Stiti, e o vorba... nu poti impinge prea mult simtul artistic. Daca pe partea de development lucrurile or fi mai usoare, pe partea de creatie nu poti sa bati din palme si gata, apar noile idei si sunt puse imediat in practica. Probabil multi vor spune "da, dar pe vremea lui Xbox 360 si PlayStation 3 de ce mergea totul mai repede?". Well, eu as spune ca atunci a fost un boom... a fost un salt imens din toate punctele de vedere.

Ma gandesc numai la seria Gears of War. Practic primul joc a redefinit tot ceea ce inseamna third person shooter... a fost inovator. In momentul de fata, nu mai poti sa inovezi prea mult pe acest gen (in cate feluri poti face cover, strafe, roll and so on?). Si atunci nu poti decat sa vii cu un story diferit si atractiv (gen The Order 1886), sau cu elemente care sa te faca sa joci. Mi-aduc aminte ca deja la ultimul Gears of War deja eram extrem de plictisit... iar developerii au misiunea aceasta grea de a "reinventa", sau vor esua. Iar in ziua de azi, a esua la un titlu-doua, pot duce la inchiderea afacerii (vezi THQ).

Naughty Dog e unul din studiourile cu acel "ceva" special. Oamenii astia nu mai au nevoie sa prezinte motive sau scuze... stim ca din partea lor nu e ceva subiectiv, ci vor lucra "as long as it takes" pentru a face totul asa cum isi doresc. Stiu ca ne place tuturor sa se tina ca sfanta data lansarii (mai ales pentru cei care fac precomenzi), insa Naughty Dog cred ca poate avea un bilet "in alb" pentru delays. Cum a spus si AlanPoe, daca acele cateva luni in plus inseamna un diamant slefuit, prefer oricand sa astept decat sa primesc inca o piatra care doar arata frumos.

Ma tem insa ca incet-incet vom avea parte de cat mai putina originalitate in jocuri. Nu doar pentru ca nah, incep "ciorbele" sa fie reincalzite (aceleasi idei cu zombies, dragoni & co.), ci si datorita faptului ca developerii si publisherii se uita si ei pe cifre. De ce se se mai chinuie cu o idee super originala care poate sa devina un mare flop, cand se uita ce recorduri de vanzari au aceleasi FPS-uri re-re-re-refacute (imi vin in minte Battlefield si CoD)? Cred ca un bun exemplu ar fi Sunset Overdrive... care desi este altfel, este mai special si mai diferit decat tot ce am vazut pe piata in ultimii ani, nu va avea succes.

Sau in alta ordine de idei, de ce sa te mai chinui sa faci open world games, sa oferi zeci/sute de alternative pentru firul povestii, sidquests, o tona de replay value, cand oamenii sunt super fericiti cu un "corridor game" gen The Order 1886? De ce sa te mai chinui sa vii cu un efort tehnologic (sa scoti untul din engine si hardware), cand mai repede tragi 2 black bars si spui ca e "joc cinematic"? Asa cum as putea face o comparatie intre God of War si Dark Souls... de ce sa incerci tot timpul ceva original si diferit, cand e mult mai usor sa faci un boss care sa te omoare din maxim 2 lovituri... sa faci in asa fel incat sa te chinui cateva ore sa omori un singur mob - timp in care probabil terminai toata povestea din The Order?

I know, i know... nu toate jocurile pot fi GTA, Skyrim, Dragon Age, Diablo, Uncharted & Co... Sper ca 2016 sa fie boom-ul pe X1 si PS4 pe care l-am avut si in generatia trecuta. Altfel, ma tem ca vom avea super titluri sa le putem numara pe degete, si vom fi obligati sa trecem la un alt next-gen. X2 si PS5... here i come!