Quote Originally Posted by MonkY View Post
Asta e cea mai mare greseala pe care o poti face... sa consideri ca mai multe antene inseamna neaparat mai ok. Exemplu: niciodata 5 antene de 2dBi n-o sa bata mai bine si mai departe decat o antena de 10dBi (vorbim de omnidirectionale, desigur).

La fel cum am vazut pe multi ca fac greseala de a-si cumpara routere cu antene detasabile... pe care le inlocuiesc cu antene mai puternice, fara a tine cont de faptul ca de fapt degeaba pui antena de 8dBi cand fizic routerul nu da putere decat pentru maxim 4dBi. Acea antena tot maxim 4dBi va avea, ba mai mult... aveti grija pentru ca antenele acestea extra sunt de obicei single band - deci daca veti inlocui antena originala a routerului care era 2.4-5Ghz cu una de 2.4Ghz, veti emite/primi semnal doar pe banda de 2.4Ghz.
Exista tehnica MIMO MIMO - Wikipedia, the free encyclopedia pe care o foloseste routerele cu mai multe antene, deci acoperire (raza de actiune) mai mare.

Un router fara antena nu scoate putere in dBi, ci in dBm. dBi este castigul antenei care se aduna la puterea scoasa de router la conectorul de antena. Daca schimbi antena cu o antena mai puternica (adica cu castig mai mare), atunci puterea radiata este mai mare (dBm+dBi). Intr-adevar routerul scoate o putere fixa in dBm (la conectorul de antena), dar castigul antenelor variaza in functie de antena folosita.

http://www.air-stream.org.au/technic...ted-power-eirp

Nu uita ca mai sunt si reflexii ale semnalului transmis, reflexii care se aduna in dB la receptie.

Un router cumparat din magazin, care are o antena, are acoperire in jur de 10 m (in 2,4 GHz). Cele cu mai multe antene au acoperire si de 30-50 m.