@memwarrior linkul: https://twitter.com/balajis/status/1...770929152?s=20
@memwarrior primul grafic e din 23 ianuarie, R0 (care de fapt nu e cea mai buna masura, distributia poate fi chiar mai rea) a fost mult mai mare in urmatoarea perioada, e chiar peste 5 in unele cazuri.
LE: Acum vad ca e 2019 comparatia, totusi mi se pare mult prea mic 1.4-2.5 rata de infectare. WHO a dat mare fail in situatia asta!

LE2: Sa nu uitam gradul maxim de penibilitate: https://twitter.com/WHO/status/1217043229427761152?s=20


Iar al doilea, tocmai am zis mai sus de ce mortalitatea nu e relevanta cand numeri infectatii la scara globala. Preferam un virus cu mortalitate 90% la scara mica decat unul cu 1% la scara globala. Nici nu se compara. Masuram mortalitatea degeaba. La final numarul de morti e dat de gradul de raspandire, si de gradul de ocupare al spitalelor, daca acum e worst case 10%, cand nu vor mai fi locuri in spitale cat va fi? Deja e tragic ce se intampla in Italia, sunt la limita posibilitatilor.

Din punctul meu de vedere e cel mai prost moment sa vorbim de bolnavii care mor de cancer, accidente sau oamenii care mor de foame. Da, numarul e mai mare, dar aici e un risc sa explodeze numarul curent, ce ai mentionat tu sunt numere care nu se vor dubla odata la cateva zile. Din contra, desi cancerul e in crestere, si tratementele sunt din ce in ce mai bune, si la fel si cu foamea mondiala, tot e tragica, dar fata de acum cateva sute / zeci de ani stam mult mai bine. Nimeni nu tine cont ca e un virus in care aproape 2 saptamani nici nu stii ca ai boala ca nu ai simptome, si poti in timpul asta sa imbolnavesti o multime de oameni.