Single post: Apple lanseaza iPhone 5S, iPhone 5C si iOS 7

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    Apple lanseaza iPhone 5S, iPhone 5C si iOS 7

    Tocmai ce s-a incheiat conferinta Apple din Cupertino si exact asa cum multi dintre noi ne asteptam, au fost anuntate noi produse (atat hardware cat si software): iPhone 5S, iPhone 5C, iOS 7, iTunes Radio si Infinity Blade 3. Pe scurt, majoritatea zvonurilor au fost confirmate! iPhone 5C va fi noul model "ieftin" cu carcasa din plastic ce va inlocui iPhone 5 (C-ul vine de la Color, in caz ca v-ati gandit ca este C-ul de la Cheap). iPhone 5S este varianta imbunatatita a lui iPhone 5, cu performante de 2x mai mari fata de acesta. In plus, avem o camera video imbunatatia si noul mult anuntat senzor de amprenta (in locul butonului de Home). Pe partea de software iOS 7 a devenit oficial (cu toate cele 200 de noi functii mult trambitate), odata cu iTunes Radio. Pentru a se demonstra puterea lui iPhone 5S, cei de la Epic / cHAIR au urcat pe scena si au prezentate noua iteratie a jocului Infinity Blade III.

    Si acum, pentru ca nu-mi place sa scriu 2-3 randuri si sa consider ca mi-am facut treaba, voi incerca sa prezint toate produsele pe care Apple le-a anuntat astazi. Dupa cum probabil va asteptati, neavand niciunul din produsele respective la indemana (in afara de iOS 7), prezentarea se va baza pe ceea ce am vazut la conferinta live si la articolele "fierbinti" care au aparut mult prea devreme pentru a fi extrem de bine documentate. Dar, voi incerca. So, here they are:

    iPhone 5S
    Acesta este noul "flagship" Apple. Pentru care eu unul ma bucur din start ca au pastrat aceeasi diagonala si rezolutie cu iPhone 5 (4" la 1136 x 640). Deci pentru cei care isi doresc phablets si palete de ping-pong, va spun din start ca e "no go"! Ca design si acesta pare aproape identic, dar avem acum disponibilitate in 3 culori: Silver (argintiu cu alb), Space Grey (gri cu negru) si Gold (sampanie cu alb). Din pacate nu mai avem nici White (alb cu alb) nici Black (negru cu negru). Posibil ca la o data ulterioara sa avem disponibile si culorile clasice (i want my black back).

    Daca ar fi sa trec repede in revista punctele importante si schimbate la noul iPhone 5S, ar trebui sa spun simplu: 1.) Un nou procesor A7 pe 64bits mult mai rapid 2.) O noua camera imbunatatita 3.) Senzor pentru scanat amprente - Touch ID 4) Un nou co-procesor - M7.

    In primul rand vorbim despre noul procesor. Acesta este noul A7 si e practic primul procesor mobil pe 64bits. Sunt sigur ca multi se vor intreba daca se va intampla si pe smartphone aceeasi nebunie care a avut loc pe PC-uri odata cu trecerea de la 32bits la 64bits. Well, cei de la Apple au spus-o foarte haios: "The PC world made the transition from 32 bit to 64 bit and it took years. Today you're going to see that Apple is going to do it on one day". Cu alte cuvinte, din start toate aplicatiile de pe AppStore vor functiona pe 64bits fara probleme, toate tool-urile pentru developeri fiind deja updatate pe 64bits.

    Ca viteza, noul CPU A7 ne promite o viteza "upto 2x" mai rapida decat A6-ul din iPhone 5. GPU-ul incorporat promite o viteza chiar mai mare de 2x fata de cel din i5. Ba mai mult, acum este suportat OpenGL ES 3.0. Cu alte cuvinte, deja vom putea avea jocuri de desktop/consola pe un iOS. Pentru a demonstra puterea noului A7, cei de la Apple au prezentat viitorul Infinity Blade 3, care trebuie sa spun ca acum arata impresionant. N-as putea spune daca a rulat pe un PlayStation 3 sau un simplu smartphone. Dar, astept sa-l vad "in carne si oase" inainte sa-mi sara fanii de gat.

