unui joc retro, (aici intra cererea si oferta).
3. Forumurile de retro gaming de afara. Sau colectinoarii cu o experienta vasta ce au cumparat si jucat mii de jocuri pot oferi oricand sfaturi si sugestii privind preturile jocurilor.

Astea fiind spuse imi vine greu sa cred ca un colectionar se poate tepui cumparand la suprapret jocuri ce nu merita.
Doar daca nu face acest lucru in mod constient, iar asta este o chestie ce depaseste discutia acestui thread (sunt convins ca fiecare dintre noi a platit la un moment dat un pret umflat pe un joc sau o consola pe care si le-a dorit foarte mult).

Foarte pe scurt: jocul pe care vreau sa-l cumpar cat costa pe Ebay? dar pe Amazon? cat de rar este? am intrebat despre el pe forum, ce mi s-a raspuns?
Daca ti-ai raspuns sincer la intrebarile astea si ai dat banii pe el, inseamna ca acela este pretul corect pentru jocul respectiv. Punct.

(Punctul meu de vedere este strict punctul de vedere al gamer-ului/colectionarului, nu pot sa privesc si din capatul celalalt pentru ca vand rar, si ce vand nu vand pentru profit.)