Sa nu mai coste 60€ ca acum 10 ani un joc mi se pare normal. Inflația a crescut, salariile angajaților nu au stat pe loc, totul s-a scumpit in general. Era logic si normal ca și Producătorii/ Publisherii de jocuri sa crească prețul. Problema este cum au făcut-o.

In loc sa ceara pe un joc 80e la toată lumea, au introdus acest sistem de plăti unde poți sa platesti o avere dacă te tine buzunarul. Nu este corect din partea lor pentru ca clienții lor in mare parte sunt copii/ adolescenți care au mai mult sau mai puțin discernământ. Pur și simplu sunt mai ușor de convins decât un adult sa scoată banul.

Sistemul se folosește practic de la început in jocuri de pe iOS/ Android in sistemul free to play și nu s-a scandalizat lumea. Este acceptat tacit de toată lumea din toate mediile și nu văd cum s-ar schimba acest lucru prea curând.

Influența acestor companii este imensa, in special pe YouTube unde se afla targetul lor direct și creste pe zi ce trece. Sunt convins ca sunt putini in procentaj cei care cheltuie bani extra intr-un joc pe lângă suma de achiziție, dar au o contribuție considerabila asupra rotunjirii veniturilor. Partea proasta e ca pentru cei putini care sunt dispuși sa plătească extra, strica experiența tuturor care a plătit bani la fel de valoroși pentru a achiziționa jocul.

Cred ca a fost mai mult un eșec de PR ce s-a întâmplat acum, o greșeală de abordare. Sunt 99% convins ca o sa facă la fel in viitor dar o sa fie prezentat in forma diferită. Deja sunt adepți chiar aici pe forum cărora nu li se pare nimic greșit intr-o astfel de abordare.

Ceea ce poți face este sa nu le mai cumperi jocul, dar atunci te pedepsești și pe tine pierzând experiența, nu doar pe ei. Sunt foarte putine persoane in lumea asta dispuse la sacrificii pentru alții. Cei care au vrut sa-l cumpere de la început pentru ca sunt fani Star Wars oricum l-au cumpărat. Eventual nu au câștigat fani noi, dar nu-i văd sa fi pierdut ceva. Au renunțat la un câștig suplimentar prin faptul ca au dat înapoi.

EA fiind o companie imensa a avut bad press și înainte de microtranzactii. La fel cum au fani infocati, au și la fel de mulți critici la fel de infocati.