Subscriu, un monitor 4K e altceva. La fel cum e altceva un display de laptop sau tableta cu Retina. E super sa lucrezi pe display mare la rezolutie mare. Asta e una. Aialalta de care vorbeam eu, si anume filmele in 4K, e mai cu dichis. Pentru un film stai la o anumita distanta. Pentru un film 4K ai nevoie pe langa un display 4K de content 4K... de filme inregistrate in 4K...
In afara de piata profesionistilor care vor prefera monitoarele 4K din motive lesne de inteles [si eu ca programator imi doresc un iMAC cu un display 4K...], nu vad in momentul asta nicio piata pentru 4K pe partea de filme sau jocuri.
Revenind la TITAN ca de ala discutam, TITAN Z nu e placa grafica de 4K. E o configuratie Dual GPU la un pret exorbitant. Iar la Dual GPU esti conditionat de scalarea jocului in multi GPU, de microstuttering, de driveri optimizati pentru SLI, etc. Au fost nenumarate jocuri care la lansare nu beneficiau de suport pentru SLI.
Gaming-ul 4K va deveni mainstream in momentul in care va exista un single GPU care sa ruleze orice joc in 4K, Ultra, DX n si cel putin 90fps. Astfel incat mainstreamul acelui GPU sa ruleze la High, 4K si 60FPS. Atunci va fii mainstream. Iar asta nu se va intampla mai devreme de cel putin 5 ani de zile.
Sa nu uitam ca astazi, singura placa grafica capabila sa ruleze Crysis 3 in DX11, ULTRA, banalul 1080p si constant 60FPS este GeForce GTX 780Titanium care costa aproape o mie de dolari.
Pana la un mainstream care sa ruleze 4K in aceleasi conditii, avem nevoie de GPU-uri de cel putin 4-5 ori mai rapide decat GTX 780Ti. Iar la modul la care evolueaza piata placilor grafice cu performante de maxim 50% intre generatii... 5 ani este un termen generos.
In acest moment, GTX 780Ti, care are performante PESTE TITAN Single GPU poate fii considerata o placa MAINSTREAM si nimic mai mult pentru banala rezolutie de 2560x1600... Mi teama ca la modul in care progresam cu GPU-urile astea, mai avem de asteptat mult si bine pana la gaming mainstream 4K.