Hello. Incerc sa-ti raspund la toate cele pe cat de bine pot, dar de data asta imi cer scuze in avans pentru ca voi fi un picut dur. So, let's see:

In primul rand, pentru mine, sunt cam multi pesti. Incearca sa nu mai introduci altii. Nu e vorba doar de cum imi place mie, ci de faptul ca nu ai tinut cont de calculul pentru regula de baza a dimensiunii acvariului si a nr. de pesti pe care il poate sustine. Vezi ca ai aici la punctul III.1 cum se calculeaza, cam cati litri trebuiesc minim pentru un peste. Poate la inceput pare totul OK, dar in timp, datorita mancarii, dejectiilor, etc... apar probleme (boli, alge, etc.). Mai ales ca de obicei ciclidele se fac destul de maricele si in calcul trebuie sa iei dimensiunea lor maxima, nu cea actuala.

Da, eu as adauga mai multe pietre si nuci de cocos. Dupa cum se vede si in filmulet, le place foarte mult acea "scorbura". Nu e ideala insa, pentru ca are prea multe intrari, prea multe iesiri. Ei trebuie sa aiba un loc unde sa se simta "safe" (mai ales cand dorm). Acum mi se pare ca sunt cam stresati, parca nu are niciunul locul sau.

Ai grija cu plasticele in acvariu. Observ in stanga o planta din plastic (si cred ca nu e singura). Unele se descompun destul de urat, eliminand niste chimicale dubioase. In plus, la cati bani ai bagat in acvariu, e cam aiurea sa introduci plastice... Incearca sa-l tii cat mai natural. E de 10x mai frumoasa si mai buna pentru acvariu o mica buturuga (lemn natural, care contine tanin, o mai ciugule pestii), decat o "jucarie de plastic".

Daca am observat corect, ai facut o greseala mare, de incepatoare. Vad cumva ca in dreapta acvariului, ai imediat langa, o fereastra? Mare greseala. Datorita luminii naturale, vei avea alge. Multe alge. Urate alge. Stiu ca poate sa para ciudat, dar un acvariu nu ar trebui sa prinda lumina soarelui niciodata. In natura nu te deranjeaza algele, dar in acvariu, e crima si pedeapsa.

"Bulele de aer" sunt un pic chicioase (cam ca si planta de plastic). Daca iti placa asa mult, eu as lasa doar una, pozitionata mai jos si ascunsa de o planta, scorbura, ceva. Aerarea acvariului trebuie sa se faca prin "spargerea" apei la suprafata. Aka "valuri", formate de iesirea din filtru.

Nu stiu ce e monstruozitatea aceea neagra din stanga acvariului... Strica toata imaginea. Mai sunt si furtunele acelea verzi, incearca sa le ascunzi. Sa iti ramana in prim plan doar pestii, plantele, nisipul...

In rest, numai de bine. Ai pestiuci frumosi. Ai grija de ei!

Ape limpezi!

P.S. Nu stiu care din acvariile mele ti-a placut cel mai mult... ca am trecut prin multe... dar cel actual e ceva cu care nu ma pot mandri. Aici unde m-am mutat, inca stau cu sticle de apa plata, pentru a-i tine in viata... Nu m-am putut indura sa renunt la pestiucii mei (unii au depasit recorduri, traind chiar si de 2-3x mai mult decat era media de viata a lor in captivitate), pentru ca altfel as fi trecut si eu la ciclide, marin, ceva...