Monk, din ce stiu eu, pe Pro, meniul ala, interfata, e randata native in 4K... memoria aia e folosita by default. Dar faptul ca e randat native intr-o rezolutie de 4 ori mai mare decat FullHD se pare ca trage dupa sine o experienta de navigare mai proasta. Pe PS4 base imi ia 2-3 secunde sa imi apara interfata de Save Screenshot la functia de Share. Pe PRO imi dura peste 10 secunde.A spune ca dupa 5-6 jocuri patchuite nu e OK PS4-ul Pro, cred ca e un pic prematur. Vorba lui Dant3... eu nici nu cred ca oamenii au activat folosirea acelui 1GB extra de RAM (altfel ar fi de neinteles de ce merge mai prost decat pe PS4 pana si in meniuri).
Eu am o presimtire ca absolut nimeni nu va alege platforma master de dezvoltare platforma cu cea mai mica cota de piata...Am asa o presimtire ca pe PS4 vanilla vor incepe sa apara doar jocuri portate de pe Pro cu putine ganduri la optimizare.
Hai sa iti spun ce cred eu. Battlefield 1 si COD Infinite sunt orice dar nu jocuri "vechi" cu imbunatatiri. Sunt jocuri proiectate din start cu suport pentru PRO.
BF1 are o abordare de unica rezolutie pentru Pro. E dinamica adevarat, cu maxime de pana in 1656p iar minime nedocumentate. Aceasta rezolutie dinamica este upscaled pe display-uri 4K si downscaled pe display-uri FullHD. Setarile de calitate sunt ridicate de la low/mdium la medium/high. Iar fps-ul a e beneficiat de asemenea de un spor. La fel se comporta si Infinite Warfare.
Faptul ca sporul de performanta nu este cel asteptat e alta discutie. Faptul ca detaliile nu au putut fi urcate mai mult (pentru ca cereau putere in CPU) e iarasi alta discutie. Deranjant este ca avem un GPU puternic care nu poate fi folosit la maxim datorita procesorului.
Din punctul meu de vedere, s-ar putea adresa problema respectiva prin optimizarea agresiva a motorului grafic astfel incat sa faca uz de Direct Compute pentru a delega catre GPU o serie de task-uri. Lucrul asta e relativ costisitor si implica costuri mai de development. Daca PRO era singura consola de pe piata, era un lucru perfect justificat.
Avand insa in vedere faptul ca developerii trebuie sa sustina masiv un install base de aproximativ 50 de milioane de unitati PS4 base vandute, acest lucru devine nerentabil din prisma returnatii investitiei. Niciun developer nu va depune eforturi substantiale pentru a face versiunea de PRO "ca la carte" din simplu motiv ca nu au niciun motiv. Sunt extrem de putine PRO-uri vandute ceea ce e si normal pentru ca e noua. Si se vor vinde in continuare probabil la fel de putine pentru ca oamenii fara televizoare 4K nu prea au motiv sa o cumpere.
Ai PS4 normal si constati ca versiunea de PRO aduce imbunatatiri minore. O cumperi? Nu prea. Si aici intram intr-un cerc vicios. Nu ai install base, nu investesti in development. Chiar si asa, cu toate optimizarile pe Direct Compute, nu poti scoate parleala unui CPU slab.
Sa intelegem un aspect, acest CPU slab a fost necesar pentru Pro, pentru a pastra COMPATIBILITATEA cu PS4 base. Sony au facut aici exact ce a trebuit sa faca - au facut o consola mai puternica dar dezechilibrata pentru ca nu puteau altfel, trebuiau sa pastreze acelasi CPU pentru ca Pro-ul sa fie usor castrabil.
Aici cred eu ca e greseala de gandire si proiectare din start. Faptul ca au gandit o consola care sa poata fi usor "de castrat". Si nu au putut sa o faca usor castrabila decat punand acelasi CPU slab, care din pacate limiteaza GPU-ul sensibil mai puternic.