    In al doilea rand sa vedem ce stim despre camera noului iPhone 5S. Desi iPhone 5 fotografia si filma in calitate destul de decenta, e clar ca odata cu aparitia diverselor nebunii de pe piata (vezi Sony cu Z1, Nokia cu Lumia 1020, HTC cu One) oamenii vroiau mai mult. Din fericire, Apple nu a cazut in visul zecilor de Megapixeli si a mers pe aceeasi solutie de 8Megapixeli, dar de data aceasta cu un senzor mai mare (cu 15% mai mare) si mult imbunatatit. In primul rand, la noul senzor pixelii sunt mai mari (idee folosita si de HTC) acestia ajungand acum la 1.5µ per pixel. In al doilea rand acum avem un aperture mai mare de ƒ/2.2 (fata de ƒ/2.4), lucru ce ne va permite sa fotografiem in low light mult mai bine.

    De data aceasta si Flash-ul primeste un upgrade. Acum avem 2 LED-uri Flash, dar doar unul este clasic, LED alb. Celalalt este un LED denumit "TrueTone", si este capabil sa lumineze in 1000 de temperaturi de culoare. Avem pe partea de camera si functii precum Dynamic Local Tone Map, Autofocus matrix metering, Auto-pick blur reduction, Burst mode (la 10 FPS), precum si un Slow Motion care e super interesant. In acest mod camera este capabila sa filmeze in slow-mo la 120 FPS!

    Senzorul de amprente (denumit de catre Apple ca fiind Touch ID) reprezinta o noutate absoluta in domeniul smartphone-urilor si isi are locul in spatiul dedicat butonului de Home. Acesta nu a disparut... doar a fost marit un pic si incadrat intrun "sapphire crystal". Acesta va permite utilizatorului sa isi acceseze telefonul (sau orice aplicatie securizata) prin simpla scanare a amprentei, fara a mai fi necesara introducerea unei parole. Noul Touch ID de pe iPhone 5S este de tip capacitiv, are o grosime de 170 microni (deci nu va deranja cu nimic) si este capabil sa scaneze in rezolutie de 500ppi la 360 de grade. Ba chiar este capabil sa scaneze sub piele (la mine s-a ridicat imediat intrebarea... oare cat va mai trece pana un smartphone imi va face si o mica radiografie?).

    Co-procesorul M7 si-a facut aparitia fara sa fie asteptat de cineva. A aparut din neant si pare a avea scopul precis de a monitoriza accelerometrul, giroscopul si datele legate de busola, lucru care preia din nevoia de procesare de pe A7. In felul acesta pentru functii de health & fitness procesorul va fi in idle, consumand mult mai putina baterie sau lasand loc procesorului pentru alte task-uri.

    Nu trebuie omisa discutia despre battery life. Aceasta se pare ca a fost imbunatatita fata de iPhone 5. Avem astfel: 10 ore de 3G talk, 8 ore de 3G browsing, 10 ore de LTE browsing, 10 ore de WiFi browsing, 10 ore de Video playing, 40 de ore de Audio playing si 250 de ore de Standby.

    Noul iPhone 5S va fi disponibil incepand cu 20 Septembrie 2013. Pretul nu-l stim momentan decat la contract de 2 ani (la AT&T, Verizon si Sprint). Varianta iPhone 5S de 16GB va costa 199$, cea de 32GB va costa 299$ iar varianta maxima de 64GB va urca la 399$. Update: varianta unlocked si contract free de la T-Mobile va porni de la 650$ pentru 16GB.

    iPhone 5C
    Acesta este modelul de iPhone despre care multi au ras, spunand ca "C" vine de la Cheap. Well no! Se pare ca litera C vine de la Colour, acesta fiind disponibil in culori precum verde, albastru, galben, roz si alb. Bineinteles ca acea gluma cu Cheap se trage de la lucrul cel mai "obvious" cand vezi un iPhone 5C, si anume faptul ca este facut din plastic (policarbonat). Desi Apple a incercat sa explice la policarbonatul respectiv este unul special (laser cut si cu o densitate extrem de mare), sa fim seriosi... in final este tot plastic. Dar tot e bine ca acel plastic are o intaritura din otel, pentru durabilitate. Trebuie apreciat totusi ca tot spatele e construit dintro singura bucata si arata interesant (for plastic lovers).

    Partea cu Colour este dusa si mai departe de catre Apple, pentru ca odata cu iPhone 5C se lanseaza si o serie de custom covers (din silicon si microfibre) ce au niste cercuri in partea de jos. E funny ca acestea vin in diverse culori, si cu acele cut-outs, poti face combinatii in stil Lumia. Imediat mi-a venit in minte ca acum un fan Steaua isi va putea face o combinatie de rosu - albastru, sau un dinamovist de rosu - alb. Bineinteles ca nu poti uita "fetitzele" ce vor gasi combinatii de roz cu verde, galben cu verde. Grrr...

