Tratatele ma indoiesc ca obliga un stat sa permita acte ilegale de tipul muncii la negru, furtului, cersetoriei sau a ultrajului impotriva fortelor de ordine prin obligarea acestora sa ceara permis de patrulare de la diversi self established community leaders. Daca ai exemple reale a unor astfel de legi la care sa fie obligate sa adere toate statele UE chiar sunt curios sa le vad. In ceea ce priveste celalalt punct e adevarat ca orice chestie poate fi interpretata intr-un fel sau altul, dar legislatia la care ma refeream eu nu ar face discriminare pe baza de rasa, etnicitate, religie, sex etc. E vorba de legislatie care sa reglementeze criteriile pentru acordarea cetateniei si a drepturilor aferente cat si a permiselor de munca. Asta nu e ceva ce UE influenteaza in mod negativ, considerand ca alte state UE precum Belgia in general forteaza companiile sa dovedeasca faptul ca nu au putut gasi un om calificat in pe plan national inainte sa le permita sa aduca oameni de afara.
Iar cand vine vb de refugiati, pentru ca cineva sa aiba acest statut si/sau sa primeasca azil politic, trebuie sa poata demonstra ca provine dintr-o zona in care este razboi sau ceva de genul asta, sau ca este persecutat politic in tara de origine. Nu e cazul sutilor de la noi.
Mie mi se pare normal ca orice tara este suverana chiar si in cadrul UE, si in afara anumitor legi care obliga la respectarea drepturilor omului si la acceptarea diversitatii si impotriva discriminarii, UE nu poate sa impuna tot dreptul civil sau penal intern.
Si cu atat mai mult nu imi poate impune ce criterii am pentru a acorda cetatenia sau permisul de munca.
UE reglementeaza din ce stiu eu ca se acorda automat statutul de resident EU oricarei persoane din afara EU care a locuit timp de 5 ani consecutivi intr-o tara membra eu dar... IN MOD LEGAL.
Uite mai jos cateva din conditii (sunt exclusi azilantii, dar aia i-am adresat mai sus):
"In order to obtain long-term resident status, non-EU nationals must prove that they have, for themselves and their family (if dependent):
stable resources sufficient to live without recourse to the social assistance system of the EU country concerned;
sickness insurance.
EU countries may require non-EU nationals to comply with further integration conditions (such as sufficient knowledge of a national language of the EU country concerned).
EU countries may refuse to grant long-term resident status on grounds of public policy or public security."
"In certain cases, EU countries may restrict equal treatment with nationals with respect to access to employment and to education (e.g. by requiring proof of appropriate language proficiency). In the field of social assistance and protection, EU countries may limit equal treatment to core benefits. They are nevertheless free to add to the list of benefits in which they grant equal treatment with nationals as well as to provide equal treatment in additional areas."
Este exact ce spuneam mai sus. Fa legislatie puternica fara sa discriminezi, aplica legislatia, nu vei elimina toate problemele, dar vei rezolva destule.
Dar (tot cum spuneam mai sus) interesul politicienilor (cel putin a majoritatii lor sau macar al celor populist-extremisti) nu e sa rezolve probleme. Ci sa creeze mediul propice pentru castigul propriu.
PS: exemplul cu Belgia il stiu first hand de la un prieten care s-a angajat la o multinationala de acolo dupa ce in prealabil a lucrat in aceeasi multinationala cu mine. Eu intre timp am ramas in aceeasi companie si am asistat la multe discutii legate de transferuri inter-tari. Si am prieteni apropiati sau rude atat in UK cat si in Italia, Belgia, Olanda si Franta. Legislatia exista in cel putin cateva locuri fara sa fie discriminatorie

Reply With Quote