Pentru cei ce vor mai citi acest topic, vreau sa clarific ceva. Specificatiile fizice (xx megapixeli, filmare 1080p sau 4k, einspe procesoare, etc) nu sunt deal breakere decat daca asta cautati in mod specific. Nu va lasati pacaliti de o compacta cu 40mp vs un dslr de 10mp. La fel si pe video, sunt tone de aparate de buzunar care filmeaza "1080p", dar o fac degeaba (calitate infecta, cadre putine, dimensiune mare, etc).

Cateva criterii bune de urmarit:
  • dimensiunea senzorului - pe scurt, unul din putinele locuri unde mai mare = mai bun. 18MP trasi dintr-un senzor cat unghia nu vor avea niciodata calitatea a 18mp pe un senzor aps-c sau full frame. Mai multe informatii concrete aici.
  • compatibilitatea cu accesorii - nu e placut sa investesti o suma mare ca apoi, cand ai nevoie de un blitz, de exemplu, sa nu ai cum sa il atasezi.
  • fiabilitatea - un producator obscur poate avea un pret bun, dar de obicei merita sa investesti in ceva deja dovedit.
  • cifre mari inseamna resurse multe - suna extrem de frumos o filmare "4k", dar inseamna investitii in calculator performant, software dedicat, extrem de multe carduri pentru camera, harduri pentru backup, etc. Standardul, cel putin la nivel amator, este 720p.
  • garantia - mereu alegeti garantia locala. Camerele din ultimii ani au avut destul de multe erori de fabricare (vezi shutterul care scuipa ulei de pe d600) si ce castigati la pret pierdeti la transportul pentru garantie.
  • investitia - nu va aruncati la o camera daca nu "o sa isi scoata banii". Nu are sens sa ii cumparati unui incepator un Hasselblad, pentru ca nu va stii cum sa il foloseasca la potentialul maxim. Dar in acelasi timp, nu cumparati o compacta cuiva care ar putea/vrea sa progreseze.
  • sprijiniti software legal - daca aveti un prieten fotograf, despre care stiti clar ca are aparatura necesara, dar trebuie sa ii cumparati un cadou, va recomand software legal.