    Trecem la ceea ce avem in interiorul lui iPhone 5C. Eu as spune ca iPhone 5C este un iPhone 5 in carcasa de plastic. Avem aceeasi diagonala si aceiasi rezolutie (4" la 1136 x 640), avem acelasi procesor A6, aceeasi camera de 8Megapixeli cu ƒ/2.4 dar cu un singur Flash.

    iPhone 5C va inlocui practic iPhone 5 in ofertele Apple. Acesta va fi disponibil din 20 Septembrie 2013 la un pret mult mai mare decat s-ar astepta multi. La abonament pe 2 ani varianta de 16GB va costa 100$ iar cea de 32GB va costa 200$. Variantele fara abonament vor fi de 550$ si 650$. Enorm!

    iOS 7
    Despre iOS 7 s-a vorbit atat de mult (inclusiv la WWDC 2013) si ne-am jucat cu atatea Beta-uri, incat nici nu stiu de unde sa incep. Pe scurt noul sistem de operare de la Apple vine cu peste 200 de imbunatatiri, sistemul de iconite modificat, un nou Notification Center, un nou sistem de multitasking (seamana cu cel din webOS), un nou Control Center unde avem toggle-uri pentru tot ceea ce ne-am putea dori la indemana (si pentru care foloseam aplicatii gen SBSettings pana acum).

    Un lucru foarte important la iOS 7 mi se pare noua functie AirDrop prin care se poate face file sharing via wireless intre doua device-uri cu iOS 7. Fara "atingeri" ala NFC, fara aplicatii third party... pur si simplu selectezi ce fisiere vrei sa trimiti cuiva (poti chiar sa trimiti la mai multe persoane in acelasi timp), send si daca are iOS 7, problem solved!

    Bineinteles ca si aplicatia Camera a primit imbunatatiri majore, fiind acum mult mai apropiata de ceea ce se ofera pe Android. Practic puteti filma, fotografia, face panorame, adauga filtre... totul la distanta de un buton. In plus partea de Photos acum a fost complet refacuta, si va puteti filtra automat colectiile de poze in functie de locatii sau timeline.

    Safari si Siri au primit la randul lor modificari si upgrade-uri importante. Safari acum foloseste "Unified smart search field" (aveti un singur input), are un nou Tab View, Shared Links, Reading List... si iCloud Keychain unde Safari va poate tine toate parolele in siguranta (cu protectie AES pe 256bits). Siri a invatat sa caute in Wikipedia si Twitter, si iti prezinta un model vizual "waveform" pentru a vedea in timp real ceea ce "aude" Siri.

    Well, as putea continua pana maine despre noul iOS7, asa ca ma rezum la ceea ce a fost prezentat azi mai important. La conferinta, asa cum ne-am asteptat, a fost anuntat si noul competitor pentru Spotify si Rdio, de data aceasta de la Apple: iTunes Radio!

    Noul iOS 7 va putea fi instalat pe iPhone 4, iPhone 5S, iPad Mini, iPad 2, iPad 3, iPad 4 si iPod gen 5 incepand cu 18 Septembrie 2013.

    Si in final, o veste care este legata practic atat de iOS 7 cat si de noile iPhone 5C si iPhone 5S, este cea legata de o super oferta din partea celor de la Apple. Mai exact, orice telefon nou achizitionat va veni cu suita iWorks FREE. Mai exact, veti primi iPhoto, iMovie, Pages, Numbers si Keynote fara sa platiti absolut nimic. Si avand in vedere ca eu unul am platit 9$ pe fiecare, asta inseamna un bonus de 40$.

    Va reamintesc ca practic iPhone 4 si iPhone 5 vor dispare din oferta Apple, ramanand ca "suita" iPhone sa fie reprezentata de iPhone 4S, iPhone 5C si iPhone 5S. Cam atat! Sper ca nu am omis nimic de la conferinta. Daca am gresit ceva, va rog sa-mi spuneti si se repara. Intre timp va recomand sa vizitati paginile oficiale pentru detalii complete: pagina oficiala iPhone 5S; pagina oficiala iPhone 5C; pagina oficiala iOS 7; pagina comparativa iPhone 5C vs iPhone 5S vs iPhone 4S. Mai jos aveti si "trailerele" pentru produsele respective. Sunt curios ce opinie aveti despre pasul facut de Apple si cum vi se par noile produse.





    Attached Images Attached Images iphone_5c_vs_iphone_5s.jpg