Single post: Flashlight Fanatics Club

  1. #2 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Sunt sigur ca multi dintre cei care de-abia se initiaza in "arta luminii la purtator", se vor intreba cam ce categorii de lanterne putem lua in calcul. Voi incerca sa fac un mic ghid si voi incepe prin a le departaja pe scurt in urmatoarele tipuri:
    • Lanterne de tip EDC (uz general, usor de purtat, de obicei de mici dimensiuni)
    • Lanterne de cautare (in general cu flood mare)
    • Lanterne tactice (cele cu bataie foarte lunga, focus foarte concentrat)
    • Lanterne de paza si protectie (desi pot fi si din categoriile anterioare, aici prefer sa le introduc pe cele gigant)
    • Lanterne mini (cele care pot fi atasate la un breloc, la chei, etc.)
    • Lanterne frontale (cele care pot fi purtate pe cap sau agatate de gat sau buzunarul hainelor)
    • Lanterne de bicicleta (o categorie mai putin interesanta pentru mine, care nu am bicicleta)
    • Lanterne de diving (ar trebui sa testez si asa ceva, nu?)
    Dupa ce v-ati stabilit ce fel de lanterna cautati, urmeaza intrebarea de baza: "ce fel de lumina am nevoie, si cat de puternica sa fie?". Aici raspunsul tine mai mult de voi, si sa tineti cont de faptul ca nu puteti avea o lanterna "all in one". Adica nu puteti avea una care sa fie "cea mai mica, cea mai puternica, cu cel mai mare runtime, care sa fie si foarte buna la flood cat si la throw". Nu exista asa ceva! Si hai sa punctam cateva aspecte:

    - O lanterna foarte buna pe floodlight va atinge o distanta mai mica de bataie, pentru ca in general optica si reflectorul folosit sunt gandite in asa fel incat lumina sa fie difuzata pe o arie cat mai mare. Ba chiar multe dintre floodere nici nu au reflector si au LED-urile cat mai apropiate de sticla, astfel incat sa aiba un unghi de dispersie cat mai mare.

    - O lanterna foarte buna ca thrower, care sa sara de 1Km, intotdeauna va avea un reflector care sa focalizeze cat mai multa lumina pe un spatiu cat mai restrans. Am putea aici face o gluma spunand ca ar putea fi numit cel mai bun throwser un laser. El bate si la kilometri buni, dar circumferinta razei de obicei nu are mai mult de 1cm.

    - O lanterna mica (de tip mini sau chiar EDC), niciodata nu va putea concura cu cele din categoria gigan sau a celor de cautare, ca putere si timp de runtime. E si normal, nu putem compara o lanterna care foloseste un acumulator sau baterie de tip AAA, cu una care foloseste 4 x 18650 sau chiar mai multe. Tot aici intervine si partea de transfer termic - cu cat este mai putin material (fie el aluminiu, cupru sau otel), cu atat va face fata mai putin timp pe intensitate mare.

    Prin urmare, trebuie sa va ganditi dinainte la ce veti folosi lanterna. Vreti ceva de uz general, care sa va fie usor de folosit/carat? Alegeti un EDC, care de obicei e un echilibru intre greutate, putere si runtime. Aici de exemplu 2 dintre favoritele mele ar fi Olight R50 Seeker (Pro de preferat) si Acebeam EC50 GEN Ⅱ. Vreti ceva cu putere cat mai mare, indiferent de dimensiuni? Aici printre favorite se numara Olight X7 Marauder (9000 de lumeni), Acebeam X65 (12000 de lumeni) Acebeam K60, Led Lenser X21R.2 and so on. Vreti ceva pe care sa aveti tot timpul la indemana? Alegeti o lanterna mini, gen Olight S1 Baton sau Manker E14.

    Sa nu uitam aspectul cel mai important: pretul! Nebuniile de top, intotdeauna vor fi costisitoare. Si nu vorbesc aici de variantele din Titanium, Cupru de nu stiu care sau vreo editie de colectie. Nu, vorbim strict de lanterna clasica. In cazul unui Led Lenser X21R.2, pretul sare de 2000 RON. Un X7 Marauder ajunge la 1000 RON. Un Acebeam K60 pe la 700... si tot asa. Cand vedeti lanterne (in special pe eBay, Amazon & Co.) care se lauda cu mii de lumeni si costa 9$, mai bine feriti-va! In cele mai multe cazuri cei 8000 de lumeni de-abia daca vor fi 1000, sau veti da de nebunii cu un PWM infernal (deranjant la ochi), sau calitate indoielnica (gen la prima cazatura cumperi alta)...

