Quote Originally Posted by JohnnyUSA View Post
Imi permiti sa te intreb ce varsta ai?
23

Quote Originally Posted by JohnnyUSA View Post
Iti repet, industrie nu avem, agricultura nu avem, suntem datori vanduti. Pe langa asta, nici nu suntem genetic programati sa ne ridicam din cenusa ca pasarea Phoenix (cam asa cum au facut germanii dupa primul razboi mondial cand au recladit de la 0 o tara pe butuci).
In mare parte sunt perfect de acord cu ce ai spus.

Quote Originally Posted by JohnnyUSA View Post
Pentru a se realiza ce-ti doresti dumneata trebuie un reset, o “instalare pe curat” (ca tot aduci aminte de IT). Si cum facem asta? Cand nimic de aici nu ne mai apartine?
Primul lucru care imi vine in minte e sa concepem un suflu de creeare a multor firme mici si medii. E adevarat, un om controversat a zis odata ca romanii nu fura din Romania, romanii doar ciupesc din Romania, strainii sunt cei care fura cu adevarat. Concret, trebuie sa producem. In stadiul actual, cum ai mentionat pe hartie suntem zero. Poate avem agricultura dar degeaba trudesti luni la un teren cand poti rezolva in cateva ore cu un utilaj. Cred ca am putea exploata urmatoarele schimbari majore tehnologice, multe joburi vor disparea cu timpul. Din punct de vedere educational nu avem nicio speranta sa profitam ca urmatoare generatie sa beneficieze de astfel de pregatire din moment ce de cel putin 30 de ani sistemul nu s-a adaptat. Cel mai practic exemplu e sa incurajam tinerii sa se opreasca din tocit referate si sa gaseasca o portita in sistemul politic din scoli pentru a fenta o mare parte din ceea ce numim invatamant si sa dezvolte un simt practic. Nu stiu sincer detalii despre cum sa facem asta, dar cred ca e o intrebare buna si merita urmarita. Sunt deschis la orice idee de genul "trebuie facut" cat si la ce "nu trebuie facut", la ce ar merge si la ce nu.

Quote Originally Posted by JohnnyUSA View Post
PS: ceea ce pentru dumneata reprezinta pesimist european, pentru mine reprezinta o realitate crunta pe care o nu o pot ignora din simplul motiv ca, am avut norocul sa fiu lasat pe acest pamant cu capacitatea de a gandi si singur. O capacitate pe care, chiar daca o negi, multi nu o mai au in tara asta. Motivele le ai mai sus.
Plec de la premiza ca nu ne nastem cu o gandire extraordinar de independenta. Nu doar in Romania ci in general oamenii nu au o gandire independenta, printre care ma numar si eu. Cred ca mai degraba fiecare ne inscriem la o categorie in care putem fi infleuntati in gandirea noastra. In Romania as zice ca domina cei influentati si controlabili din punct de vedere al fricii sau a incapacitatii de adaptare la noi timpuri (stiti la cine ma refer). Din natura noastra instincuala si mimetica rezulta un drum lung sa putem sa ne numim independenti in gandire. Inclusiv oamenii rationali intr-o oarecare masura nu prezinta intotdeauna independenta in gandire, din moment ce si asa zisele argumente rationale nu duc intotdeauna la adevar. Cu sau fara independenta in gandire, cred ca orice solutie trebuie sa fie constienta de complexitatea problemei, asa cum ai mentionat si tu, o realitate crunta. Dar optimismul nejustificat inseamna sa pornim de la solutii proaste, suboptime, si cumva sa speram ca vom converge in timp la una mult mai buna.