Parerea mea: adevarul e undeva la mijloc. Ce vreau sa spun cu asta?

Cand cumperi un Samsung "platesti" mult si doar faptul ca iei un Samsung, mai ales daca iei un S4 sau ceva similar (adica modelul cel mai "tare" si la care se face reclama agresiv). Dar nu platesti "doar" firma.

Sa detaliez un pic. Presupunem ca ai un S4 si o "chinezarie noname", ambele cu aceleasi specificarii hardware (cel putin teoretic aceleasi specificatii - acelasi procesor, aceeasi cantitate de ram, aceeasi diagonala si rezolutie a ecranului, etc).

La prima vedere ambele sunt "plastice" ieftine, deci ar trebui sa coste la fel. Sa zicem ca pe "chinezul noname" il costa 80 dolari sa fabrice telefonul, pe Samsung ii costa la fel - tot 80 dolari. Cu toate astea chinezul vinde telefonul cu 100 dolari (ca trebuie si ei sa castige ceva), Samsung vinde telefonul lor cu 500 dolari, deci la chinez ii e suficient un profit de 20 dolari, Samsung vrea 420 dolari profit.

S-ar putea crede ca "firma" costa 400 dolari in plus, dar cum am spus initial, nu e chiar asa. Din aia 400 de dolari probabil ca o mare parte e "firma", in special reclama, dar e totusi si o parte data de calitate mai buna (atat software cat si hardware).

Samsung baga componente mai bune, de la plastic pana la ecran si chiar pana si memoriile sau procesorul sunt convins ca sunt mai ok. Apoi sunt asamblate mai cu grija pentru ca cei din fabricile Samsung respecta niste standarde mai inalte. Apoi vine partea de testare si aprobare a produsului, unde cu siguranta ca Samsung nu va lasa pe piata un S4 care "scartaie" puternic, pe cand chinezul va inchide ochii la multe defecte de fabricatie sau chiar nu va verifica deloc telefoanele.

Iar in final diferenta dintre cele doua produse poate fi uriasa (sau poate fi mica). Daca ai noroc poti prinde o chinezaraie buna, dar in cele mai multe cazuri o sa prinzi un telefon cu probleme, care va avea fie pete pe ecran, fie o carcasa care nu e bine prinsa, dar cel mai grav poate fi aproape inutilizabil, se va bloca des din diverse cauze (un modul de memorie din interior busit si netestat, un procesor care se supraincalzeste, o lipitura proasta pe placa, etc).

Spun asta din experienta, am avut la viata mea destule telefoane si tablete la serviciu. Si garantia va fi aproape inutila in multe cazuri, n-o sa fie usor sa arati ca telefonul se blocheaza dupa 4 ore de lucru intens sau ca n-are semnal cand il apuca, etc.