Single post: Clubul PlayStation 4
-
18-07-2013 05:37 #2642 SP
Admin
Mie sincer imi pare rau ca nu avem amanunte picante de la userii de pe forum pe care-i stim ca lucreaza pe la EA sau Ubisoft... si nu ma refer neaparat la nebuniile care tin de NDA (Non Disclosure Agreement) si prin care si-ar putea pierde job-ul... ci macar asa, cate un hint sau o idee despre developmentul pe PS4. Promit sa incerc o abordare oficiala atat la EA Romania cat si la Ubisoft Romania... care sper sa nu rezulte in aceeasi tacere cu care ne-au obisnuit in ultimii ani.
Cat despre hardware, important este sa nu ajungem la calcule kilometrice plictisitioare si care nu dau castig de cauza decat PC-urilor... Eu am incercat sa expun esentialul din ce am mai gasit referitor la PS4. La urma urmei, am discutat despre racire, despre jocurile prezentate... am luat la puricat fiecare milimetru al consolei si al gamepad-ului... am analizat fiecare declaratie in parte... a ramas partea asta de software, sdk, runtime, librarii, api-uri. Care intr-adevar de multe ori devin obositoare... insa momentan incercam mai mult sa "pun pe hartie" toate cele pentru a intelege mai exact cum va face PS4 fata intr-o lume in care doar o placa video serioasa costa de 3 ori cat toata consola.
Si cum am mentionat cu cateva posturi mai devreme... cred daca tragem linie ajungem la concluzia ca Sony si-a facut un SDK serios (la care totusi nu se lucreaza de ieri, de azi, ci sunt ani de munca), a ales un hardware care sa fie decent ca pret dar cat mai maleabil... si foarte important, a ales sa fie super deschis fata de developeri. Va reamintesc ca decizia de a merge pe 8GB RAM se datoreaza unei sedinte in care au invitat cativa leads de la studiourile proprii si third parties. Initial se mergea pe 4GB RAM... majoritatea a cerut 8 si Sony aproape ca niciodata (pana atunci) s-a conformat.
Unified RAM-ul mie unul mi se pare a fi viitorul in SoC-uri (System On a Chip), si asta se poate vedea clar si in tablete, smartphone-uri, etc... La PC-uri nu le vedem decat acolo unde vorbim de GPU-uri integrate, din pacate. De ce spun chestia asta legata de Unified RAM? Pai e simplu! De ce sa dau de fiecare data cate 500-2000 RON in plus pe 2-4-6GB GDDR5 pe placa video, cand ar fi fost frumos sa am 16GB RAM in sistem, sau 32, poate chiar 64... pe care OS-ul sa-i foloseasca dupa nevoie. Vrea jocul mai mult RAM... sa-i dea. Sunt in desktop, in 2D Mode... de ce sa stea 6GB degeaba?
Deci aici Sony sta bine. Nu va ganditi ca pentru o consola cei 8GB RAM sunt putini... ganditi-va ca inca ne jucam pe PS3 cu 512MB RAM (256MB pentru sistem, 256MB pentru GPU)... si un Uncharted, un The Last of Us, un Skyrim, un Gran Turismo 5/6 totusi nu arata deloc rau. De 16 ori mai mult RAM, care eu stiu, se poate balansa sa se duca la de 30 ori mai mult RAM pt. GPU si restul pentru OS... sau invers... eu zic ca e mare lucru.
Desi probabil o sa repet a nu stiu cata oara (aproape sigur ca pe unii deja i-am plictisit), daca Sony ofera totul bine pus la punct (si mie unul imi pare destul de OK ceea ce am vazut pana acum - cu mult peste ceea ce s-a gandit la PS3)... TOTUL O SA TINA DE DEVELOPERI! Si cel mai bun exemplu pe care-l pot da acum, este Grand Theft Auto 5. Care arata criminal, e un joc HUGE... si totusi ruleaza pe 256MB RAM! Pot sa bag mana in foc ca acelasi joc pe PC va avea nevoie de 4GB RAM si o placa video care probabil costa de 2-3 ori cel putin fata de un PS3. Si de-abia astept sa vad si Diablo III... care mie mi-a indoit placa video.
Eu zic ca-i bine. Anul asta eu consider ca este "anul consolelor"... cu toti Titanii si toate nebuniile care apar pe langa. Sa speram ca 2014 va fi si mai si (la urma urmei, atat Sony cat si Microsoft au anuntat zeci de exclusivitati si noi IP-uri). So... i'm happy! Deci ma pot duce la culcare linistit! Noapte buna!