Ei trebuiau sa gandeasca o versiune Premium, PRO - NECASTRABILA. Cine are PS4 base, joaca versiunea base a jocului. Cine are PRO, vrea sa joace versiunea PRO a jocului. Fara patch-uri. Pentru ca pe PC de exemplu, unde varietatea de hardware e infinit mai mare, nu castreaza nimeni jocurile si nici nu le face nimeni patch-uri pentru a merge pe placi grafice mai noi. Am o placa grafica si un joc. Imi cumpar alta placa grafica, cu exact aceleasi setari jocul ala merge din start mai bine! Ca de aia dau banii pe placa grafica noua! Asa trebuiau sa faca si SONY. Fara castrari, fara patch-uri de rahat care sa anuleze "castrarea". O mare porcarie. De aici se trag toate hibele.
Eu vroiam sa rulez Homefront Revolution pe PRO si sa simt fps-urile cum zboara. Ah, ca developerul imi face un update care pe Pro sa arate mai bine, ALT ASPECT. Dar base experience, SONY nu trebuiau sa castreze consola din start. Eu si noi toti vroiam ca daca dam banii pe Pro, jocul ala sa foloseasca by default noua putere de procesare. Prostia asta sa fim toti la fel a fost o idiotenie din start. Nu putem fi toti la fel ca nu platim la fel si daca nu platim la fel NU vrem sa fim la fel.
A fost o miscare extrem de proasta din partea lor, au gandit prost din start si ca atare acum nu prea mai au ce sa faca. Consola e lansata, rahatelul s-a imprastiat si acum incepe sa puta. Mie nu imi convine sa bag in Pro un joc de PS4 si sa imi ruleze "castrat", ca nu de aia mi-am luat Pro. Iar developerii nu prea pot face mari minuni nici cu patch-urile, pentru ca sunt limitati de un processor care in acest moment trage in jos serios cipul grafic.
Ei trebuiau sa gandeasca un PS4 Pro diferit din start cu un CPU mult mai puternic care sa nu limiteze GPU-ul. Si fara castrari by default. Adica sa bag jocul de PS4 base in Pro si sa vad fps-urile cum zboara. Crede-ma ca nu era nimeni nemultumit, in schimb se crea o noua piata de gameri satisfacuti care pot juca orice joc de PS4 existent la frame rate superior fara nicio prosteala de patch. Asta ar fi multumit lumea si ar fi fost o masina de marketing mult mai puternica decat vrajeala cu 4K upscalat care de fapt nu e 4K. PS4 Pro e 4K cum a fost PS3 FullHD...
Si nu se suparau nici gamerii de PS4 ca n-aveau de ce. Jocul e tot ala. Asta cu sa nu se supere aia existenti e o tampenie din start. Ce, pe PC se supara cineva ca ruleaza jocul in multiplayer in 25 fps pe low si altul cu placa grafica de 10 ori mai scumpa ruleaza acelasi joc in 4K la 120 fps? Se joaca toti impreuna si nu mai exista anemozitati de genul asta, inventate de Sony in 2016. Pe PC facem asta de nu stiu cati ani si nu avem nicio anemozitate ascunsa, poata doar putina invidie.
De ce se pune Sony in 2016 sa inventeze gaura la macaroana facand rahatul praf, nu vom putea intelege niciodata. Insa pana acum, din punctul meu de vedere, cu tot marketingul lor Pro 4K, in contextul in care pe piata exista PS4 BASE si nu ai display 4K, PS4 Pro e un bull**** si un fail. Pentru posesorii de display FullHD nu prea face mare lucru iar cei cu 4K se vor lamuri si ei in timp... de vrajeala Sony... PS4 Pro nu e 4K nativ si la un moment dar vor incepe discutii si pe tema asta. Ai scos PRO, scoate nabii PS4 base de pe piata, nu mai fa versiuni noi. Obliga lumea la upgrade. Pentru ca asa obligi developerii sa optimizeze pentru Pro. In contextul coexistentei cu PS4 base din pacate nimeni nu se va obosi sa investeasca resurse de bani si timp in Pro. Au declarat deja lucrul asta niste grei din industrie, printre care dezvoltatorii lui Infamous care au alocat... o persoana pentru patch-ul pentru Pro spunand ca ... nu se justifica dpdv financiar sa aloce resurse pentru Pro.
Ideea este ca l-am avut l-am testat l-am returnat si am ramas cu un gust amar pentru ca sincer, chiar imi doream foarte mult acest Pro.

Reply With Quote