Quote Originally Posted by memwarrior View Post
Trebuie sa intelegi ca in Romania, si mai ales in UE, a detine o masina a devenit un LUX.
Mi se pare chiar opusul, cred ca sunt prea multe masini/cap de locuitor in Romania.

Quote Originally Posted by memwarrior View Post
Da. Mi se pare jenibil ca un lucrator la MEGA IMAGE sau KFC, care se plange zilnic ca vai , ce salariu mic are, iar frustrarea sa se reflecta in munca pe care o face cu sictir, dar are iPHONE 11 de 5000 lei luat in rate.
Cand ai 1200 lei salariu, ia-ti nene un telefon ieftin de nivelul tau social. Un Nokia ce are?
Problema nu e ca se plange de salariu. Problema e ca prin Iphone 11 luat in rate el obtine un statut pe care tu daca nu ai un telefon de 5000 de lei nu il ai. Poate financiar nu te compari, dar intr-o societate unde oamenii judeca, prima impresie e ancora.

Lumea zice: uitati-va la Luka Modric mare fotbalist la Real Madrid are Iphone 5S in 2019. De ce? Ca stie ce inseamna sa economisesti si arata modestie? Nu, el foloseste telefonul probabil sa dea telefoane si mesaje, nu are nevoie de mai mult, pentru el statutul nu se masoara in ce telefon ai. In schimb vedeti ce Bentley si ce masini de lux are, asa isi pastreaza statutul.

Quote Originally Posted by memwarrior View Post
Sau si mai bine, cu 5000 lei , mai degraba i-ar investi intr-un curs acreditat de JAVA/PYTHON si asa va dobandi skill-uro pe care le poate avea toata viata decat intr-un iPhone 11 pe care il arunca dupa 2 ani.
Desi nu sunt de acord cu cursurile "acreditate" de programare, sunt de acord ca romanii nu investesc deloc in dezvoltarea lor, si sunt si foarte reticienti la schimbare. Nu am auzit cu totii cazuri de omul X lucreaza la fabrica Y din orasul Z care stia de ani de zile ca o duce prost si e posibil sa se inchida dar continua in negare? Surpriza se inchide fabrica, ramane fara loc de munca la 50 de ani. Ce face? Merge la capsuni, dar stia de ani de zile ca exista riscul asta.

Quote Originally Posted by memwarrior View Post
10. Pai ar trebui sa tina cont de sfaturi. Ca deja s-au inmultit numarul somerilor cu diplome.
Eu as inchide facultatile de socio-uman si arta de stat ori le-as privatiza total.
As largi accesul la facultatile tehnice, inginerie, constructii, auto, psihologie, medicina si cele de IT , alea care aduc plus-valoare economiei.
Cred ca paradoxal la nivel european stam bine cu somajul. Eu cred ca tinerii sunt someri nu din cauza diplomei lor sau din cauza lipsei locurilor de munca, ci din cauza atitudinii. Eu am o teorie ca totul porneste de la modul in care familia ii educa (eu te-am nascut asa ca ma asculti vs eu te-am nascut esti responsabilitatea mea). Sunt multi absolveni de uman, poate prea multi, dar macar un numar mic de absolventi va fi mereu necesar pentru societate. Ba mai mult, ar trebui sa fie singurele facultati. Cred ca cele tehnice ar merge mult mai bine pe modelul "uceniciei". Am terminat informatica, ce se lucreaza in industrie e cu totul alta viata, cel mai bun programator in echipa nici macar nu a terminat facultate de profil. Intre un absolvent de facultate si unul cu 1-2 ani experienta fara facultate, cel fara facultate e mai cautat.

Quote Originally Posted by memwarrior View Post
Ajungi sa te imbolnavesti si sa mori de la prea multa munca fix in anii cand te poti bucura cel mai tare de viata .
E adevarat, dar de fapt nu munca te omoara, ci munca care nu iti place. Majoritatea imi spun ca viata e despre compromisuri, in schimb sunt si oameni care spun ca in ideal e sa nu faci niciun compromis. Eu fac o analogie cu jocurile, da, e nasol cand astepti respawnul, dar ce fel de compromis e asta cand toata experienta e geniala? Cand am intrat prima oara in corporatie toti colegii mei erau ceva de genul "asa patesc toti, e la inceput, dupa aceea ti se duce cheful". Si exact asa a fost. Dar in schimb asta nu schimba cu nimic ca sunt o multime de activitati intr-un domeniu care sa iti placa.

Quote Originally Posted by memwarrior View Post
Nu, ci prin inovatie, invatare, prin crearea unui produs inedit care sa prinda la populatie, asta te imbogateste in ziua de azi.Si ECONOMISIRE!
WORK SMART, NOT HARD!
Cred ca economisirea e overrated. Pe principiul lui Pareto, e bine sa tii cont doar la achizitii mari. Decat sa stau sa gatesc in loc sa merg la restaurant daca e sa o luam doar economic (nu am incredere in restaurante dar mananc de nevoie), nu fac mare afacere, dar daca la munca primesc o promovare impactul e mult mai mare.

My take: mai mult accent pe produs decat pe economii, mai mult accent pe dezvoltare personala (nu ma refer la diplome) prin experienta de munca (joburi sau proiecte mai variate), si mai mult skin-in-the-game (lucru la firme mai mici, unde se poate grupati-va prietenii sa va faceti SRL mic sau PFA), adica unde munciti se vede si impactul. La corporatii mari impactul se pierde prin lanturile de decizii manageriale.

LE: Cred ca fundamental la capitolul asta, trebuie sa discutam de leverage, ce anume te diferentiaza pe tine fata de alti angajati. Fie ca te angajezi sau ca esti angajat, daca esti inlocuibil de alt om pe post, atunci nu ai cum sa iei un post fantastic sau multe promovari. In loc sa devii cel mai bun la un domeniu, poti fi cel mai bun pe un domeniu mai restrans, si in loc sa te plangi de dezavantaje sa mizezi pe avantaje.
Un exemplu, un prieten care face de ani de zile muzica, programator, a ajuns sa fac un articol de cercetare pe software de muzica.
Un coleg care in scoala era aproape sa fie dislexic, a trebuit sa isi dezvolte gandirea analitica, si a devenit (tarziu) extraordinar de bun la mate.
Hobbyurile si particularitatile personale pot avea un impact absolut urias asupra tot ce inseamna cariera.