Single post: Microsoft cumpara Nokia pentru 7.2 miliarde de dolari

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    Microsoft cumpara Nokia pentru 7.2 miliarde de dolari

    Nu pot sa nu incep o astfel de stire altfel decat spunand ca "era predestinat sa se intample mai devreme sau mai tarziu". Dupa problemele intampinate pe piata de telefonie de catre cei de la Nokia si plecarea lui Steve Ballmer de la Microsoft, era destul de clar ca o sa vedem o "miscare de forta" in cadrul monstrului de la Redmond. Si iata ca aceasta miscare de proportii s-a intamplat, Microsoft anuntand azi achizitia companiei Nokia, atat pe partea de device-uri si servicii precum si patentele detinute de aceasta. Totul pentru suma de 7.2 miliarde de dolari (aproximativ 5.44 miliarde de euro) si avand ca deadline "early 2014".

    Daca analizam exact ce a cumparat Microsoft... well, practic avem 4.99 miliarde de dolari pentru partea business-ul Nokia si 2.18 miliarde de dolari pentru patents-urile detinute de Nokia. La partea de business a fost inclusa si cea mai mare parte din echipa Nokia, aproximativ 32.000 angajati. Din acestia vorbim de 4.700 de angajati din Finlanda si 18.3000 de oameni care sunt implicati direct in procesul de productie. Cu alte cuvinte Microsoft nu a cumparat doar drepturi, licente si inventii... ci face aproximativ aceiasi pasi pe care i-a parcurs Google in preluarea companiei Motorola.

    Personal nu pot sa-mi opresc "ranjetul" cand ma gandesc ca Microsoft a platit pe colosul Nokia mai putin decat a platit la achizitia Skype (care a ajuns la 8.5 miliarde de dolari). Probabil ca acest lucru a fost ultima lovitura "de gratie" realizata de Steve Ballmer impreuna cu CEO-ul Nokia (acum fost CEO) Stephen Elop. Chiar se mentioneaza ca datorita acestui deal exista sansa ca Stephen Elop sa preia o functie executiva la Microsoft, poate chiar sa ocupe fotoliul lui Steve Ballmer. Talk about "selling out"...

    Conform termenilor de preluare, Nokia va transfera drepturile de utilizare pentru "Asha" si "Lumia" la Microsoft, insa "Nokia" va ramane o proprietate intelectuala finlandeza timp de 10 ani. Practic dupa acesti 10 ani brand-ul Nokia va inceta sa mai existe. Pentru a putea utiliza serviciile HERE (si cartografierea NAVTEQ), Microsoft a semnat separat un contract de licentiere pentru urmatorii patru ani.

    Conform celor prezentate de Terry Myerson (EVP) Microsoft are planuri concrete pentru noua achizitie. Mai exact planul este sa creasca share-ul de smartphone-uri produse la 15 procente din piata pana in 2018 (adica de aproximativ de 4 ori mai mare decat este acum).

    Bineinteles ca multi se intreaba daca odata cu achizitia Nokia va mai exista suport pentru alte companii in ceea ce priveste Windows Phone-ul. Well, tot Terry Myerson ne spune ca nu exista niciun plan de a renunta la colaborarea cu alti producatori, si se va continua colaborarea cu partenerii OEM.

    E un pas important pentru Microsoft, este un "adios" pentru Nokia, si este inca un motiv de "ranjet" pentru mine. Nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca atat Google cat si Microsoft au ajuns sa faca exact ceea ce "urau" la Apple. Mai exact sa devina compania care sa tina intr-o mana divizia de hardware si in cealalta divizia de software, avand control mult mai bun asupra combinarii celor doua.

    Va reamintesc ca aceasta achizitie a mai esuat odata in Iunie, prin urmare pana la inceputul lui 2014, orice se poate intampla. Oricum ar fi insa, Steve Ballmer si-a facut "dansul de final" iar Nokia a depus armele. Ce va fi in viitor ramane de vazut. Sunt curios ce credeti despre aceasta nebunie...
    Attached Images Attached Images microsoft_buys_nokia_elop_ballmer.jpg