Single post: Nexus 5 Review

  1. #1 SP
    \ tudyniuz's Avatar

    Nexus 5 Review

    Dupa ani de zile in care am strambat din nas de fiecare data cand puneam mana pe un Android, am ajuns sa ranjesc cand folosesc Nexus 5. Mereu am fost deschis la oferta de telefoane cu Android si am incercat numeroase modele, ajungand mereu la aceasi concluzie, mai e de lucrat. Iata ca la sfarsit de 2013, Google a reusit in sfarsit sa puna sistemul de operare la punct.

    Nexus 5 e produsul lor propriu, facut in colaborare cu LG. Combinatia dintre un OS laggy si un producator care este mai cunoscut pentru problemele tehnice ale produselor sale decat pentru ceva pozitiv, te pune pe ganduri. Google si LG au mai colaborat la telefoanele din gama Nexus, Nexus 4 fiind primul terminal mobil creeat in urma acestei colaborari care a avut un mare success atat la vanzari, dar si aprecieri din partea presei de specialitate. Nexus 4 a avut insa unele mici probleme, principala fiind camera de care se plangea toata lumea.
    Dupa lansarile tuturor telefoanelor high-end din acest an, a venit randul celor de la Google. Nexus 5 este raspunsul lor, un telefon care vine cu o eticheta care nu te face sa inghiti in sec. Telefonul se vinde la un pret de doar 349$ in mod oficial. In comparatie cu concurenta care incepe de pe la 600$, Google are deja un mare avantaj. Insa asta nu este totul. Telefonul vine cu specificatii de top la acest pret bomba, pret pe care il repet din nou: 349$.

    Desigur, pentru a ajunge la acest pret, baietii de la Google au trebuit sa renunte la unele lucruri si sa faca anumite compromisuri. Aspectul general al telefonului este unul foarte placut. Este un design extrem de simplist care nu se remarca cu nimic si nu sare in evidenta deloc. Se poate ca varianta alba sa atraga niste priviri datorita dimensiunii lentilei de pe spate, lentila care se ascunde bine la varianta pe negru. Cu o diagonala de 5”, telefonul este in concordanta cu piata. Cum majoritatea telefoanelor din competitia directa se invart pe la aceleasi dimensiuni, Nexus 5 face si el parte din gasca vesela cu display de 5”. Pardon, 4.95”.

    Telefonul este construit in totalitate din plastic. Nu putem spune ca este invelit in plastic, precum in unibody-ul din plastic gasit pe terminalele Lumia sau mai nou iPhone 5C, pentru ca Nexus 5 are o constructive clasica. Din pacate, desi are aceasta constructie, spatele nu merge scos si nu avem acces la baterie. De asemenea, este de notat faptul ca varianta neagra este neagra complet, atat in fata cat si pe laterala si spate, in timp ce varianta alba are doar spatele alb. Pe langa asta, varianta alba are marginile glossy in timp ce la varianta pe negru ele sunt mate.

    Insa, telefonul se simte foarte bine in mana, iar butonul de power este bine amplasat incat este destul de usor de accesat. Pozitionarea butoanelor de volum este un pic cam nefericita. Probabil ca tine de obisnuinta, dar amplasarea pe partea stanga nu este foarte ergonomica. Alta problema a acestor butoane este faptul ca, de fapt, este un singur buton. E destul de dificil sa apesi pe ce doresti. Din 10 incercari am nimerit de trei ori ce am dorit. Mufa pentru incarcator o gasim la baza aparatului iar jack-ul audio in partea de sus (thank god!).

    Ecranul este de tip LCD. La un PPI de 445 nu poti sesiza nicio imperfectiune. Nu am avut parte de backlight iar culorile sunt redate bine. Nu se remarca prin nimic. Tine de preferinta, insa mie imi plac display-urile mai reci, si exact asa se prezinta Nexus 5. Albul este destul de alb, dar negrul putea fi mai negru. Rezolutia de 1920x1080 insa nu iti sare in fata asa cum se intampla la competitia echipata cu Amoled sau SUPER! Amoled. Se vede diferenta dintre tehnologii, dar sa nu uitam, vorbim de 445PPI, totul se vede foarte bine si clar.

