Single post: Proiect Acvacris

  1. #62 SP
    Admin MonkY's Avatar
    "Mic" update dupa ce am avut parte de cateva decese (pe care le pun pe seama nitratilor care din motive necunoscute au ajuns la cote maxime). Din pacate, astfel de probleme se pare ca apar si la "case mai mari". Din pacate pentru o perioada de 2-3 saptamani am neglijat un picut acvariul... si rezultatul s-a vazut.

    Prin urmare, sfatul meu... daca incepeti un astfel de proiect mare si va iubiti animalutele... rezervati-va timp, pentru ca va asigur ca prea usor nu este. Daca nu va pasa de ele, atunci nu-i bai... exista pesti gramada la pet-shops.

    Sa fac un mic rezumat, care sper sa ajute. Orice acvarist cunoaste ciclul amoniacului (perioada in care se face un ciclu complet fiind practic perioada de ciclare a acvariului). Ei bine, in varianta scurta, acest ciclu are cativa pasi:

    1. Din plantele moarte/frunze, mancare in exces, respiratia pestilor, excrementele pestilor si bacteriile anaerobe rezulta amoniac - NH4.
    2. Bacteriile Nitrosomonas transforma amoniacul in nitriti - NO2.
    3. Bacteriile Nitrobacter transforma nitritii in nitrati - NO3.
    4. Nitratii sunt preluati de plante sau eliminati prin schimbare de apa. Plantele produc oxigenul - O2 necesar pestilor. Si ciclul continua.

    Ei bine, daca amoniacul si nitritii sunt in cazul multor pesti mortali in cantitati peste limitele admise, despre nitrati aproape nimeni nu vorbeste ca fiind toxic (la urma urmei, la ultimul test de nitrati facut de mine la apa de la robinet, aveam din start 20ppm). Din pacate insa, micutii din acvariu sunt mult mai sensibili decat noi... iar in cazul Acvacris se pare ca am ignorat aceasta parte. Fapt pentru care, atat datorita ciclului amoniacului, cat si a fertilizarii cu PPS Pro (care contine nitrati si fosfati)... am ajuns sa am 200 ppm NO3. Motiv pentru care au plecat intr-o lume mai buna un ramirez, un cory, un rainbow shark... Observati ca sunt specii complet diferite, deci nu se poate spune ca afecteaza pe cei mici, sau pestii de fund, etc...

    Acestea fiind spuse, cu ajutorul unui amic si al Cristinei, am refacut aproape tot acvariul. Curatat fiecare pietricica in parte, scoase toate plantele si replantate doar 30-40% din ele (pentru a lasa spatiu mai mare in acvariu, fapt ce duce la o circulatie mai buna). Aspirat in asa hal incat au fost necesare cel putin 30-40 de spalari ale aspiratorului Eheim (buna jucaria, must have pentru orice acvarist). Nu mai spun ca filtrul intern dupa aceasta nebunie s-a colmatat de 2 ori... fiind nevoit sa-l spal complet cu apa la robinet (si ducand totodata la deciclarea acestuia - nu-i bai, pentru ca aveam si filtrul extern ciclat, plus JBL FilterStart la indemana).

    Dupa care, suparat fiind, am mers frumusel si am achizitionat inca 3 tetrazone, un rainbow shark, inca un botia kubotai, un cory paleatus, 2 ramirezi si 2 puntius. Wooohooo ! Fresh meat. De-abia acum mi-am dat seama cat de mari au devenit pestii mei. Tetrazonele cumparate sunt de 5 ori mai mici, iar rainbow shark-ul pare ca se frange in orice secunda de firav ce este (in comparatie cu monstruletul meu, care este de - fara exagerare - de 20 de ori mai mare).

    Prin urmare... fiecare sut in fund e un pas inainte. Remake al acvariului, curatate toate cele, cumparati niste extra locatari (am ajuns la 60 de pesti + 6 melci)... acum sa vedem ce-o fi. Plantele par a fi cel mai afectate (la urma urmei, au fost scoase si mutate in alte parti)... insa sper sa-si revina. Aveti mai jos si ceva poze. Enjoy !
    Attached Images Attached Images acvacris_img_3196.jpg acvacris_img_3266.jpg acvacris_img_3282.jpg acvacris_img_3299.jpg acvacris_img_3308.jpg acvacris_img_3309.jpg acvacris_img_3318.jpg acvacris_img_3322.jpg acvacris_img_3329.jpg acvacris_img_3334.jpg acvacris_img_3341.jpg acvacris_img_3345.jpg