Single post: Quantum Break
-
Senior Member
Intuiesc cam ce nu-i place lui Dant3. Surface scattering sau shaders folosite impropriu, sau ce Dumnezeu au implementat ei acolo care genereaza flickering-ul umbrelor cam peste tot, precum si parul personajelor care, afara de niste reflexii de zile mare, par niste peruci demne de fosta generatie. Evident si bandingul halourilor de lumina, clar si collision detection-ul aproximativ care creaza efectul care l-a "incantat" din cale afara pe tudyniuz. Oh, si fuzziness-ul omniprezent, GRRRR! Totul este vaporos si spalacit, prefer oricand o imagine clara ce deconspira eventualele imperfectiuni fata de blur-ul care acopera texturile low-rez, nu ca ar reusi pe de-a-ntregul in versiunea asta.
Sunt perfect constient ca disec un video postat pe you tube, totusi nu pot sa nu remarc ca, printre norisorii cei vaporosi, hud-ul si celelalte indicatii on-screen sunt clare precum cristalul.
Insa mi-e cu neputinta sa nu remarc cat de fluid se misca totul (oare si controlul va fi la fel de fluid?), sunetul de zile mari, subtitlitatea cu care coloana sonora subliniaza fracturile create de time-effects. De asemenea, modelele personajelor impreuna cu expresiile faciale, siajele fluide ale proiectilelor, ba chiar si spread-ul creat de reculul armelor automate anunta un joc extrem de bine inchegat.
Pana la urma, hai sa admitem ca reusita unui joc depinde intr-o proportie covarsitoare de felul in care creatorii aleg sa faca COMPROMISUL. Adica ceea ce ramane vizibil, elementele pe care dezvoltatorii aleg sa le pastreze si sa le imbine in joc, dintr-o multitudine covarsitoare de detalii pe care le-ar fi pastrat. Totul concura la realizarea unei experiente verosimile pentru gamer: felul in care este spusa povestea, fluiditatea, detaliul vizual, sunetul. Daca totul este coeziv, bine inchegat, sunt sigur ca nu ne vom grabi sa numaram pixeli.
Hai sa ne uitam nu mai departe de Alan Wake, o experienta pe care marea majoritate a celor care l-au incercat au considerat-o covarsitoare, o capodopera. Asa sa fie? Pai AW n-a fost nici pe departe un jalon ca "eye candy", mai mult, nivelurile erau relativ repetitive (copaci, copaci, poteca, copaci, structura/ casa/ grup de case/ copaci...), armele erau putine si lipsite de varietate, asa cum erau si inamicii. Si totusi...?
Apoi, nici time effects nu sunt chiar pionierat in gaming. In afara celor trei Max Payne - oh, permiteti-mi o paranteza: trebuie NEAPARAT sa jucati sau sa rejucati Max Payne 3 chiar acum, indiferent de platforma, veti vedea imediat ce vreau sa spun vis-a-vis de ce elemente trebuie pastrate pentru o experienta credibila si cat de organic este acel joc - o mica perla a fost si Timeshift, care reusea implementarea acelei bule slo-mo chiar si in multiplayer.
Asa ca totul depinde de modul in care Remedy va reusi (desi, ar trebui sa spun "a reusit" de vreme de jocul este deja gold) sa imbine armonios toate elementele din Quantum Break. Sigur, toti ne-am dori ca toate jocurile, sau macar titlurile exclusive ale unei platforme, sa arate ca Uncharted 4 sau The Order 1886 si da, este o pretentie perfect justificata. Cu toate astea, cred ca ar trebui sa plecam privirea si catre alte titluri care nu reusesc asemenea performante, cel putin dpdv vizual, pentru ca ne-am refuza experiente delicioase. Eu unul abia astept sa vad cum se termina povestea din Quantum Break.