Cred ca oricine de pe forum care a prins inceputurile lui PS3, ale lui PS2, ale PS1, si ma pot duce cu enumeratia pana la primele console, 286-uri, HC-uri (ICE Felix, remember?) etc., vor simti aceeasi melancolie. Asta nu tine de faptul ca jocurile de azi ar fi proaste, fara "suflet", fara imaginatie..

In primul rand, asa e natura umana. La orice m-as gandi, parca trecutul e mai "romantic" si mai drag fata de prezent. Dar mai lasa cativa ani sa treaca, si o sa vezi ca in prag de PS5 o sa-ti aduci aminte cu drag de GT5-6, Forza 4-5, Batman AA/AC/AO, GTA 4-5, Last of Us s.a.m.d.

In al doilea rand, e greu sa mai fii impresionat de cate ceva, cand ti-au trecut prin mana sute de jocuri, mii de idei care la vremea lor erau originale.
- Noua generatie ar trebui sa le permita producatorilor sa implementeze mecanici noi de joc, dar sincer in afara de o simulare cat mai realista a legilor fizicii nu prea vad tehnic unde pot evolua jocurile. Deja am inceput sa avem in jocuri engine-uri foarte bune care simuleaza de exemplu mecanica fluidelor. Apa din AC4.. Engine-ul aerodinamic din GT6.. Un domeniu foarte complex, cu modele de calcul care dau doar rezultate aproximative. Sa vezi asa ceva la lucru in timp real in jocuri, cand aplicatiile de calcul au nevoie de ore, zile, ca sa dea rezultat, e deja o realizare extraordinara.
- Cat despre idei originale, again, e greu sa fii impresionat cu adevarat de ceva, dupa ce ai vazut atatea. Avansul tehnologic poate o sa deschida si calea catre noi posibilitati artistice. Nu poti sa tragi concluzia anti-next-gen dupa 2 saptamani. La fel cum nu poti sa bagi in aceeasi oala jocurile care chiar mai surprind si in ziua de azi, impreuna cu jocurile care urmeaza reteta Call of Duty - wash, rinse, repeat.

Eu chiar am incredere ca, dupa cum a spus-o si Sony, greatness awaits.