opincarul: overflow-ul este extern, insa daca imi ingheata teava de evacuare (care este afara), este degeaba. De aceea ma bazam pe senzorul de nivel si electrovalva... sa opreasca apa (schimbul la picatura) cand depasea nivelul de overflow.

Incalzitor extern, am avut unul mare (daca nu ma insel cel mai mare de la Hydor) dar l-am donat... pentru ca era mai mult decat suficient cel din Eheim 2180. Chiar n-am crezut ca se va trozni atat de repede. Nu mai am cuvinte la adresa Eheim...

Imi cer scuze ca nu am mai updatat... am avut tone de probleme, si inca mai sunt suficiente in lista de asteptare. Dar, fiecare problema pe rand, nu?

Important este ca acvariul inca merge bine. Chiar si cu problemele aferente, se vede ca e un acvariu care se poate sustine singur, chiar si atunci cand mai pica din echipamente. Daca la incercarile anterioare era suficient sa opresc un pic un filtru si sa ma trezesc cu alge si alte nebunii, in Aquamonk nu ma lovesc de asa ceva. Ba din contra, plantele cresc prea mult.

De exemplu, inainte aveam mari probleme de a tine lotusul si crinii in viata... acum ma lupt cu crinii care s-au multiplicat si unde aveau 2-3 frunze acum au cate 20-30 (de au facut o adevarata panza in acvariu). Cu lotusul e un pic mai complicat, pentru ca a inceput tulpina si radacina sa se plimbe prin acvariu (cred ca s-a mutat cu 20-30cm din locul initial)... si cred ca va fi momentul in care va trebui taiat si replantat. Va trebui sa studiez exact ce si cum, pentru ca din cate am observat lotusul isi face niste radacini care se duc chiar si la 1m distanta... iar orice incercare de a scoate acea radacina ar rezulta in extragerea si incalzitorului de substrat, ceea ce e de rau.

Cel mai mult au inceput insa sa ma ingrijoreze puntiusii... Desi nu sunt vivipari, nu stiu cum Dzeu reusesc icrele respective in acvariu atat de populat sa scoata in mod constant pui. E frumos ca s-a format un banc "omogen" (cateodata au niste jocuri fantastice prin acvariu... dau toti ocol de acvariu, se aliniaza in sir indian sau se invart in printre toate cele in diverse formatii)... insa datorita numarului au devenit mult prea indrazneti. Daca acum un an-doi ei erau primii care fugeau, acum odata cu numarul mare, au un curaj enorm, de zici ca sunt mici piranha. Si datorita curajului, deja fura mancarea la botia sau hoplo... iar daca cumva acestia indraznesc sa se bage la cosuletul cu mancare congelata... se strang in grup si "ataca". Nu, nu ataca alti pesti, ci pur si simplu formeaza o adevarata "forta de asalt" si nu mai are sanse nimeni sa se apropie de cosulet pana nu e gol. A trebuit sa-mi schimb tactica de a le da de mancare (in mai multe serii si din mai multe pozitii)... insa un lucru e cert: trebuie sa micsorez numarul lor... la maxim 50% din cati sunt acum.

Prin urmare, daca este cineva doritor de 40-50 de puntiusi, just let me know!

Un alt lucru de care sunt mandru, este ca substratul Dennerle si-a dovedit eficienta cu varf si indesat. A meritat fiecare leut. Daca un substrat normal trebuie schimbat/refertilizat la maxim 2 ani, acesta se pare ca dupa aproape 5 ani e inca sustenabil pentru plante. Sunt sigur ca a avut ceva de spus si incalzitorul de substrat la treaba aceasta.... Oricum, daca vreodata voi schimba acvariul sau voi face altul, cu siguranta voi merge tot pe linia de fertilizare de la Dennerle.

Cam atat pentru moment... sper sa revin cu vesti ceva mai bune. Ape limpezi si pesti sanatosi va doresc!