    Din punctul meu de vedere, o lanterna EDC buna ar trebui sa o gasiti in jurul sumei de 200-300 RON. Atentie insa si ce primiti la ea (unii producatori includ acumulatori de 2 lei, altii acumulatori care cumparati separati fac cat toata lanterna). Unii includ pouch, suport de curea, O-ring-uri de schimb, charger, etc. Nu mai vorbim si de garantie... unde Olight cred ca e campion (cu 5 ani garantie).

    Si pentru ca tot am ajuns la capitolul accesorii, haideti sa vorbim despre cele mai importante: acumulatorii! Va veti intreba probabil "si bateriile de ce nu?". Ei bine, eu unul sunt un tip in general "green", care considera ca bateriile de unica folosinta ar trebui interzise prin lege. Va rog sa incetati in a mai folosi asa ceva! Oricine se respecta, va folosi acumulatori buni, care va vor oferi sute (poate chiar mii) de incarcari inainte de a le arunca. Iar atunci cand le aruncati, faceti-o in mod responsabil, la punctele de colectare. Keep our planet alive! Multumesc!

    Revenim: acumulatorii conteaza enorm si nu doar din prisma capacitatii, ci si a ciclurilor de incarcare, a voltajului oferit, a protectiilor incluse (acolo unde este cazul) si a amperajului la care rezista. Sunt LED-uri care pentru a oferi o putere foarte mare, necesita HDC-uri (high drain cells), capabile de "trageri" de peste 10 Amperi. Daca nu indepliniti aceasta conditie, va puteti trezi cu o lanterna care pe hartie are 6000 lumeni, dar in realitate de-abia daca duce 1000. Aici nu cred ca mai este un secret, dar unul dintre cei mai buni producatori de celule Li-Ion, Ni-Mh, Ni-Cd... sunt Panasonic. Veti gasi multi alti producatori, gen Sanyo - recent cumparati de ei, sau gen Olight, care produc bateriile cu celule Panasonic. Sunt la fel de bune precum originalele. Dar sunt si mai scumpe. Atentie mare la fake-uri!

    Ca tipuri de acumulatori. O sa le enumar rapid pe cele care-mi vin acum in minte: AA, AAA, AAAAA, C, D, 18650, 22650, 26650, 18490, 17670, 17500, 16340, 14500, 10440, 16340 (RCR123A). Probabil cei mai des intalniti sunt AA, AAA si 18650. Pe putere mare cu greu veti gasi lanterne cu AA si AAA, majoritatea mergand pe 18650. Aici gasiti acumulatori care se duc lejer la peste 3500mAh. Feriti-va de no-name-uri si acumulatori 18650 care se lauda cu 5000mAh sau chiar mai mult. Nimeni nu produce asa ceva in realitate!

    Daca tot avem acumulatori, sa ne gandim si la cum ii incarcam. Din punctul meu de vedere e foarte important acest lucru. Un charger prost fie va incarca prost bateriile (ducand chiar si la stricarea lor), fie o va face intr-un mod foarte lent (nu cred ca vreti sa va incarcati 4 acumulatori in 2 zile. Un charger bun va oferi protectie la scurtcircuit, protectie la supraincalzire, nu va incarca niciodata mai mult decat maximul recomandat pentru acumulatorul respectiv, se va opri automat dupa incarcare. Exista chiar modele care in afara de incarcare, au si moduri de test/analiza a acumulatorilor, au moduri de a re-invia acumulatori care au fost descarcati complet si care au stat prea mult pe zero (asa numitul zero voltage).

    Eu aici din cate am testat (ca idee, in casa cred ca am peste 300 de acumulatori, cel putin 5-6 chargere), va pot recomanda cateva modele: Xtar VC4, Xtar VP4, Nitecore D4, Klarus CH4S, Opus BT - C3100 (v2.2). Exista deja nebunii precum SKYRC MC3000 sau Efest LUC Blu6 care au ajuns la nivelul in care va permit verificarea bateriilor prin intermediul smartphone-ului (se conecteaza pe Bluetooth). Sau chestii precum Xtar DRAGON VP4 Plus care vine cu propriul sau "battery doctor kit". Insa eu zic sa nu exageram. Chargerele bune (pentru 4 acumulatori simultan) se vor incadra intre 100-200 RON. Eu cred ca am folosit cel mai mult Xtar VC4 si Nitecore D4 (care probabil va fi inlocuit in scurt timp de Klarus CH4S - dupa ce voi mai face niste teste mai ample).

    Cam atat pentru moment. Daca aveti intrebari sau ati sesizat ceva greseli prin text, please let me know. E totusi aproape ora 3:00. Si la 6:00 incep munca. Va las in compania unor EDC-uri alaturi de un acumulator de tip 26650 de 4500mAh de la Olight. Enjoy!
    Attached Images Attached Images edc_flashlights_vs_26650.jpg