    Ca sa termin cu partile negative, sa trecem la camera. Despre camera s-a plans toata lumea la Nexus 4, s-a speculat ca vor face enspe mii de imbunatatiri sa nu o mai dea in bara din nou, si le-a iesit treaba doar pe jumatate. Problema principala a camerei nu este calitatea pozelor, ci viteza cu care se fac ele. Aplicatia se deschide foarte rapid, dar focus-ul dureaza prea mult, iar si dupa ce ai apasat sa faci poza, mai ai de asteptat pana sa se faca poza. La telefoane mai vechi precum iPhone 4S sau Galaxy S3, pozele se realizeaza instant. Calitatea pozelor, desi se vorbeste negativ despre asta, mi s-a parut foarte ok. Nu este cea mai buna camera de pe un telefon, dar nu este nici cea mai proasta. Este o camera mediocra care isi face treaba. Este de remarcat modul HDR+ care schimba total aspectul pozelor si il pune cot la cot cu concurenta. Si ca tot suntem la camera, tin sa precizez ca softul de editare al pozelor este unul dintre cele mai complexe pe care le-am intalnit la un telefon. Poti salva multe poze nereusite jucandu-te putin cu aceasta aplicatie. Se pare ca stiau ca nu e grozava camera, asa ca i-au dat un soft de editare de nota 10. Calitatea video este excelenta. Cred ca doar Note 3 m-a impresionat mai mult in modul video. Filmeaza excelent in 1080p iar calitatea audio este si ea foarte buna. Focus-ul in video se face mult mai repede decat in camera, lucru extrem de bizar. De asemenea, un tap pe ecran in timp ce filmezi va face o poza instant, alta chestie foarte utila si care functioneaza perfect.

    Bateria…
    Cu o baterie de 2300mAh, Nexus 5 nu se remarca deloc la capitolul autonomie. Desi la primele 4-5 incarcari dadea semne ca nu poate rezista nici macar o zi. In meniul bateriei, aflam cauza principala: ecranul. Un ecran de 5”, full HD, mananca multa baterie. Nu stiu de ce au optat pentru o baterie atat de mica cand una de 2700-2800mAh rezolva multe probleme. Ecranul trage in jos durata bateriei, sau cel putin asa apare in graficul din meniul bateriei. Google se lauda ca OS-ul si alte servicii precum Google Now nu consuma atat de mult, deci alta explicatie nu exista, trebuia o baterie mai mare. Acum insa, dupa cateva saptamani, bateria si-a dat drumul si avem parte de o autonomie extraordinara: o zi! Nimic special aici. Unii s-au plans de autonomie, insa la modul cum folosesc eu telefonul, rezista fara probleme o zi. Asta inseamna scos de la incarcat dimineata in jur de ora 8, folosit Soundcloud pentru 30 de minute prin casti cu Bluetooth, muzica pentru vreo 30 de minute, un total de vreo 3 ore de browsing si social stuff, ceva mesaje si vorbit putin spre deloc. Apoi youtube vreo ora, cateva poze pe zi, si cam atat. Push la toate prostiile, 3 conturi de mail atasate si pentru ca unii au impresia ca asta afecteaza bateria, 80% din cei 32GB ocupati. Dupa cum ziceam, la capitolul asta, Nexus 5 este din nou cot la cot cu concurenta si nu se remarca cu nimic. Dar costa 349$.

    Dar nu e dracul atat de negru. Ajungem in sfarsit la ce conteaza cel mai mult: OS-ul. Desi am fost reticent la inceput, am realizat cu stupoare ca Android KitKat nu da gres. Este extrem de fluid, nu avem parte de pic de lag, niciun pic de stutter, niciun crash, nu e nevoie de reboot si totul merge struna. Este prima varianta de Android care functioneaza perfect in mainile mele. M-am chinuit de-a dreptul sa blochez telefonul si nu am reusit. Multitasking-ul este extrem de facil si rapid, nu avem probleme de slow down sau stutter cand revenim in aplicatii. Pur si simplu functioneaza cum trebuie. Nici cu mai multe aplicatii deschise nu exista probleme, cei 2GB RAM se pare ca ajuta la ceva. Desi am auzit povesti legate de fluiditatea sistemului, din punctul meu de vedere au ramas niste povesti, pentru ca asa ceva nu exista pe Nexus 5.

    Precum Nexus 4, si acesta vine cu Google Now. Pentru cine nu stie, acesta este un asistent inteligent care este capabil de a lua notite, a da telefoane, sms-uri, mail-uri, a raspunde la extrem de multe intrebari legate de orice subiect, de a te naviga si multe altele. Google Now se foloseste foarte usor. Cand suntem in home screen, este indeajuns sa spunem “Okay Google” si Google Now va porni. Toate aceste servicii lucreaza excelent si nu am patit sa nu fiu inteles cum trebuie sau sa nu primesc informatiile pe care le cautam. O alta functie foarte interesanta cu care se lauda Google Now, este faptul ca e capabil sa intuiasca informatiile pe care le doresti. Realizeaza acest lucru in functie de cautarile pe care le faci folosind browser-ul si insasi aplicatia Google Now. Din pacate insa, in Europa nu este la fel de bine pus la punct precum in SUA. Precum Siri de la Apple, in Europa nu primim toate functiile Google Now. Am facut cu mic clip in care puteti vedea cam ce poate face Google Now.

