Single post: PS4 Pro
-
21-11-2016 10:17 #2044 SP
Junior Member
Dupa o saptamana de teste, am returnat PRO-ul. Dupa parerea mea, nu se merita. Am crezut ca se merita, m-am inselat. Nu se merita. Chiar mi-am dorit sa se merite, am vrut sa se merite si sa o pastrez, dar nu am putut.
Consola are intr-adevar GPU-ul de 2.4x mai puternic, insa exista o gatuire majora in arhitectura, cel mai probabil datorita nucleelor Jaguar extrem de slabe din APU, jocurile nu merg de 2.4x mai bine, nu se vad de 2.4x mai bine. De fapt, de departe.
Jocurile cu patch pentru Pro (BF1, COD InfiniteW), au rezolutie mai mare si frame rate mai stabil, insa... diferentele sunt foarte mici in realitate.
Am facut un test personal. Am jucat BF1 pe PS4 base si pe Pro si cu ochiul liber nu am vazut decat diferente minore (exista diferente dar prea putin perceptibile) iar de framerate la fel, sunt dar prea putin perceptibile.
Apoi am cautat de ce. Analizele de la digital foundry spun ca in cazul BF1, doar rezolutia interna a crescut de la 1000p/900p la 1656p, iar ca nivel de detaliu umbunatatirile grafice sunt de la low/medium catre medium/high. Nici pe PC o singura treapta de detaliu nu ofera diferente mega-vizibile cu ochiul liber. Framerate-ul e mai stabil si mai mare, dar overall, jucand jocul pe PS4 base si apoi jucandu-l pe PRO, nu am avut efectul acela de WOW, e ceva vizibil mai bun.
PLUS, versiunea de PRO are probleme pe care versiunea base nu o are (texture pop in deranjante in SP).
In conditiile respective am considerat nejustificata diferenta de pret pentru upgrade la noua consola, imbunatatirile primite fiind prea mici pentru mine ca sa justifice diferenta de pret pentru upgrade.
Sincer, intre PS4 slim de 1100 ron si PS4 Pro de 1800 ron, diferenta de 700 ron nu imi justifica diferenta pe care o vad la BF1 de exemplu (singleplayer am jucat) intre PS4 base si PS4 Pro. Si nici la COD Infinite Warfare (doua jocuri noi cu suport native pentru Pro). Eu la COD nu am vazut nimic in plus la grafica, sau daca este eu nu am sesizat. Framerate-ul e intradevar mai stabil dar... nimic care sa ma faca sa spun PRO is a must buy! Iar eu sunt pretentios.
Asa ca am returnat-o, declarandu-ma nemultumit de sporul real de performanta pe care il are PRO-ul in jocuri. OK, ai rezolutie mai mare si setari de calitate ceva, ceva mai bune iar maxim framerate-ul creste cu maxim 40% in conditiile unui GPU de 2.4x mai rapid (BF1 multiplayer). Ceva nu e OK.
Am mai gasit si articolul asta despre Batman de care vorbeati si voi mai devreme, producatorii au facut un test, au activat doar suportul pentru Pro, deblocand framerate-ul, fara sa faca absolut nicio imbunatatire grafica sau de rezolutie. Iar concluzia a fost relativ dezamagitoare. PRO-ul are undeva (si cel mai probabil in CPU) o gatuire serioasa, asa ca GPU-ul e de 2.4x mai rapid cam degeaba.
19 fps minim pe PS4 base, 25 fps minim pe PS4 Pro... dezamagitor. Si de aici se explica diferentele relativ mici intre versiunea base si cea de Pro, de aici se explica faptul ca multe jocuri noi cu patch de Pro au rezolutie mai mare si setari de grafica mai bune dar au framerate chiar mai slab, samd.
Si nu e o problema doar la Batman, pentru ca sunt mai multe jocuri care manifesta aceasi problema. In speta, oricat de prost optimizat e un joc, il rulezi pe un GPU ai xx framerate. Pui un GPU de 2.4x mai rapid, numarul de fps-uri creste pentru ca ai putere bruta in hardware. Daca nu creste corespunzator asteptarilor, se pune problema unei gaturi in arhitectura. Cei cu experienta in PC isi aduc aminte de Intel Core pe vremea lansarii cand aceeasi placa grafica, in pereche cu noul Intel avea pana la 50% spor de performanta in jocuri... Conteaza foarte mult procesorul, placa grafica, memoria, latimea de banda... iar PRO are o gatuire majora in arhitectura. Are un GPU de 2.4x mai rapid in teorie si degeaba pentru ca are un CPU care nu permite sa fie folosit procesorul ala graphic la capacitatea lui. Asa ca PRO e un fiasco, cel putin pentru mine.
Batman: Return to Arkham has stealth PS4 Pro support • Eurogamer.net

Intre 19 fps si 25 fps nu sunt 6 frame-uri diferenta, e un spor de performanta de 30%. Battlefield 1 are un spor de 40% maxim. Asta e sporul real de performanta intre base si Pro.
Pe PC cine vine de acolo, stie ca o placa grafica noua de 2.4x mai rapida inseamna un spor de performanta de peste 100%. Asta e sporul real care trebuie sa il ai daca arhitectura nu e gatuita. Eu cand am pus GTX 1060 in locul lui GTX 960 am avut aproape dublu numarul de fps-uri, in mod linear cu cat GTX 1060 e mai rapida in specificaiti ca GTX 960. Asa ca Pro din pacare are o gatuire majora in arhitectura, cel mai probabil in processor-ul foarte slab si ca atare are un GPU puternic cam degeaba. Jocurile care sunt dependente de CPU (si mai nou sunt toate) vor fi limitate de processor iar rezultatele vor fi, well, ca si pana acum, dezamagitoare.
RX 470 e cu 15% mai puternic ca GPU-ul din PS4 Pro, iar cipul asta graphic duce pe PC Battlefield 1 in 1080p, pe ULTRA (nu pe medium cum e versiunea de Pro) la 60-80 fps... Deci pe PS4 Pro trebuia sa mearga aproximativ la fel, luand in calcul si optimizarile pentru consola.