Marea majoritate a machetelor pe care le detin sunt fabricate din metal neferos (asa zisele modele die-cast, un amestec de zinc, aluminiu, cupru numit zamak). (https://en.wikipedia.org/wiki/Die-cast_toy).

Acesta nu e singurul mod de fabricatie. In prezent modelele fabricate din rasina tind sa tina podiumul datorita costurilor de productie mai scazut si al modului de retusare al produsului finit.

Diferentele sunt majore pentru ca die-cast-ul e asociat cu parti mobile (usile/capota/portbajul se deschid), iar rasina cu modele sealed (fara parti mobile). Exista si exceptii de o parte si de alta cu situatii in care si machetele din rasina au parti mobile iar cele diecast sa fie sealed.

Modelele sunt impartite calitativ(premium, low-cost) si cantitativ (editii limitate). Astfel ca avem producatori premium, iar marea majoritate a acestora fabrica modele cu o precizie ridicata si respecta intru totul specificatiile constructorilor ce ii licentiaza.

Exista si producatori de machete ce fabrica modele la un nivel de calitate mult mai scazut insa pretul este unul mult mai mic.

Pentru ca tot am vorbit de preturi acestea variaza intre 50 euro si ajung la ordinul sutelor de euro.

Pe la noi treaba e la inceput.
Exista mici comunitati de pasionati de mini modele.
Unii dintre acestia au lansat si cateva magazine de unde se pot cumpara.
Cele mai cunoscute sunt:
http://www.autoart.ro/
http://autosworld.ro/