    Este foarte important browser-ul, iar aici Nexus 5 scartaie. Chrome este un browser decent in variantele de desktop, ba chiar e cel mai folosit. Pe Android insa, la mama lui acasa, nu se simte in largul sau, iar optimizarea lasa de dorit. Se misca greoi de multe ori, si avem lag la scrolling si pur si simplu incarca greu. Pe langa asta, modul de a accesa bookmarks mi se pare din nou foarte peste mana. Desi Chrome sincronizeaza bookmark-urile de pe PC, de fiecare data cand intri in bookmarks de pe telefon, te va trimite spre “mobile bookmarks”. Astfel, va trebui sa dai back, sa selectezi “desktop bookmarks si abia apoi sa accesezi linkul dorit. Pentru a avea la tine mereu linkurile preferate, avandu-le pe toate la un loc este solutia ideala, din pacate Chrome le imparte in asa fel incat sa te incurce de cele mai multe ori. Alta problema de-a dreptul stresanta este amplasarea “x-ului” care inchide un bookmar. Rareori reusesc sa inchid un bookmark din prima incercare, si nu am degetele butucanoase. Sau poate le am si nu stiu eu. Totusi pe telefoane mai mici (iPhone) nu am intampinat niciodata problema de a nu reusi sa apas unde trebuie. Acest “x” de la inchisul bookmark-urilor insa ma depaseste.

    Fiind insa vorba de Android, avem optiuni cu nemiluita cand vine vorba de browsere. Printre preferatele folosite de utilizatori se numara Dolphin si UC Browser. Pe cat de ciudat pare, cele doua se misca mult mai bine decat Chrome. Pentru cei obisnuiti cu Opera, se vor simti ca acasa cu aplicatia Opera din Play Store, chiar si aceasta se misca mai bine decat Chrome.

    De aplicatii in general, Android nu duce lipsa. Primim in pachet destule aplicatii interesante. Printre acestea, este de remarcat Quickoffice si Google Maps. Primul, este o aplicatie care te lasa sa editezi si creezi fisiere word, excel si powerpoint. Am fost foarte surprins de rapiditatea cu care se misca, dar si ergonomia meniurilor atunci cand am facut o mica prezentare powerpoint. Avem si cloud printing pe care il putem accesa direct din Quickoffice, astfel printarea este foarte facila. Google Maps este la el acasa. Unii il folosesc mai mult decat altii, insa asta este cea mai buna variant a sa. Desigur ca este de asteptat, dar cum Chrome scartaie, asa valseaza Google Maps. Repet, este de departe cea mai buna si rapida varianta pe care am folosit-o si nu da gres niciodata.

    S-a vorbit mult in presa si despre Hangouts, care strange toate aplicatiile de mesagerie de pe telefon intr-un singur loc incat socializarea sa iti fie mai usoara. Pentru asta insa, trebuie sa fii deja utilizator al serviciilor precum Google Talk sau Google+. Chiar si la putinele mele contacte din Google+, mi-a facut putin cu ochiul faptul ca toate persoanele din lista mea sunt mult mai usor de accesat si totul este ordonat. Pe viitor, poate vor integra si alte servicii precum WhatsApp sau Viber incat sa ai o singura aplicatie pentru tot ce tine de socializare.

    Cam asta este telefonul, nu am vorbit despre specificatiile tehnice prea mult, acestea pot fi gasite foarte usor pe internet, insa am atasat si un tabel mai jos cu ele in caz ca sunteti curiosi. Rezultatele in benchmarks sunt si ele usor de gasit, insa nu le consider a fi vitale pentru un produs. Utilizarea de zi cu zi mi se pare ca e experienta care pana la urma conteaza cel mai mult, cel putin pentru mine.
    Per total, Nexus 5 este un telefon O.K. si atat. Pentru cine vrea ceva extraordinar, ceva care sa se remarce in vreun fel sau sa aiba ceva functii extraordinare, nu va gasi asta la Nexus 5.

    Am vorbit mult despre partile negative sau care m-au deranjat, asta am facut-o mai mult pentru a sublinia motivul pentru care telefonul vine cu pretul de numai 349$. Este o alternativa excelenta pentru oricine isi cauta un flagship la bani putini. Mai este de lucru la camera, insa in rest, telefonul este printre cele mai rapide de pe piata in momentul de fata. Iar pretul, il repet iarasi, 349$.

    Specificatii :

    Display : 4.95-inch 1920×1080 display (445 ppi) Corning Gorilla Glass 3
    Procesor : 2.3GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 800 processor
    Camera : 1.3MP front facing, 8MP rear facing OIS (Optical Image Stabilization)
    Greutate : 130 grame
    Stocare : 16GB sau 32GB
    Ram : 2GB RAM
    Acumlator : 2300mAh
    Porturi & Connectoare : microUSB, SlimPort, 3.5mm stereo audio jack, doua microfoane, butoane volume power din ceramica
    Dimensiuni : 69.17 x 137.84 x 8.59 mm
    Wireless : Wi-Fi (2.4/5GHz) 802.11 a/b/g/n/ac, NFC (Android Beam), Bluetooth 4.0
    Retea : GSM: 850/900/1800/1900 MHz, CDMA: Band Class: 0/1/10, WCDMA: Bands: 1/2/4/5/6/8/19, LTE: Bands: 1/2/4/5/17/19/25/26/41
    Sistem de Operare : Android 4.4 KitKat
    Attached Images Attached Images nexus-5.jpg