Foarte bun review, Dant3. Felicitarile mele. Din pacate, eu nu o sa pot scrie unul. In primul rand pentru ca structura unui review mi se pare un lucru mult prea complex, in al doilea rand pentru ca ar trebui sa vorbesc despre povestea din Final Fantasy XV. Si e greu sa fac asta. Inainte de lansarea jocului imi placea sa ma aud spunand ca "dupa 10 ani, Final Fantasy XV este aici". De parca voiam sa ma conving singur ca, intr-adevar, se va lansa. Fie ca suntem sau nu fani ai seriei, nu putem sa negam faptul ca lansarea unui joc aflat in development timp de 10 ani a fost un eveniment. Dar cand am primit, in sfarsit, jocul, am realizat ca nu asa trebuie sa privesc lucrurile. Acel Final Fantasy care se afla in carcasa metalica, protejat, parca, de arta divina a lui Amano, nu era acelasi joc pe care il vazusem acum 10 ani. Nu mai conta ce vazusem in tot acest timp. XV era propriul sau joc. Fara Fabula Nova Crystallis... fara Versus XIII. Faptul ca a trebuit sa petrec 3 ore cu Kingsglaive si Brotherhood inainte de a incepe jocul chiar m-a ajutat in a intelege mai bine acest lucru. Dar impactul cel mai puternic l-a avut acea propozitie de la inceput. Final Fantasy XV nu mai era "a Fantasy based on Reality", ci "a Final Fantasy for Fans and First-Timers".

Si in primele 8 capitole, chiar asta e. Un joc care se mandreste cu istoria de 30 de ani a seriei din care face parte, dar care introduce destule elemente noi incat sa poata sa priveasca spre viitor. Odata cu al noualea capitol, insa, totul se schimba. Devine clar ca Final Fantasy XV nu poate scapa de umbra lui Versus XIII. Cand a creat conceptul pentru Versus XIII, Nomura a vrut ca povestea sa fie spusa de-a lungul unei trilogii. Dupa 7 ani in care Nomura a lucrat la primul joc din acea trilogie, fara sa-l termine, Tabata a primit sarcina inumana de a condensa toata povestea din trilogie in acel prim joc si sa-l scoata cat mai repede. Nu stiu daca era nevoie de 3 jocuri pentru a spune povestea lui Noctis si a prietenilor sai, dar este clar ca aveam nevoie de un Final Fantasy XV-2. Daca primele 8 capitole ale povestii te fac sa simti, efectiv, ca esti in acea lume, dupa capitolul 9 devii doar un spectator. Un spectator al unei carti citite. Ni se spune mult prea mult si ni se arata mult prea putin.

Da, capitolele 11-13 nu sunt reusite, dar imi e greu sa nu apreciez un joc ce-mi prezinta o lume atat de interesanta si un final atat de puternic.