Salut Monky.

1. Ma bucur sincer ca mai citesti prostiile pe care le scriem pe aici si vrei sa ne mai ajuti cu sfaturi. Daca mai facem prostii nu le facem sa-ti facem in ciuda ci pentru ca ne lipseste experienta si poate nu intelegem exact ce ai vrut sa spui la inceput in ghid.

2. Cred ca nu m-am exprimat coerent pe site. Situatia e asa: am 2 feluri de apa. Apa din put care are duritate gH 12, kH 14 si pH 8,8 si apa din put trecuta printr-un dedurizator cu rasini ionic care are gH 0, kH 13 si pH 8,7. Prima data am pus apa dedurizata. Dupa 2 saptamani 2 plante (Echinodorus major). Dupa inca o saptamana 4 molly maturi. Cand am constatat ca plantele au luat-o razna am mutat molly in acvariul de la serviciu (si eu iubesc pestii...) si am aruncat apa si nisipul. Am schimbat nisipul din 2 puncte de vedere: primul pentru ca era de un alb orbitor, iar al doilea pentru ca aveam in apa chestii mici si albe care pluteau si care pareau a fi mizerie din nisip (cu toate ca il spalasem). Din ce am citit pe net dedurizatorul extrage din apa toti ionii de minerale si calciu. Deci Ca+, Mg+, Fe+ si orice mai are nevoie o planta pentru supravietuire. La CaCo3 si la pH insa nu umbla (de unde si valorile apropriate ale acestora). Si atunci m-am gandit logic ca apa dedurizata nu e buna pentru plante ! Asa ca am facut curat in acvariu si am reinceput ciclarea din nou (fara plante sau pesti) cu apa direct din put. Valorile actuale ale acvariului care are doar apa si nisip si 2 radacini de mangrove sunt ultimile de mai sus.

3. Referitor la aia cu apa de la bloc, ce sa faci, ma cam enervez si eu. Nu prea ma vad mergand 5 km pina la primul prieten care sta la bloc, odata pe saptamana, sa iau 5-6 bidoane de apa clorinata ca sa pot face schimburi partiale daca voi folosi apa de bloc ca apa de baza in loc de cea din put....

4. Nu am folosit solutii magice deloc. In apa sunt doar bacterii de substrat (puse in pietris cand am pornit acvariul) si bacterii de fitru (puse in ambele filtre si cel intern si cel extern). Tot ce spuneam este ca singura solutie pe care am vazut ca o recomanda toata lumea pentru scaderea pH-ului este aditia de CO2 din butelie cu numarator de bule si reactor. Solutia e cam 2000 lei si e destul de scumpa. Daca am inteles gresit spune-mi te rog.

5. Acvariul la ora actuala are 2 saptamani de cand a intrat din nou la ciclat. Nu am plante sau pesti si il las in continuare. O sa fac masuratori saptamanale sa vad cum evolueaza.

6. Da-mi un sfat: In conditiile in care gH este 12 si pH este 8,8 ce ar trebui sa fac ? Sa pun pietre si sa renunt la plante, iar pestii sa fie ciclide africane (nu foarte incantat de solutie) sau sa incerc cumva sa reduc gH si pH spre limite mai normale ?

7. Din ghid lipsesc niste capitole pe la sfarsit de ex: VI.6. Algele si modalitati de combatere. Ma apuc de citit din nou !