Nu cred ca va fi la fel de scump ca si un S4 sau One, nici chiar la noi.

Cat despre "de ce are nevoie Android" de atat de multa putere... e suficient sa te uiti cum functioneaza OS-ul si vei intelege imediat ca seamana foarte mult cu Windows-ul, cu diferenta ca pe un Windows poti rula ceva la nivel de kernel (cu ajutorul librariilor, desigur), pe cand pe Android totul ruleaza intr-un framework, care framework se executa in core, care core apeleaza kernel-ul.

Este motivul pentru care multi sperau ca Ubuntu Phone sa vina si sa schimbe situatia (acesta lucrand in principiu precum iOS-ul, dar cu avantajul ca ai acces la toate resursele).

Din pacate (sau din fericire), Android-ul a prins avant... au sarit toti sa-l ia in brate, dar principiul de baza va ramane acelasi (probabil forever). Nu se va renunta la acest principiu deoarece producatorilor le place la nebunie treaba asta. Pai cum altfel ar mai putea scoate Samsung 20 de modele pe an? Imaginati-va ca Samsung, LG, HTC & Co sunt echivalentul nVidia si AMD. Se bucura de faptul ca pot scoate la fiecare 6 luni o noua serie de produse... pentru ca se cumpara. Asa cum si-au frecat mainile de bucurie nVidia si AMD cand Microsoft a anuntat DirectX 11.2 (pentru care iti trebuie o alta placa video), asa s-au bucurat si Samsung & Co. cand s-au anuntat cerintele pentru Android 4.x. La 5.x probabil vor cere minimum 1-2GB RAM, quad core... deci iarasi upgrade. Si tot asa.