Single post: Ceausescu si perioada comunista
-
Member
Personal consider comunismul bun in teorie ( poate chiar cea ma eficienta doctrina , ideologic vorbind ) , in practica insa nu l-am vazut ,,pus in scena,, asa cum trebuie de nimeni.
Nu stiu cine vorbeste aici din carti si cine din cele traite ( chiar nu fac referire la o persoana anume ) .
Eu imi aduc aminte din copilarie ca stateam la cozi si ca aveam apa calda de la 19.00 la 20.30 .
Ca eram obligati sa ne tundem toti ,,ca de scoala,, ( zici ca eram tunsi cu castronul ) si ca ne luau la vizite oficiale cu clasa, unde stateam cu orele in soare...fara apa si fara mancare pana cand veneau ( sau nu nu mai veneau ) primii conducatori.
Stiu ca nu gaseam in galantare decat creveti vietnamezi si conserve cu peste. Nici la jucarii nu aveam prea mare bucurie si diversitate : indienii, cateva masini de tabla, de plastic...si cam atat ( asta daca erai trecut de nivelul jocurilor gen : nu te supara frate ) . Doreai o mai mare varietate de masini...le gaseai pe hartie in ,,surprizele Turbo,, la 10 lei, de la tiganci.
Nu stiu unde au copilarit altii , insa eu am trait in Militari , zona muncitoreasca...unde m-am ,,bucurat,, din plin de avantajele comunismului.
Sa nu uitam si ,,dreptul,, de a circula pe sosele cu ratia ( o duminica numerele cu sot....cealalta fara sot ) , iar benzina....:-))))), ce gluma buna, sper ca va aduceti aminte cum fiecare umbla cu canistra in portbagaj, deoarece riscai sa nu mai ai cu ce te intoarce ( din concediu , de la tara ).
Apropos de tara, eu in fiecare vacanta mergeam la bunici . Macar de 2, 3 ori pe saptamana luau curentul......cu orele (multe ore). Cel mai ,,frumos,,era cand il luau Duminica.....un film rula pe saptamana....si vorba aia , nici de ala nu aveai parte.
Sa tai un vitel ??!?? era puscarie....La sate lumea era mult mai privata decat in capitala , avantajele lor : gainile din curte, zarzavaturile din gradina si vaca din grajd ( cine avea putere sa raneasca la una ).
Insa au fost si lucruri bune : cam fiecare persoana avea o casa ( nu trebuia sa ia un credit ipotecar pe 30 de ani pentru asta ) , un loc sigur de munca, iar scoala era serioasa ( personalul didactic era calificat ) si o spun deoarece am un baiat in clasa a VI-a si vad cat de ,,debusolat,, este sistemul de invatamant in ziua de azi.
Evident mai sunt destul de multe lucruri bune de spus, insa eu cred ca mai sunt mult mai multe lucruri rele de adaugat.
Sa nu uitam ,,canalul,, si politia politica ce se facea , cum erau oamenii aruncati in puscarii pentru o vorba....libertatea de exprimare pur si simplu nu exista. Chiar nu aveai voie sa gandesti in afara tiparelor partidului...iar daca o faceai si doreai sa stai langa familie...taceai.
Nu cred ca ar trebui inchis threadul ( si voi vota in consecinta ) , tocmai pentru a ne aduce aminte cat de greu a fost.
Istoria devine periculoasa cand este uitata....si atunci se repeta.
Numai de bine va doresc !