Si ca o completare, cei care cauta eye candy si efecte la maxim, fac parte din categoria enthusiast. Gamerii [asa cum au spus si colegii nostrii de la LAB501... da site-ul ala cu cele mai extreme nebunii hardware] sunt cei pe care ii doare in cot de grafica, care dau jos toate efectele de fum, ceata si mai stiu eu ce in COD pentru a avea maxim de vizibilitate pe harta, cei care joaca pe placi grafice echivalentul unui Xbox 360 si lista continua. Cei pentru care jocul inseamna joc si pe urma inseamna prezentare vizuala si spectacol.

Multi dintre noi nu mai suntem gameri, suntem enthusiasti si cautam spectacol, detalii vizuale, dar am uitat sa ne mai jucam. Si eu sunt la fel, constat ca nu mai sunt gamer, sunt un pretentios nemultumit. Gamer eram cand ma jucam DUNE 1, Doom 1 si Descent in 320x200 si nu stiam ce e aia rezolutie, antialiasing, HBAO, AF, parallax mapping si alte tampenii. Nu ma mai deranjau atunci nici zgrimturile, nici lipsa de detalii, nici lipsa filtrului anisotrophic, nici lipsa HDR... pentru ca nu existau, exista jocul si factorul fun care te tinea lipit de monitor.

Am jucat cam jumatate din campania SP a lui BF4... pe PC... arata spectacol... dar m-am plictisit de admirat peisaje si in afara de pac-pac in tot felul de peisaje fotorealiste nu imi spune chiar nimic. Am stat mult mai mult in preajma lui Uncharted [care visual este slab comparative cu BF4 pe PC] dar jocul ala a avut ceva sa-mi spuna.

Bottom line, nici nu se prea mai fac jocuri. Se fac tech demo-uri fotorealiste ca sa vanda bine high end-urile grafice. Iar pe next gen se discuta numai de rezolutii si detalii grafice. Nu se discuta absolut de jocuri. Shadow Fall in afara de grafica de top vad ca a plictisit unanim pe toata lumea.