Single post: User Review: Metro Last Light

 1. #1 SP
  Senior Member raduadelin's Avatar

  User Review: Metro Last Light

  Au trecut 3 ani de cand THQ a publicat Metro 2033 (joc dezvoltat de studioul 4A Games din Ucraina, pe baza cartii omonime a autorului Dmitry Glukhovsky) si iata ca un sequel isi face aparitia pe raftul magazinelor – Metro Last Light. Este acest titlu mai bun decat predecesorul sau? Rezolva acesta problemele primului titlu? Urmeaza sa aflati raspunsul din randurile pe care le voi insira mai jos (asta daca aveti timpul si rabdarea necesare sa cititi tot review-ul).

  Metro Last Light este dezvoltat tot de 4A Games (pe un engine in-house), insa publisher-ul s-a schimbat. Dupa falimentul celor de la THQ (un lung oftat aici), franciza "Metro" a ajuns sub tutela nemtilor de la Koch Media, iar Deep Silver (departamenrul care se ocupa de jocuri) este noul publisher al jocului.

  Story
  Povestea din "Last Light" are loc la un an dupa evenimentele din primul joc. Desi Metro 2033 avea doua finaluri (in functie de actiunile jucatorului), 4A Games continua aceasta poveste de la finalul "rau" al primului joc, cel in care - (spoiler pentru cei care nu au terminat 2033) – ii distrugi pe "The Dark Ones".

  Rangerii au localizat un "The Dark One" in viata si il trimit pe Artyom, devenit si el ranger intre timp, pentru a termina ceea ce a inceput. De aici jucatorul preia din nou controlul lui Artyom( ramas tot mut din pacate) si va fi plimbat prin multe locatii claustrofobice, dar si pe la suprafata Moscovei, infruntandu-se cu multe creatuti hidoase, dar si cu nazisti sau comunisti. Povestea nu duce lipsa de actiune sau intorsaturi de situatie. Ma opresc aici, deoarece nu are rost sa intru in detalii si sa va stric placerea de a trai din plin aceasta poveste pe cont propriu.

  Gameplay
  Ca si in titlul precedent, misiunile pot fi abordate in doua moduri: stealth sau run & gun. Modul stealth este mult mai bine dezvoltat decat in 2033, acum fiind necesar sa ne cream umbre (prin spargerea sau defiletarea becurilor, sau pur si simplu prin oprirea generatoarelor) pentru a trece neobservati de inamici. Avem si un indicator pe ceasul de la mana care ne arata daca suntem sau nu vizibili.

  Stealth-ul functioneaza in mare parte doar pentru inamicii umani, mutantii detectandu-ne mult mai usor, deci suntem nevoiti sa ne folosim munitia, care variaza in functie de dificultatea aleasa. Sfat: Nu incepeti jocul pe ‘’Normal”, este mult prea usor, iar A.I.–ul este mult prea prost, stricand foarte mult experienta de joc.

  Atmosfera apasatoare din titlul precedent a fost pastrata, ceea ce este un lucru foarte bun si important pentru a atrage jucatorul in lumea imaginata de Dmitry Glukhovsky. Fie ca te plimbi prin statiile neutre, ascultand dialoguri interesante (care te implica si mai mult in poveste), cumparand arme si munitie sau participand la anumite mini-gameuri, fie ca te afli in tunelurile intunecate pline de mutanti, care mai de care mai infioratori, te vei simti acolo.

  Grafica si Sunet
  Eu am jucat jocul pe Xbox 360 si pot spune ca se prezinta bine spre foarte bine. Are, ce-i drept, scaderi de FPS, dar texturile sunt de o rezolutie foarte buna, iar detaliile grafice sunt uimitoare. Totul arata suberb, de la suprafata moscovita, unde peisajele iti vor fura cu siguranta ochii, la tunelurile claustrofobice unde veti arde multe panze de paianjen pentru a va putea misca in voie.

  Iarna nucleara a luat sfarsit, primavara facandu-si cu pasi timizi aparitia, acest lucru fiind redat perfect de cei de la 4A Games (va veti convinge singuri de acest lucru). Sa mai adaug ca trebuie sa-ti stergi masca de gaze cand ploua sau cand sangele vreunui monstru sare pe ea? Iar odata cu venirea primaverii "Artyom, don't eat yellow snow" s-a transformat in "Artyom stay out of the water to survive" (din nou un lucru de care va veti convinge pe propria piele).

  In ceea ce priveste sunetul, am doar cuvinte de lauda pana la actorii vocali. Unii dintre ei se forteaza prea mult sa redea accentual rusesc si din pacate, nu le iese deloc. In rest sunetul este un deliciu, armele sunand realistic, iar sunetele din fundal va vor ridica parul de pe spate.

  Am inteles ca jocul nu este foarte bine optimizat pentru PC si exista persoane care s-au plans de el si pe PS3. Nu ma pot pronunta de calitatea jocului pe cele doua platforme.

  Achievements & Trophy
  Lista de achievements este una originala, provocand jucatorul sa treaca de mai multe ori prin campanie, sa omoare cat mai multi inamici sau dimpotrica sa termine jocul fara sa omoare niciun inamic uman. Lista mai are si alte surprize, pe care trebuie sa le descoperiti singuri.

  Verdict
  Da, "Last Light" este mai bun ca predecesorul sau si repara greselile facute de acesta. Acest titlu confirma faptul ca Europa are studiouri capabile si cu capul pe umeri. Am, totusi, un regret: Voiam ca THQ sa apara pe coperta acestui joc, merita din plin, deoarece a acordat incredere celor de la 4A Games si astfel capodopera lui Glukhovsky a prins viata.

  Vi-l recomand cu caldura si placere, ca de la gamer la gamer. Este o experienta unica si fascinanta. Iar daca nu ati jucat inca primul titlu, faceti o fapta buna (in special pentru voi, gamerii) si acordati-i un week-end, va garantez ca nu o sa regretati. Astfel veti gusta din plin Last Light!

  Poveste: 9
  Gameplay: 9
  Grafica & Sunet: 8,5
  Imersiune: 10
  Parere personala: 9,5
  Nota finala: 9
  Attached Images Attached Images metro_last_light_01.jpg metro_last_light_02.jpg metro_last_light_03.jpg metro_last_light_04.jpg metro_last_light_05.jpg metro_last_light_06.jpg metro_last_light_07.jpg metro_last_light_08.jpg metro_last_light_09.jpg metro_last_light_10.jpg